Copilul supradotat: abilitatile si slabiciunile speciale

Copilul supradotat: abilitatile si slabiciunile speciale

Copilul supradotat: abilitatile si slabiciunile speciale

Deși mulți părinți cred că au un copil supradotat, sunt puțini cei care știu cu adevărat ce înseamnă să ai un copil supradotat.

Psihologii sunt de părere că acei copii așa-ziși precoce nu sunt, de fapt, supradotați. Un psiholog celebru este de părere că, de fapt, copiii supradotați au rezultate medii la școală, în schimb au un nivel al creativității extrem de ridicat. 🧒🧠

► veti citi:
Cu siguranta am un copil supradotat :)
Un copil precoce nu este neaparat supradotat
Genele, IQ-ul si ochelarii
Cum poti sti daca ai un copil supradotat?
Un copil supradotat este foarte curios
Provocarile parintilor unui copil supradotat
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

Cu siguranta am un copil supradotat :)

Probabil ca fiecare parinte, cand isi priveste cu dragoste bebelusul se gandeste ca ar putea sa fie si supradotat. De aici si miile de laude ale mamicilor pe forumul Desprecopii: Ia uite ce repede vorbeste, ia uite ce repede a invatat sa mearga,  ia uite ca face deja la olita, ia uite ca deja citeste Tolstoi :) cautand semne si semnale ca acesta ar fi deja precoce supradotat.

Studiile arată că în Romania există cel puţin 50 de mii de copii cu intelect peste medie. Cei mai mulţi se pierd în mulţime, din cauză că nu primesc suportul educaţional de care au nevoie, deşi de 10 ani există o lege care prevede exact acest lucru.

Un copil precoce nu este neaparat supradotat

Dar, desi entuziasmul nu strica niciodata, sunt putini parinti care stiu cu adevarat ce inseamna sa ai un copil supradotat. Psihologii sunt de parere ca acei copii asa zis precoce nu sunt de fapt supradotati. Un psiholog celebru Cox Miles - este de parere ca de fapt copiii supradotati au rezultate medii la scoala in schimb au un nivel al creativitatii extrem de ridicat. Asadar, creativitate este cea mai mare calitate a unui copil supradotat.

Nu există un IQ specific care să definească un copil ca fiind supradotat. Termenul "supradotat" se referă la un copil care demonstrează abilități cognitive și intelectuale semnificativ peste medie pentru vârsta sa. Cu toate acestea, un IQ mai mare de 130 este adesea folosit ca un prag general pentru a identifica copiii supradotați.

Un scor de IQ de 130 sau mai mare este considerat în general ca fiind în intervalul supradotat sau cu înaltă performanță intelectuală. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că IQ-ul este doar unul dintre multe aspecte ale inteligenței și că fiecare copil este unic în abilitățile și talentele sale. Identificarea unui copil supradotat implică, de obicei, o evaluare comprehensivă a abilităților intelectuale, sociale și emoționale, precum și a performanței academice.

Este important să lucrați cu profesioniști din domeniul educației și al sănătății pentru a evalua și susține copiii cu potențial intelectual ridicat, pentru a le oferi oportunități adecvate de învățare și dezvoltare.

Genele, IQ-ul si ochelarii

Copiii supradotati sunt fenomene si nu exista elemente genetice care ii influenteaza. Ei vin din familiile cu un bun nivel socio-cultural.

Contrar ideilor preconcepute, copiii supradotati nu au ochelari imensi, nu sunt singuratici si nu sunt cei mai slabi la sport.  Este adevarat ca de multe ori trec neobservati printre colegi pentru ca nimic nu ii distinge, exceptand facultatile intelectuale superioare - si un coeficient de inteligenta IQ peste 130.

In plus si foarte important, au o creativitate si o imaginatie remarcabila la desen, muzica, - dar au si tendinta de a se impune, de a fi lideri. Darul lor poate fi electiv, de exemplu, un anumit copil poate fi exceptional doar la o materie, de pilda matematica.

Cum poti sti daca ai un copil supradotat?

Nu toti copiii precoce sunt supradotati insa cei supradotati sunt adesa precoce.

Primele cuvinte ale unui copil supradotat apare pe la 7 luni, iar primele fraze in jurul varstei de 11 luni. Un copil supradotat este interesat sa citeasca singur si chiar reuseste sa o faca - in jurul varstei de 3-4 ani, are un scris urat pentru ca in general copilul supradotat are si o mica imaturitate psihomotrica - raportata la dezvoltare intelectuala. Are un scris urat, tremuat si nesigur.

Un copil supradotat este foarte curios

Un copil supradotat este curios din toate punctele de vedere. Pune intrebari uimitoare pentru varsta lui, despre stiinta, despre sfarsitul lumii, despre moarte, despre probleme care par a fi pentru maturi. Copiii supradotati au un caracer anxios, au o lipsa de securitate si plang usor. La scoala, pentru ca ei inteleg atat de usor ce li se preda, devin lenesi si uneori perturba linistea clasei.

Cu cat coeficientul de inteligenta a unui copil supradotat este mai mare (sunt unii copii supradotati cu IQ de 170) cu atat se adapteaza mai greu invatamantului de tip standard.  Desigur, cel mai bine pentru un copil supradotat sa urmeze o scoala cu un ritm rapid de scolarizare. Au nevoie de materii speciale ca: mecanica, informatica, sah, bridge, muzicam treatru, sport...

Provocarile parintilor unui copil supradotat

Cea mai mare provcare petnru parinti este ca, impreauna cu profesorii sa recunoasca nivelul de supradotare al copilului si sa il indrume catre o clasa de supradotati unde sa nu se plictiseasca. Altfel un copil supradotat - despre care nu se stie ca este supradotat - va sta plictisit in ultima  banca a clasei, victima propriului sau talent... 

Citeste si Copiii geniali ai României. ”Am schimbat 3 școli pentru că nu eram înțeles de învățătoare”

6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

Talentul nu vine prin nastere, ci prin crestere. Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului”, spune ca poti sa evidentiezi talentul copilului tau intr-un mod destul de interesant, pornind de la premiza ca Talentul nu vine prin nastere, ci prin educatie.

Coyle a petrecut 2 ani in noua dintre cele mai cunoscute  “focare” producatoare de  talente, artisti, interpreti sau executanti de clasa mondiala in sport, arta, muzica si matematica. Ceea ce a descoperit este ca parintii le-au oferit o imagine gresita despre cum ar trebui sa se manifeste un geniu. ” Talentul imens” nu este înglobat in AND-ul copiilor, spune Coyle. Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, suport motivational si metode de coaching citeste in continuare aici.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 2024.
Referinte: Journal of Applied Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII