Analize necesare și obligatorii pentru urmărirea sarcinii, în trimestrul trei

Analize necesare si obligatorii pentru urmarirea sarcinii, in trimestrul trei

Analize necesare și obligatorii pentru urmărirea sarcinii, în trimestrul trei

Trimestrul trei (împreună cu trimestrul întâi) este unul din cele mai importante, deoarece în trimestrul doi lucrurile decurg foarte bine. Dar mai multe informații despre al treilea trimestru ne oferă domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.

 Retenția de apă în trimestrul trei de sarcină

În trimestrul trei, viitoarea mămică tolerează din ce în ce mai greu sarcina, deoarece burtica ia proporții, câștigul ponderal scapă de sub control, pentru că nu este vorba doar de țesut adipos, este vorba și de apă, gravida reține foarte multă apă în trimestrul trei. De asemenea, tot în trimestrul trei viitoarea mămică va merge foarte des la toaletă. Cantitatea de urină secretată de rinichi se triplează, deci trebuie să meargă la toaletă din oră în oră, chiar și noaptea uneori.

Începi să ai scurgeri de minore urină atunci când tușești sau râzi? Acest lucru poate fi consecința faptului că uterul în creștere apăsă pe mușchii planșeului pelvian. Acum este un moment bun să începi exercițiile pentru planșeul pelvian, dacă nu ai început deja. Și, dacă poți, fă din ele un obicei pe viață. Te vor ajuta să îți tonifiezi acești mușchi și să controlezi scurgerile vezicii urinare acum și în viitor.

Apar, de asemenea, și probleme asupra coloanei vertebrale.

 Nevoile nutriționale sunt diferite pe parcursul sarcinii

Începând cu săptămâna a 13-a de sarcină au loc o serie de transformări importante: creșterea rapidă a fetusului, osificarea scheletului, dezvoltarea creierului, maturizarea organelor.Elevit 2 susține nevoile crescute de micronutrienți din timpul sarcinii, începând cu săptămâna a 13-a până la naștere.

Elevit 2 face parte din gama Elevit: are la bază formula Elevit 1 și în plus acizi grași esențiali omega-3 (DHA și EPA) din surse de încredere.

Consultațiile din trimestrul al treilea

Cu cât te apropii mai mult de data limită, cu atât mai des obstetricianul, moașa sau medicul tău vor dori să te vadă mai des, iar în aproprierea datei preconizate a nașterii, controalele tale vor avea o frecvență săptămânală. În timpul trimestrului trei vor trebui programate ceva mai frecvent consulturile prenatale. Astfel, va avea loc:

 un consult la 28 de săptămâni de sarcină, când se vor verifica rezultatele la testul de toleranță la glucoză, se consemnează intrarea în trimestrul trei și se va stabili planul pentru următoarele întâlniri,
 iar următorul va avea loc cel mai probabil la 31-32 de săptămâni, atunci când se va efectua ultima morfologie - și anume morfologia de trimestrul trei - la care rareori se mai găsește ceva în neregulă. Aceasta doar confirmă de obicei faptul că nu a apărut nici un fel de malformație sau altă problema, verifică acea curbă de creștere a copilului, faptul că are sau nu lichid amniotic în cantitate normală și faptul că placenta își face treaba așa cum ar trebui.

Foarte important în acest moment, în cadrul consultației prenatale, este monitorizarea tensiunii arteriale, deoarece acesta este momentul în care la unele paciente, tensiunea arterială scapă de sub control și apare preeclampsia.

Deși cabinele medicale de specialitate sunt de regulă prevăzute cu ecografe, care pot oferi chiar și imagini 4D ale bebelușului, cabinele de medicină de familie și ale moașelor nu dispun de astfel de echipamente. Dacă dorești, în orice moment, să ți se facă o ecografie suplimentară, te poți adresa medicului sau moașei pentru o trimitere. Nu trece însă cu vederea că aceste proceduri pot fi costisitoare.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj