Cât de importantă este pregătirea corpului pentru sarcină? Sfaturi din partea medicului specialist

Cat de importanta este pregatirea corpului pentru sarcina? Sfaturi din partea medicului specialist

Cât de importantă este pregătirea corpului pentru sarcină? Sfaturi din partea medicului specialist

În mod ideal, pregătirea pentru sarcină și pentru momentul concepției ar trebui să înceapă cu minim 3 luni înainte. În tot acest timp, îmbunătățirea stilului de viață și a alimentației viitorilor părinți va avea un efect pozitiv asupra materialului genetic și va crea cele mai bune condiții pentru ca mama să poată duce la bun sfârșit această aventură minunată.

Dar mai multe informații despre acest subiect ne oferă doamna dr. Ruxandra Pleșea, Medic specialist, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

 Cum ar trebui să-i găsească momentul concepției pe părinți?

Cu un bun capital de nutrienți, despre care se știe că au impact asupra dezvoltării și protecției embrionului, dar și asupra sănătății viitorului adult, pe termen lung.

 Acidul folic și sarcina

Obiceiurile nutriționale ale mamei înainte de sarcină și în timpul sarcinii influențează foarte mult modul de dezvoltare și programare a sănătății copilului. 

Spre exemplu, faptul că mama obișnuiește să consume sau nu legume și alimente verzi, poate însemna un mai bun sau mai slab nivel al folaților, al acidului folic.

Acidul folic face parte din grupul de vitamine B și este important în prevenirea defectelor de tub neural (malformații ale sistemului nervos al fătului) și este recomandat tuturor femeilor de vârstă fertile care își doresc o sarcină. Atunci când există deficit, poate apărea riscul de malformații sau chiar de pierdere a sarcinii.

Se recomandă administrarea unei doze de 400 mcg/zi preconcepțional până la 12 săptămâni de sarcină, deoarece aportul din alimentație este insuficient, acidul folic găsindu-se în cantități limitate în legumele verzi. Femeile care au avut o sarcină cu un făt malformat, sunt diabetice sau epileptice, trebuie să administreze 5 mg de acid folic/folat pe zi până la 12 săptămâni de sarcină.

 Anemia feriprivă și sarcina

Un alt exemplu este atunci când mama are o anemie feriprivă despre care nu află decât după apariția sarcinii, iar acest lucru poate influența dezvoltarea cognitivă a copilului pe termen lung, în special memoria.

 Carențele de nutrienți și sarcina

De asemenea, dietele restrictive, curele de slăbire repetate, lipsa varietății în alimentație sau eliminarea anumitor grupe de alimente, toate sunt însoțite și de carențe de nutrienți ce duc la nivele scăzute de antioxidanți și la o slabă apărare în fața stresului oxidativ. În această luptă, din cauza stresului oxidativ crescut, pot apărea multe evenimente ce duc la o slabă dezvoltare a sarcinii, a placentei sau chiar la pierderea sarcinii.

 Ce este ELEVIT 1 și cum te poate ajuta atunci când încerci să concepi un copil: important de știut

Este demonstrată relația dintre deficiențele nutriționale în sarcină și existența riscului de apariție a unor afecțiuni ale fătului că defecte de tub neural (spîna bifida), anomalii cardio-vasculare, deficiență de dezvotare a membrelor, până la nașteri premature și decese intrauterine.

Elevit 1 este un supliment alimentar conceput special pentru a ajuta la acoperirea necesităților nutriționale din perioada de pre-concepție și

primele 12 săptămâni de sarcină, și reprezintă o combinație de multivitamine și minerale, printre care acid folic, vitamine din grupul B și metafolin. Mai multe despre Elevit 1 aici >>

 Greutatea cuplului este asociată cu defecte de dezvoltare

Greutatea cuplului și mai ales a viitoarei mame este de luat în calcul, deoarece obezitatea sau subponderea sunt asociate cu defecte de dezvoltare și chiar defecte de tub neural, așa că înainte de a concepe este de dorit să ajungem la greutatea optimă, să avem rezerve bune de micronutrienți și un status imunitar optim.

În ceea ce privește greutatea pe parcusul sarcinii, trebuie să se țină cont de indicele de masă corporală pe care mămica îl avea înainte de a rămâne însărcinată și anume:

• pentru o greutate normală (IMC 18,5 - 24,9) este recomandată o creștere de 11 – 16 kg, de preferat 12 kg;
• pentru gravide subponderale (IMC sub 18,5) între 13 – 18 kg;
• pentru supraponderale (IMC 25 - 29,9) între 7 – 11 kg;
• iar pentru gravidele cu obezitate (IMCpeste 30) între 5 – 9 kg.

 Abuzul de substanțe nocive și sarcina

Nu în ultimul rând, abuzul de substanțe nocive din mâncarea procesată și de toxice, precum fumatul sau consumul de alcool și droguri, este bine să fie oprite, în cuplu, cu cel puțin 3 luni înainte de concepție iar obiceiurile sănătoase precum mișcarea regulată și odihna, să le ia locul.

Un bebeluș este binevenit oricând însă, dacă va gândiți deja la acest lucru ar fi și mai bine să planificați momentul cu cel puțîn 3 luni înainte, pentru a asigura cele mai bune condiții de sănătate, atât pentru el, cât și pentru voi!

Suplimentarea dietei cu 1 comprimat de Elevit 1 zilnic aduce beneficii nu doar pe moment, ci și în timp, atât gravidei, cât și viitorului copil, alături de o alimentație variată și sănătoasă. Elevit 1 este un supliment alimentar. Citiți cu atenție prospectul sau informațiile de pe ambalaj. Pentru recomandări individualizate adresați-va medicului.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj