Cum să NU iti pierzi răbdarea cu copilul tău și 5 tehnici de calm pentru a NU exploda de furie - ce să faci și să NU faci

Cum sa NU iti pierzi rabdarea cu copilul tau si 5 tehnici de calm pentru a NU exploda de furie - ce sa faci si sa NU faci

Cum să NU iti pierzi răbdarea cu copilul tău și 5 tehnici de calm pentru a NU exploda de furie - ce să faci și să NU faci

Răbdarea este o virtute mai ales in viata de mamă sau tată. Si probabil îti vei învăta si copilul acest lucru, care trebuie pus in practică mai ales cand acesta spune pentru a 15-a oara NU, amână temele sau refuză sa se imbrace la timp atunci cand trebuie să iesiti undeva. Cu ajutorul acestor sfaturi va fi mai usor sa nu va pierdeti rabdarea si firea.

→ Citește alaturi de noi - cum să NU iti pierzi răbdarea cu copilul tău si 5 tehnici de calm pentru a NU exploda de furie - ce sa faci si sa NU faci 

Cu ajutorul acestor sfaturi va va fi mai usor sa nu va pierdeti rabdarea si firea.

Despre limite si rabdare

Sperai sa te odihnesti putin în ziua ta libera. Dar din pacate, copilul tau nu are chef sa traga un pui de somn astazi, si doreste atentia ta în fiecare secunda. Sau i-ai spus de 100 de ori sa nu deseneze pe perete, iar acum vezi ca a facut-o din nou. Aaaah!!!

Se mai intampla sa-ti pierzi cumpatul pentru ca copilul tau îti depaseste limitele, sau le cauta în mod constant. Explorarea granitelor este trasatura de baza a unui copil mic: în acest fel el descopera ce este si ce nu este de dorit, si realizeaza cum reacţioneaza oamenii la un anumit comportament al sau. Oricât de obositor este uneori pentru tine, este si un semn ca copilul tau se dezvolta sanatos. si este treaba ta sa stabilesti granitele, de preferinta fara sa ai o izbucnire. Asta înseamna ca deseori trebuie sa ai rabdare cu îngerasii tai, si totodata exista o limita la asta.

Atentie negativa

Probabil ca în unele zile te descurci mai bine cu farsele copilului tau decât în ​​altele. Odihna de noapte face o mare diferenta, dar si de cât de stresat esti din cauza serviciului sau a grijilor zilnice. Copiii simt perfect atunci când parintii lor nu sunt „disponibili”, adica atunci când esti prea obosit pentru a socializa, sau mintea ta este constant în alta parte. Acesta poate fi un motiv în plus pentru copilul tau sa ceara atentie: vrea sa verifice daca mai esti acolo pentru el. Pentru ca in definitiv,  ce s-ar face fara tine? Daca copilul tau nu se poate gândi la modalitati distractive de a-ti atrage atentia, el va face acest lucru într-un mod negativ.

Nu pentru a te intimida, ci de fapt pentru ca te iubeste si are nevoie de tine.

Raspunde cu întelepciune

Indiferent cât de mult ai vrea sa abordezi întreaga educatie într-o maniera responsabila din punct de vedere pedagogic, uneori acest lucru poate fi foarte dificil. si pentru ca a avea un copil înseamna mai mult decât a-l creste. Este o interactiune a personajelor si starilor tale 24/7. Sa-ti sari din fire odata nu este un dezastru, mama este si ea doar un om. La fel ca si copilul tau, de altfel. Nu vrea sa te deranjeze intentionat, în spatele fiecarui comportament exista un motiv. De multe ori este suficient sa realizezi asta, pentru a verifica ce cauzeaza comportamentul sau, si ce este necesar pentru a ajusta lucrurile într-un mod prietenos.

În plus, sfaturile de mai jos te pot ajuta sa iti pastrezi rabdarea fara sa tipi de frustrare.

1. Priveste lucrurile din perspectiva copilului tau

Prioritatile unui copil mic si ale unui adult pot fi la kilometri distanta. De exemplu, copilul dumneavoastra nu are nevoie de un program zilnic. si cu siguranta fara restrictii de timp. Asta pentru ca nici macar nu stie cât este ceasul. Pentru el, exista doar acum. Uneori este util sa te întrebi: e rau daca mai stau zece minute cu el la tobogan? Poti sa te bucuri de momentul acela un pic mai mult, asa cum o face el? Daca îi urmaresti prioritatea si ritmul, te poti relaxa si tu, iar copilul tau va raspunde la asta cu comportamentul lui. Cine stie, ti-ar putea face restul zilei mult mai usor.

2. Planifica din timp

Totul dureaza mai mult cu copiii: cumparaturile, iesirile, urcarea tuturor bagajelor în masina sau pe bicicleta. Copilul tau observa imediat când începi sa te stresezi si poate raspunde intrând în rezistenta. Evitati o cursa contra cronometru, si gândeste-te dinainte ce poti face pentru ca lucrurile sa decurga cât mai lin posibil. Pregateste hainele, împacheteaza-ti geanta si, de asemenea, gândeste-te la ce ai putea întâlni pe parcurs. O carte de colorat pentru momentele plictisitoare, un pachet de biscuiti impotriva foamei, asa eviti mult tam-tam. Pregateste-ti si copilul: spune-i ce ai de gând sa faci si la ce se poate astepta. Acest lucru creste sansa ca el sa coopereze.

3. Cunoaste-ti factorii declansatori

Te simti în mod regulat frustrat de ceva ce face copilul tau? Priveste-te sincer (si cu blândete), si încearca sa-ti dai seama de unde vine acea frustrare. Explodezi pur si simplu pentru ca copilul tau nu vrea sa-si puna pantofii pentru a nustiu cata oara? Gândeste-te la lucrul care îti provoaca cel mai mult stres si abordeaza-l. Mizeria din casa te înnebuneste, in definitiv o poti curata oricând, nu? Fa o mai buna diviziune a muncii. Esti stresat de munca ta? Discuta asta cu seful tau. În acest fel, îti asumi responsabilitatea pentru partea pe care o detii controlul, iar asta face mai usor sa-ti lasi copilul sa mai scape de constrangeri.

Explozia din pura frustrare se întâmpla celor mai buni parinti. Nu esti (din fericire!) un robot, iar parenting-ul nu este întotdeauna usor. De aceea este atât de important sa ai grija de tine. Daca îti faci în mod regulat timp pentru a te reîncarca mental, atunci te poti bucura mult mai mult de copilul tau dupa aceea. Asa ca îmbraca pantofii de alergare, fa un dus prelungit, sau întâlneste-te cu prietenii. Acest lucru te va face sa fii o persoana mai multumita si mai rabdatoare, iar copilul tau va beneficia de asta.â



5. Numara pâna la zece

Simti tensiunea crescând spre o explozie? Poti folosi vechea metoda de numarare pâna la zece: numara înainte de a raspunde. Inspira si expira încet în timp ce numeri. Astfel, te distantezi scurt de situatie si îti dai ocazia sa reactionezi calm. Rabdarea poate fi o decizie foarte constienta si o poti practica.

Functia de previzualizare

Copilul tau învata multe de la tine. si nu doar din ceea ce îi explici, ci poate si mai mult din modul în care te comporti ca parinte. Copiii îsi observa parintii, le copiaza comportamentul si reactioneaza la fel. Daca pe tot parcursul zilei reactionezi mai suparat decât este potrivit pentru situatie, copilul tau poate învata ca a te enerva este o modalitate de a-ti capta atentia. Sau îl poate face nesigur. E bine sa fii constient de asta.

Totusi ai explodat?

Probabil ca te simti foarte vinovat dupa izbucnirea ta. Dar la fel ca si copilul tau, poti învata prin încercare si eroare. Explica-i copilului tau de ce te-ai suparat atât de mult, spune-i ca nu a fost vina lui si revanseaza-te. Astfel el primeste mesajul ca furia este o emotie normala si ca o poti rezolva.

Seara, aeriseste-ti inima alaturi de partenerul tau sau cheama o mamica prietena pentru a afla de la ea ca si ea isi sare uneori din fire. Mâine va fi o zi noua în care vei invata sa treci peste momentele mai dificile, cu curaj proaspat si rabdare îngereasca... 

Despre parentingul pozitiv, mai citeste:

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII