Primele zile cu bebe acasă: Trusa de prim-ajutor – Ce trebuie să avem la îndemână în caz de febră, convulsii sau lovituri?

Primele zile cu bebe acasa -  Trusa de prim-ajutor - Ce trebuie sa avem la indemana in caz de febra, convulsii sau lovituri?

Primele zile cu bebe acasă: Trusa de prim-ajutor – Ce trebuie să avem la îndemână în caz de febră, convulsii sau lovituri?

Primul an al bebelușului poate fi plin de surprize pentru proaspeții părinți - zgârieturile, febra, umflăturile minore sau colicile sunt doar câteva exemple. Din nefericire, aceste probleme pot apărea oricând, fără niciun avertisment.

Din acest motiv, este indicat ca părinții să aibă pregătită o trusă de prim-ajutor pentru bebeluș, chiar înainte de venirea pe lume a acestuia. Iată care sunt elementele care nu trebuie să lipsească din casă pentru a face față cu succes provocărilor care pot apărea atunci când te aștepți mai puțin.

Ce ar trebui să ai în trusa de prim-ajutor pentru bebeluș?

Primul pas pentru organizarea unei truse de prim-ajutor pentru bebe este să găsești recipientul potrivit pentru trusă. Acesta ar trebui să fie:

• Ușor de transportat, rezistent și impermeabil.
• Suficient de mare pentru a încăpea toate cele necesare.
• Dotat cu un sistem de închidere, astfel încât copiii să nu se joace cu el.

Acum, asigură-te că în recipientul ales pentru trusa de prim-ajutor ai următoarele elemente esențiale:

Calmante/analgezice

Analgezicele pentru sugari ajută la gestionarea multor probleme de sănătate. Un analgezic pe bază de acetaminofen sau ibuprofen ca ingredient activ reduce febra, durerile de cap, pe cele provocate de dentiție, dar și pe cele care pot fi cauzate de o răceală.

Discută cu medicul sau farmacistul pentru a afla care este doza potrivită pentru copilul tău. Dacă medicamentul nu are o lingură sau seringă dozatoare, va fi necesar să cumperi una.

Bandaje

Când bebelușul tău începe să se târască, cel mai probabil va avea julituri sau răni minore, așa că vei avea nevoie de bandaje. Pansamentele pentru bebeluși pot include bandaje în multe forme și dimensiuni, bandaje adezive, comprese sterile, leucoplast, fașă de tifon și pansamente individuale.

Creme și unguente antiseptice

Dacă bebe are o rană mai adâncă, este posibil să ai nevoie de o cremă sau un unguent cu antibiotic pentru a menține zona curată și ferită de bacterii.

Alte consumabile medicale esențiale pentru bebeluși:

🔸 Un spray antiseptic pentru tăieturi și arsuri minore - care conține un anestezic ușor pentru a amorți rapid durerea bebelușului și pentru a preveni infecția.

🔸 Cremă antihistaminică pentru inflamarea pieli cauzată de mușcăturile sau înțepăturile de insecte.

🔸 Șervețele antiseptice sau cu alcool pentru a curăța instantaneu tăieturi, zgârieturi și răni înainte de a folosi un unguent, dar și pentru a curăța penseta și alte accesorii înainte și după fiecare utilizare.

🔸 Loțiune de calamină pentru tratarea erupțiilor cutanate - cea mai frecventă problemă la bebeluși, alături de varicelă, iritații, alergii și arsuri solare.

🔸 Picături sau ceaiuri anticolici pentru a calma burtica bebelușului.

🔸 Un antidiareic

🔸 Săruri de rehidratare, probiotice, un antispastic și un supliment alimentar care contribuie la funcționare normală a tractului gastrointestinal.

🔸 Spray sau soluție salină pentru curățarea ochilor și a nasului înfundat.

🔸 Ser fiziologic.

🔸 Unguent pentru iritația de scutec.

Termometru – nelipsit din trusa de prim-ajutor

Cu ajutorul unui termometru de calitate vei afla dacă copilul are febră. Există diverse tipuri de termometre:

 Termometru digital - oferă un rezultat precis, rapid. Poți pune termometrul sub axila copilului și verifica temperatura.
 Termometru rectal - bebe se poate simți ușor inconfortabil cu un termometru rectal, dar este cel mai precis termometru.
 Termometru pentru ureche (sau timpan) - vei avea rezultatele într-o secundă, dar poate fi costisitor.
 Termometru tip bandă - acesta se pune pe fruntea copilului pentru a vedea temperatura, dar nu este atât de precis, deoarece măsoară doar temperatura de suprafață a corpului.

Alte accesorii și produse necesare

O trusă de urgență pentru cei mici trebuie să cuprindă și o serie de accesorii utile pentru un tratament de prim ajutor din mers, inclusiv:

• Unghieră pentru bebeluși.
• Foarfece mici pentru a tăia bandajele.
• Pensetă pentru a scoate orice ghimpe sau așchie.
• Pachete cu gheață sau gel pentru a ameliora inflamația și umflăturile.
• Un dispozitiv de aspirare puternic pentru a curăța pasajul nazal al bebelușului pentru o respirație fără efort.
• Un garou.
• Mănuși de unică folosință.
• Atele din material plastic (2 sau 3).
• Ace de siguranță.

Lucruri importante de reținut

După ce ai bifat toate elementele esențiale, ia în considerare acești pași esențiali:

• Păstrează întotdeauna cutia de prim-ajutor într-un loc accesibil.
• Nu lăsa cutia la îndemâna copiilor.
• Pune un manual de prim-ajutor în trusă.
• Asigură-te că ceilalți membri ai familiei sau bona știu unde este trusa și cum să o folosească.
• Păstrează trusa de prim-ajutor bine aprovizionată.
• Înlocuiește articolele care sunt aproape de data de expirare.

Primul ajutor în caz de convulsii neonatale și după o căzătură din pat

O convulsie este cauzată de o activitate electrică bruscă, anormală și excesivă a creierului. Prin definiție, crizele neonatale apar în timpul perioadei neonatale - pentru un copil la termen, primele 28 de zile de viață. Cele mai multe apar în primele două zile până în prima săptămână de viață. Bebelușii prematuri sau cu o greutate mică la naștere sunt mai susceptibili de a suferi convulsii neonatale.

Convulsiile neonatale pot fi dificil de diagnosticat, deoarece pot fi scurte și subtile. În plus, simptomele convulsiilor neonatale pot imita mișcările și comportamentele normale observate la copiii sănătoși, dar pot include mișcări aleatorii ale ochilor, clipitul des, ochii dați peste cap, privire fixă, suptul, mestecatul, scosul limbii afară, mișcări neobișnuite de ciclism sau pedalat, mișcări de bătaie, pauze lungi de respirație (apnee), mișcări smucite sau ritmice care pot implica mușchii feței, limbii, brațelor, picioarelor sau altor regiuni ale corpului, rigidizare sau strângere a mușchilor, mișcări rapide, unice, care implică un brat, un picior sau întregul corp.

Primul ajutor în caz de convulsii neonatale: Dacă cineva este în apropiere, cere-i să sune medicul. Dacă ești singur/ă, ține cont de pașii de mai jos până personalul medical va ajunge la voi:

 Așază ușor copilul pe podea sau pe jos și îndepărtează obiectele din apropiere.
 Așază copilul pe o parte pentru a preveni sufocarea cu salivă.
 Dacă copilul varsă, curăță-i ușor gura cu degetul.
 Slăbește orice îmbrăcăminte din jurul capului sau gâtului.
 Asigură-te că respiră bine.
 Nu încerca să împiedici copilul din tremurat - asta nu va opri convulsia și îl poate face să se simtă și mai inconfortabil.
 Nu pune nimic în gura copilului. Copilul nu își va înghiți limba, iar forțarea gurii să se deschidă poate provoca răni sau bloca căile respiratorii.
 Nu-i oferi nimic de băut sau alte medicamente lichide pe cale orală până când este complet treaz și alert.
 Observă cât durează criza.
 Copilul poate fi somnoros sau poate dura ceva timp pentru a-și reveni la normal după criză. Rămâi cu copilul până când acesta este treaz și conștient.

Pe lângă convulsiile neonatale, o altă problemă des întâlnită care îi îngrijorează pe părinți este căzutul din pat. Când un bebeluș sau un copil mic cade de pe pat, este vital să rămâi calm și să evaluezi rapid situația.

Sună imediat la 112 fără să ridici copilul dacă acesta și-a pierdut cunoștința, sângerează mult (dacă observi sângerare, apasă ușor cu un tifon sau cu un prosop curat până când sosesc ajutoarele) sau dacă are o rană gravă la cap.

Dacă bebelușul nu pare grav rănit, ridică-l ușor și mângâie-l. Probabil că va fi speriat și alarmat. În timp ce-l calmezi, uită-te atent la cap pentru a verifica dacă există semne vizibile de rănire. Ar trebui să suni medicul dacă copilul are sub 1 an și a căzut din pat, chiar dacă totul pare în regulă.

Poate fi înfricoșător când copilul tău cade din pat, are o convulsie, febră sau chiar o mică julitură. De aceea, este foarte important, ca părinți, să ne păstrăm calmul pentru a putea gândi rațional și a evalua corect situația.

❤️ Citeste si Sindromul de burnout la mame: simptome și greutăți - confesiunile unei mame.

autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate © 2024
material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
referinte : Academia Americana de Pediatrie 
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII