Alăptarea și importanța nutriției pentru mamă dar și pentru bebeluș - sfatul medicului specialist

Alaptarea si importanta nutritiei pentru mama dar si pentru bebelus - sfatul medicului specialist

Alăptarea și importanța nutriției pentru mamă dar și pentru bebeluș - sfatul medicului specialist

La fel ca în timpul sarcinii, necesarul de vitamine și minerale crește în timpul alăptării și este nevoie de mai mulți nutrienți, pentru ca organismal mamei să susțină acest efort și să producă darul cel mai de preț pe care îl poate da bebelușului său; laptele matern.

• Deoarece alăptarea este o perioadă solicitantă pentru corpul unei mămici, doamna dr. Ruxandra Pleșea, Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice ne oferă sfaturi de specialitate despre nutritia sanatoasa in perioada alăptării.

 Alăptarea și importanța nutriției

Mama ar trebui să consume cu 400-500 de calorii mai mult/zi față de perioada anterioară sarcinii, este nevoie de mai multe proteine dar și de mai mulți nutrienți precum calciu, zinc, vitamina D, acid folic.

Majoritatea femeilor pot produce suficient lapte matern consumând între 1800 și 2200 (sau mai multe) calorii pe zi. Dacă te simți mai înfometată decât de obicei, consumă gustări sănătoase, cum ar fi legume tăiate, iaurt degresat sau fructe și evită "răsfățurile" bogate în grăsimi și zahăr care au doar o valoare nutrițională limitată.

Probabil că îți va fi și foarte sete, așa că hidratează-te. Cofeina și alcoolul pot trece în laptele matern, așa că încearcă să le eviți și fă din apă principala ta sursă de lichide.

Asigură-ți și ție și bebelușului tău sprijinul necesar prin hrană și alimentație. O alimentație bine echilibrată, bogată în substanțe nutritive esențiale, te va ajuta să susții creșterea și dezvoltarea bebelușului, dar și să îți păstrezi o stare bună de sănătate și de bine.

Chiar dacă organismul mamei va direcționa toate resursele pentru producerea unui lapte de calitate, totuși, carențele majore de nutrienți din alimentația mamei se vor reflecta și în calitatea laptelui. În ceea ce privește anumiți nutrienți precum vitamina D, luteina și zexanthina, este esențial ca aceștia să provină din alimentație sau suplimentare pentru a ajunge și la bebeluș, prin alăptare. Nutrienții influențează dezvoltarea scheletului osos, a dinților, dar și dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului în această perioada de timp minunată.

 Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare

Alege Elevit pentru sprijin nutrițional adaptat în perioada de preconcepție, concepție, sarcină și alăptare. Multivitaminele Elevit asigură suport nutrițional pentru ca tu să te menții sănătoasă, cât și sprijin pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului tău.

Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare, la care Elevit îți va fi alături!

În lipsa unei alimentații adecvate, în timpul alăptării, depozitele de fier și calciu ale mamei vor fi diminuate iar această va fi la risc pentru anumite afecțiuni, se va confruntă cu oboseală extremă, de lungă durata și greu de recuperat.

Mare atenție la mamele vegane și vegetariene care nu își pot asigura din alimentație nivele optime de vitamina B12, fier, calciu, vitamina A, zinc și acizi grași omega 3.

În primele 1000 de zile de viață ale bebelușului, din momentul concepției, se pun bazele sănătății viitorului adult, iar nutriția joacă un rol foarte important.

Știai că...
Elevit 3 are o formulă concepută special pentru a satisface nevoile nutriționale crescute din perioada alăptării și a îngrijirii postnatale.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj