Gânduri, întrebări și emoții de sarcină. Cum le gestionăm? - Sfaturi din partea unei mămici tinere

Ganduri, intrebari si emotii de sarcina. Cum le gestionam? - Sfaturi din partea unei mamici tinere

Gânduri, întrebări și emoții de sarcină. Cum le gestionăm? - Sfaturi din partea unei mămici tinere

Salut, sunt Elena Zagaican, iar astăzi te invit să citești un nou material din seria "Călătorie către cea mai frumoasă destinație. Pas cu pas cu Elena Zagaican".

Despre gânduri, întrebări și emoții în sarcină - Cum le gestionăm?

 

Vei citi:
Mă voi descurca, voi ști ce am de făcut?
Oare ce se întâmplă acolo, e totul în regulă cu bebe?
Mă descurc și nu cer ajutor!
Ce înseamnă stil de viață sănătos

Mă voi descurca, voi ști ce am de făcut?

O să îți spun că primul meu gând a mers către responsabilitate și întrebarea "Mă voi descurca, voi ști ce am de făcut?" și de când se aplică sloganul cu "O mamă știe ce trebuie să facă oricum, prinzi o putere și știi". Și dacă eu făceam parte dintr-un procent mic unde nu se aplică și nu știam ce să fac?

Oare ce se întâmplă acolo, e totul în regulă cu bebe?

Cu această mică teamă am început, așa că cel mai ușor și mai liniștitor a fost să mă apuc să citesc despre sarcină, despre copii, să mă înscriu la cursul de puericultură, să citesc despre tot ce puteam. Îmi plăcea să citesc și să descopăr cu ce fruct seamănă sarcina de la lună la lună, să văd ce transformări urmează în dezvoltarea fătului și despre cum pot avea grijă de mine. La fel de liniștitor era pentru mine și să merg la control și să îmi spună că totul e bine. Mă liniștea o zi, iar apoi până la următorul control mă întrebam din nou "Oare ce se întâmplă acolo, e totul în regulă cu bebe?".

Știai că aportul alimentar necesar de substanțe nutritive crește cu 50% atunci când ești însărcinată? Obținerea acestor cantități suplimentare de vitamine și minerale de care corpul tău are nevoie doar din alimentație poate fi un demers de durată. Din acest motiv, poți să începi să iei un supliment pentru sarcină, cum ar fi Elevit, cu o lună înainte de primele încercări de a rămâne însărcinată.

Au apărut foarte devreme curiozitățile referitoare la cum va arăta, la sex, la ce nume va avea, când o să nasc, ce zodie o să fie, ce glas o să aibă, cum o să îmi spună "Mama". Cert este că proiectezi destul de repede un film despre cum îți imaginezi că o să fie. Și știam că o să fie wow. Mă gândeam deja cum o să îmi spună cineva "Mama", cum ne vom juca și învăța lucruri, că alături de mine va începe să descopere lumea, iar gândul că îmi va veni în sfârșit rândul să merg și eu la ședințe cu părinții (ceva ce mi se părea fascinant când eram mică), mă făcea foarte fericită.

Mă descurc și nu cer ajutor!

Am început apoi să mă gândesc cât de norocoasă sunt că devin mamă în vremurile astea în care există scutece și mi se părea SF ce avea mama de făcut în vremea în care acestea nu se inventaseră. Mi-am dat seama și că am acces la informații, că există grupuri în care mamele își vorbesc și povestesc, numeroase cărți despre sarcină, alăptare, creșterea copiilor, foarte multe informații. E minunat să ai de unde alege, însă intervine și presiunea alegerilor, maternitatea modernă vine cu multă presiune, din păcate chiar și competiție, vine cu un perfecționism, cu un "Mă descurc și nu cer ajutor că așa fac și x, y, z" sau cu scuze devenite răutăți când te uiți în ograda alteia "Da, păi sigur are și bunici și bonă și normal că poate".

Cred că ar trebui să fim doar noi cu noi și partenerul nostru și să setăm un sertăraș imaginar în care să trimitem părerile nesolicitate, răutăți, să excludem competiții, să admirăm, dar să rămânem să ne vedem de noi, noi știm ce este cel mai bine pentru noi.

 O călătorie uimitoare te așteaptă. Elevit îți este alături.

Somnul ajută foarte mult în sarcină, somnul încarcă baterii, liniștește gândurile și aș putea să glumesc puțin chiar spunând că mi-ar fi prins tare bine un loc în care să depozitez somnul înainte să am copii și pe care să îl deschid după ce au apărut cei mici.

Ce înseamnă stil de viață sănătos

O altă permanentă întrebare în timpul sarcinii a fost referitoare la alimentație, ce înseamnă stil de viață sănătos, cât de sănătos mănânc, așa că permanent mă documentam despre legume, fructe, vitamine și ce este cel mai recomanadat să mănânci în sarcină. Îmi făcusem chiar și un mic organizator de alimentație.

Știai că...

Sarcina este una dintre cele mai solicitante perioade prin care poți trece din punct de vedere nutritiv. De fapt, în timpul sarcinii, aportul de nutrienți recomandat a fi obținut din alimentație crește cu până la 50%. Pe toată durata sarcinii, și tu și bebelușul tău veți avea nevoie de cantități mai mari de nutrienți pentru a avea un nivel de energie și o dezvoltare optimă. De aceea, Multivitaminele Elevit îți vor completa cu succes dieta zilnică cu micronutrienții de care ai nevoie în timpul sarcinii.

Cu toate că pe de-o parte se spune că femeile sunt sensibile în perioada sarcinii, lucru total adevărat pentru că ne emoționează mai multe lucruri, devenim cumva mai mămoase. Pe de altă parte, simțeam cum mă transform într-o leoaică, gata să își apere puiul, ori de câte ori simțeam ceva nepotrivit în jurul meu. Am vrut să nu mă afecteze nimic, mi-am creat fără să vreau un scut de protecție pentru că simțeam că dacă ceva mă afectează pe mine, îl afectează involuntar și pe bebe.

Chiar dacă vin toate buluc, cred că sunt normale toate gândurile, toate întrebările și emoțiile, iar pentru a le gestiona, ar trebui să le tratăm pe rând. Răspuns la întrebări ar trebui să căutăm întotdeauna la specialistul domeniului din care vine întrebarea, în această situație medicul poate răspunde la multe din întrebările noastre, emoțiile este minunat că le trăim și indiferent de natura lor, la final se transformă în amintiri de neuitat, iar pentru gânduri nu uita că sunt normale și chiar și în această maternitate modernă îți spun că nu este o rușine să ceri ajutorul, să vorbești, să povestești, să faci tot ce simți că ar trebui să faci pentru starea ta de bine.

Îți mulțumesc că mi-ai fost alături până la finalul acestui articol și te invit să rămâi alături de mine pentru că în curând va urma un altul. Te-am pupat și nu uita să ai grijă de tine. Pa-paaaaa!

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Elena Zagaican - mămică tânără de doi băieți, Sergiu și Tudor, redactor la Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj