11 Beneficii ale coloratului pentru copii și adulți

11 Beneficii ale coloratului pentru copii si adulti

11 Beneficii ale coloratului pentru copii și adulți

Majoritatea copiilor adoră să fie creativi cu creioanele colorate, cariocile și pensoanele. Dar știai că există motive impresionante, dincolo de distracție, pentru a încuraja utilizarea coloratului, pentru copii și adulți?

Beneficiile semnificative ale coloratului sunt valabile pentru toate grupele de vârstă, deoarece este o modalitate plăcută de a îmbunătăți bunăstarea fizică și mentală.

Vei citi:
Beneficiile coloratului pentru copii
Beneficiile coloratului pentru adulți
Cum îi ajută coloratul pe oameni să se relaxeze?

Beneficiile coloratului pentru copii

Pe măsură ce evidențiem motivele vaste ale coloratului, sperăm că profesorii și părinții să fie inspirați să le folosească ca instrument terapie, pentru a ajuta copiii să se calmeze și să se reorienteze. Bonusul suplimentar al coloratului este că promovează creativitatea și îmbunătățește abilitățile motorii fine și nu este doar pentru elevii de școală primară și elementară, ci și pentru cei de liceu și universitate!

Coloratul poate fi o modalitate extrem de eficientă de a promova bunăstarea fizică și psihologică la copii. Deși este o formă relaxantă de auto-exprimare care stimulează creativitatea, promovează, de asemenea, o serie de beneficii pentru a hrăni bunăstarea prin reducerea stresului, furiei și anxietății.

• Coloratul îmbunătățește dezvoltarea motrică fină

Coloratul este o activitate care îi ajută pe copii să-și construiască mușchii degetelor, mâinii și încheieturii mâinii, pentru a ajuta la manipularea obiectelor mici.

Copiii foarte mici încep prin a apuca un creion cu pumnul. Pe măsură ce abilitățile lor motorii fine se dezvoltă, încep să-l prindă cu degetele și în cele din urmă învață să-și manipuleze creionul corect. Aceștia sunt primii pași către a putea desena sau scrie cu un creion sau un stilou, o abilitate esențială necesară.

• Coloratul îmbunătățește coordonarea mână-ochi

Potrivit Access Therapy Services, „coordonarea mână-ochi se referă la capacitatea noastră de a procesa informațiile primite de la ochi pentru a ghida și direcționa mâinile să îndeplinească o sarcină”. Ei acordă o mare importanță coordonării ochi-mână, afirmând că: „dacă copiii nu își dezvoltă abilitățile de coordonare", ar putea:

 Evita activitățile fizice.
 Fii mai lenți decât semenii lor când vine vorba de stăpânirea abilităților fizice.
 Deveni stângaci.
 Avea dificultăți de învățare din punct de vedere academic.
 Avea probleme în dezvoltarea abilităților sociale.

Recomandarea lor pentru dezvoltarea acestor abilități include coloratul și pictura.

• Coloratul dezvoltă conștientizarea spațială

Percepția vizuală este o abilitate importantă de dezvoltat la copiii mici. Coloratul poate ajuta la întărirea conștientizării poziției mâinii și a marginilor de pe pagină, pentru a ajuta copiii să-și păstreze creionul într-o anumită zonă.

• Coloratul crește concentrarea

Când copiilor li se cere să coloreze între linii, este posibil ca ei să fie nevoiți să se concentreze mai mult decât ar face-o cu desenul la libera alegere. Deoarece culorile sunt cuprinse într-o anumită zonă, ei vor trebui să rămână concentrați pe spațiul pe care trebuie să-l umple și să fie mai preciși în aplicarea culorilor.

• Coloratul promovează creativitatea și autoexprimarea

Coloratul le permite copiilor să-și exprime individualitatea prin selecția de culori și mediu. Este interesant de observat câtă presiune aplică, alegerile de culoare pe care le fac și dacă colorează lejer sau apăsat. Fiecare copil este diferit, la fel și fiecare capodoperă.

• Coloratul învață copiii să recunoască culorilor și formele

Coloratul spațiilor pe o pagină îi ajută pe copii să recunoască nuanța, perspectiva, forma, și le oferă posibilitatea de a explora diferite combinații de culori.

• Coloratul relaxează și eliberează emoțiile

Coloratul poate avea un efect profund terapeutic și calmant asupra copiilor, deoarece aceștia își schimbă atenția pentru a se concentra pe finalizarea desenului.

Chiar și renumitul psiholog Carl Jung cunoștea beneficiile deoarece și-a pus pacienții să coloreze mandale pentru a se relaxa și autodescoperi.

Beneficiile coloratului pentru adulți

Iată câteva dintre beneficiile pe care le considerăm cel mai demn de remarcat:

• Coloratul este un instrument modern de autoajutorare

La testarea pentru a măsura îmbunătățirile rezultatelor psihologice, un studiu a concluzionat că desenatul a ajutat la scăderea depresiei și a anxietății, numind coloratul un instrument de autoajutor extrem de accesibil.

• Coloratul ajută la menținerea concentrării

Coloratul devine acceptat în cadrul unei universități ca un instrument pentru studenți de a-și menține concentrarea. Theresa Citerella, o studentă care studiază terapia prin artă la Universitatea Lesley din Cambridge, Massachusetts, a spus că „Mulți dintre colegii mei absolvenți aduc aceste cărți de colorat în sala de clasă ca un instrument pentru a se concentra mai mult la prelegeri”. Ea a explicat că mai mulți profesori încep să accepte acest comportament.

• Coloratul te poate ajuta să dormi

Este bine documentat faptul că utilizarea dispozitivelor electronice înainte de a merge la culcare întârzie ceasul circadian și suprimă nivelurile de melatonină (un hormon care favorizează somnul). Cei mai mulți dintre noi suntem vinovați de folosirea unor astfel de dispozitiv seara, așa că, dacă somnul este o problemă, înlocuirea dispozitivelor cu o carte de colorat poate fi benefică.

• Coloratul este o alternativă la yoga sau meditație

Un psiholog din Melbourne, Australia, este un fan înfocat al coloratului pentru a-și ajuta clienții să se relaxeze. Dr. Stan Rodski a spus că întâmpină dificultăți în a-și convinge clienții să folosească tehnici tradiționale precum respirația, yoga și meditația pentru a ajuta la controlul anxietății. Când a văzut cât de repede și ușor colorează copiii relaxați, a decis să cerceteze coloratul ca alternativă pentru adulți și a descoperit că îi ajută să obțină același sentiment profund de relaxare.

Dacă te uiți la asta din perspectiva creierului, când au început să coloreze, creierul a recunoscut comportamentul ca fiind un loc fericit și i-a ajutat să se simtă din nou destul de tineri”, a spus dr. Rodski. „Este o fericire fără griji pentru că odată cu acea amintire din copilărie vine un sentiment de lipsă de responsabilitate sau presiune, iar creierul reacționează la asta.

Este atât de convins de puterea prea puțin cunoscută a coloratului încât și-a creat chiar și propria gamă de cărți de meditație pentru colorat.

Cum îi ajută coloratul pe oameni să se relaxeze?

Când oamenii sunt stresați sau anxioși, le este greu să rămână concentrați în prezent. În esență, asta înseamnă că gândurile lor sunt centrate în jurul grijilor sau a listei de lucruri de făcut în loc de ceea ce se întâmplă chiar în fața lor la momentul dat.

Actul de a colora este asemănat cu meditația prin faptul că le oferă oamenilor altceva asupra căruia să-și concentreze atenția.

Este uimitor că ceva atât de simplu și plăcut poate avea atât de multe beneficii necunoscute pentru utilizatorii de toate vârstele.

Vă invităm să încercați împreună cu copiii acasă sau în clasă o activitate foarte utilă!

Ne-ar plăcea să vedem rezultatele voastre, așa că, vă rugăm să nu ezitați să împărtășiți experiențele și fotografiile capodoperelor voastre!

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Va provocam si pe voi sa ne aratati cat de inventivi sunteti! Ce activitati/joculete puteti face chiar la voi acasa?

 

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

 Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?

Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.

Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste in continuare aici >

Despre cum poti petrece timp de calitate cu copilul - iata sugestii:

Copiii isi petrec mai putin timp liber afara decat puscariasii: semnal de alarma si ce e de facut
Cum utilizeaza familia ta ecranele: despre beneficii dar si limite
Vara asta spunem DA sportului
Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Jocurile interactive un mod placut de a va cunoaste mai bine copiii
Peste 200 planse de colorat pentru copii
21 de jocuri in interior pentru copii
31 labirinturi pentru copii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII