PRIMUL AJUTOR în caz de intoxicație la copii: ce trebuie să faci și cum să faci resuscitarea cardio pulmonară - dacă e nevoie

Primul ajutor in caz de intoxicatie la copii -  ce trebuie sa faci si cum sa faci resuscitarea cardio pulmonara - daca e nevoie

PRIMUL AJUTOR în caz de intoxicație la copii: ce trebuie să faci și cum să faci resuscitarea cardio pulmonară - dacă e nevoie

Dacă găsești copilul cu un recipient deschis sau gol, ce a conținut o substanță toxică, este posibil ca copilul să fi fost otrăvit. Rămâi calm și acționează rapid!

În unele cazuri, otrăvirea / intoxicația accidentală a unui copil poate fi tratată acasă. Va trebui să urmezi cu exactitate instrucțiunile medicului. Iar în alte cazuri, un copil va avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență.

Vei citi:
Substanță înghițită de copil
Scoate substanța toxică din gura copilului
Nu provoca copilului vomă
Substanță toxică pe piele
Substanță toxică în ochi
Substanță toxică inspirată
Când să suni la 112

Substanță înghițită de copil

Dacă găsești copilul cu un recipient deschis sau gol, ce a conținut o substanță toxică, este posibil ca copilul să fi fost otrăvit. Rămâi calm și acționează rapid!

Scoate substanța toxică din gura copilului

Dacă substanța este încă în gura copilului, pune-l să o scuipe sau îndepărteaz-o cu degetele. Păstrează dovada a ceea ce a înghițit copilul.

Nu provoca copilului vomă

Nu urma instrucțiunile de pe ambalajul ssubstanței toxice. Acestea sunt adesea depășite. În schimb, sună imediat medicul sau mergi la cea mai apropiată cameră de urgență dacă copilul are oricare dintre aceste simptome:

 Durere de gât.
 Probleme de respirație.
 Somnolență, iritabilitate sau nervozitate.
 Greață, vărsături sau dureri de stomac fără febră.
 Arsuri sau vezicule la buze / gură.
 Salivează neobișnuit.
 Mirosuri ciudate în respirația copilului.
 Pete neobișnuite pe hainele copilului.

Ia cu tine copilul și recipientul cu substanța toxică. Acest lucru este pentru a informa medicul ce a înghițit copilul. Medicul va mai avea nevoie de aceste informații:

 Numele și numărul tău de telefon.
 Numele, vârsta și greutatea copilului.
 Orice condiție de sănătate pe care o are copilul.
 Orice medicamente pe care copilul le ia.
 Numele substanței pe care copilul a înghițit-o.
 Momentul în care copilul a înghițit substanța (sau când ai observat asta) și cantitatea pe care crezi că a fost înghițită.
 Orice simptome pe care copilul dumneavoastră le are.

Dacă substanța înghițită a fost un medicament eliberat pe bază de rețetă, furnizează medicului toate informațiile de pe etichetă, inclusiv numele medicamentului:

Dacă numele medicamentului nu este pe etichetă, indică numele și numărul de telefon al farmaciei și data prescrierii.
Cum arăta pastila și dacă avea numere sau litere tipărite pe ea.

Dacă copilul a înghițit o altă substanță, cum ar fi o parte dintr-o plantă, descrie-o cât de mult poți pentru a ajuta la identificarea acesteia.

Substanță toxică pe piele

Dacă copilul varsă o substanță chimică pe corpul său, îndepărtează rapid hainele contaminate, apoi spală bine pielea cu apă călduță, nu fierbinte. Dacă zona prezintă semne de arsură sau iritație, continuă clătirea timp de cel puțin 15 minute, indiferent cât de mult ar putea protesta copilul. Apoi sună medicul pentru mai multe instrucțiuni. Nu pune nici un fel de unguente sau creme, gheață sau alt tip de grăsime pe zona afectată.

Substanță toxică în ochi

Clătește ochiul copilului ținând pleoapa deschisă și turnând un jet mic și constant de apă călduță, nu fierbinte, în colțul interior de lângă nas. Lasă apa să curgă peste ochi până în colțul exterior pentru a spăla bine zona. Este posibil să ai nevoie de ajutorul unui alt adult pentru a ține copilul în brațe în timp ce faci acest lucru. Sau înfășoară copilul într-un prosop și ține-l sub un braț. Continuă să clătești ochiul timp de 15 minute apoi sună medicul pentru mai multe instrucțiuni. Nu utiliza picături pentru ochi sau unguent decât la recomandarea medicului.

Substanță toxică inspirată

În casă, vaporii sau gazele otrăvitoare pot fi inspirate din surse precum:

 O mașină care rulează într-un garaj închis.
 Orificii de ventilație pentru gaz.
 Sobe cu lemne, cărbune sau kerosen care nu funcționează așa cum ar trebui.
 Amestecând înălbitorul și amoniacul împreună, ceea ce face cloramină gazoasă.
 Aburi puternici de la alți agenți de curățare și solvenți.

Dacă copilul inspiră vapori sau gaze, du-l imediat la aer curat. Dacă copilul respiră fără probleme, sună medicul pentru mai multe instrucțiuni.

Când să suni la 112

Sună la 112 sau la serviciul local de urgență dacă copilul are oricare dintre următoarele:

 Convulsii.
 Pierderea stării de conștiență.
 Probleme de respirație.

Dacă copilul a încetat să respire, începeți resuscitarea cardiopulmonară (RCP). Nu te opri până când copilul respiră singur sau altcineva nu poate prelua. Dacă poți, roagă pe cineva să sune imediat 112. Dacă esti singur/ă, fă RCP timp de 2 minute sau conform tabelului de mai jos și apoi sună la 112 pe speaker.

resuscitare copil

 

Gestionarea corpului strain in tractul respirator

Iata de ce nu e bine sa dam copiilor mici samburi si seminte...
Mergeti de urgenta la un medic daca copilul pare a se fi inecat sau folositi masurile de prim-ajutor imediat - daca este nevoie! Cititi mai departe...

 

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Consultanta medicala online. 

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII