Copilul precoce și copilul supradotat - caracteristici și diferențe

Copilul precoce si copilul supradotat - caracteristici si diferente

Copilul precoce și copilul supradotat - caracteristici și diferențe

Copilul supradotat: Este inteligența moștenită genetic? Nu toți copiii precoce sunt supradotați, însă cei supradotați sunt adesea precoce.

Inteligența copiilor este un subiect complex, iar legătura dintre moștenirea genetică și inteligență este în continuare cercetată și dezbatută. În general, există un consens că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea inteligenței.

Studii genetice au identificat anumite gene asociate cu inteligența, dar nu există o singură "genă a inteligenței". Factorii de mediu, cum ar fi stimularea cognitivă, educația, experiențele de viață și interacțiunile cu mediul înconjurător, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea inteligenței. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că inteligența este o concept complex, care include nu doar abilitățile cognitive, ci și aptitudini sociale și emoționale.

Copiii precoce, care dezvoltă abilități cognitive înaintea colegilor lor, nu sunt neapărat supradotați. Supradotarea implică un nivel de inteligență și abilități mult peste medie, ceea ce nu este comun. Identificarea și susținerea copiilor supradotați necesită adesea evaluări profesionale și programe educaționale specializate pentru a le permite să-și atingă potențialul maxim.

veti citi
Copiii supradotați se nasc așa din naștere?
Ce este în fond precocitatea?
Cum poți ști dacă ai un copil supradotat?
Un copil supradotat este foarte curios
Despre copiii supradotați, citeste și

Copiii supradotați se nasc așa din naștere?

Mi se pun adesea întrebări cu privire la originea capacitatii de a fi supradotat. Este o capacitate genetica? Este la fel ca si a fi precoce? - spune Beatrice Milletre doctor în psihologie neurobiologică din Franta.

Studii efectuate în S.U.A. au arătat că e vorba cu certitudine despre o caracteristică înnăscută, adică cei in cauza se nasc fiind supradotati. Acest lucru, deci, nu este dobândit şi persistâ pentru toată viaţa.

Ce este în fond precocitatea?

Conceptul de copil precoce nu poate fi adaptat la a fi supradotat.

Precocitatea este faptul de a dobândi o capacitate înainte de data medie de achizitie a acesteia de catre media populatiei. Se subînţelege astfel faptul că, atunci când toti au dobândit această capacitate, avantajul temporal dispare.

Imaginaţi-vă cum e sa ai un copil care merge de la 9 luni - atunci când marea majoritate a copiilor  o fac pe la vârsta de 12 luni. La doi ani, atunci cand toti merg siguri pe picioarele lor şi aleargă, este imposibil de spus cine a mers la o vârstă precoce: diferenţa este egalizata.

Acest lucru insa nu se întâmplă în cazul persoanelor cu potential ridicat si, ca urmare a acestui mod de functionare special, ele îşi păstrează specificitatea pe tot parcursul vietii. Acesta este motivul pentru care este indispensabil sa ştiţi cum funcţionaţi pentru a putea fi în armonie cu voi înşivă Deci, originea supradotării este înnăscutâ. Ceea ce nu înseamni că neapărat unul sau altul dintre părintii voştri este supradotat.

Există, de fapt, familii în care sunt mai multe persoane supradotate (părinţi, frati sau surori, copii, bunici) şi altele în care nu există decât una singură. Imi amintesc de un tânăr care îmi vorbea de părintii lui cu furie, pentru că tatăl lui nu a ştiut niciodată să răspundă la numeroasele întrebări pe care el Ie punea în drum spre şcoală: el era unicul supradotat din familie.  - spune Beatrice Milletre, doctor în psihologie neurobiologîcă,


Este totodată posibil şi probabil să existe familii în care mai multi membri sâ fie supradotaţi, dar să nu ştie acest lucru, iar acest lucru să nu fie vizibil.

Unele persoane supradotate s-au adaptat atat de bine la mediul lor, încât nu manifestă la exterior niciuna dintre caracteristicile asociate în mod obişnuit cu această capacitate. Desi, pentru a se adapta unui nivel mai scazut intelectual - trebuie sa consume multa energie pentru asta.

Cum poți ști dacă ai un copil supradotat?

Nu toti copiii precoce sunt supradotati insa cei supradotati sunt adesea precoce.

Primele cuvinte ale unui copil supradotat apare pe la 7 luni, iar primele fraze in jurul varstei de 11 luni. Un copil supradotat este interesat sa citeasca singur si chiar reuseste sa o faca - in jurul varstei de 3-4 ani, are un scris urat pentru ca in general copilul supradotat are si o mica imaturitate psihomotrica - raportata la dezvoltare intelectuala. Are un scris urat, tremuat si nesigur.

• Citeste Pentru a crește copii inteligenți, dezvoltarea timpurie a gândirii critice este esențială - 5 sfaturi pentru părinți

Un copil supradotat este foarte curios

Un copil supradotat este curios din toate punctele de vedere. Pune intrebari uimitoare pentru varsta lui, despre stiinta, despre sfarsitul lumii, despre moarte, despre probleme care par a fi pentru maturi. Copiii supradotati au un caracer anxios, au o lipsa de securitate si plang usor. La scoala, pentru ca ei inteleg atat de usor ce li se preda, devin lenesi si uneori perturba linistea clasei.

Cu cat coeficientul de inteligenta a unui copil supradotat este mai mare (sunt unii copii supradotati cu IQ de 170) cu atat se adapteaza mai greu invatamantului de tip standard.  Desigur, cel mai bine pentru un copil supradotat sa urmeze o scoala cu un ritm rapid de scolarizare. Au nevoie de materii speciale ca: mecanica, informatica, sah, bridge, muzicam treatru, sport...

Despre copiii supradotați, citeste și

Copilul supradotat: abilitatile si slabiciunile speciale

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

A vorbi mult este unul dintre cele 17 semne că un copil este supradotat, spune Mensa

referinte

Beatrice Milletre este doctor în psihologie neurobiologîcă, psîhoterapeută, fondatoare şi directoare a Crupului francofon de schimb de experîenţă în terapiile cognitiv-comportamentale. Este autoarea cărţii Burn-outul copiilor, publicata în 2017 la Editura Trei.

Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII