Sfaturi din partea specialistului pentru un start bun în alăptare

Sfaturi din partea specialistului pentru un start bun in alaptare

Sfaturi din partea specialistului pentru un start bun în alăptare

Alăptarea este un act natural, care trebuie însă învăţat. Toate mamele pot alăpta dacă au informaţii corecte, dacă sunt sprijinite de familie, comunitate şi personalul medical. Citește articolul în continuare și află cele mai importante sfaturi din partea doamnei Anca Bălăşoiu, moaşă licenţiată, pentru un start bun în alăptare.

 Alăptarea la cerere

Fără îndoială, alăptarea reprezintă modalitatea cea mai bună şi mai naturală de hrănire al unui copil şi presupune o relaţie de reciprocitate. Nu este importantă doar pentru sănătatea nou-născutului şi sugarului, ci şi pentru sănătatea mamei.

Trebuie încurajată alăptarea la „cerere”, dar trebuie să ţinem cont că mulţi nou-născuţi nu cer să fie alăptaţi. Este valabil, îndeosebi, la copiii născuţi cu greutate mică la naştere sau copiii somnoroşi.

În primele zile, copilul trebuie hrănit frecvent pentru a primi colostru şi pentru a stimula secreţia de prolactină şi oxitocină (hormoni care au rol în producţia şi ejecţia laptelui). Colostrul este mai bogat în vitamine şi proteine, şi mai sărac în carbohidraţi şi grăsimi faţă de laptele matur, dar conţine o cantitate mare de anticorpi.

 Producerea laptelui matern

Producerea laptelui matern este raportul dintre „cerere şi oferta”, astfel că nou-născuţii care nu sunt aşezaţi la sân suficient de des, nu stimulează

secreţia de prolactină şi oxitocină şi nu transmit mesajul că sânul trebuie să producă mai mult lapte.

 Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare

Alege Elevit pentru sprijin nutrițional adaptat în perioada de preconcepție, concepție, sarcină și alăptare. Multivitaminele Elevit asigură suport nutrițional pentru ca tu să te menții sănătoasă, cât și sprijin pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului tău.

Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare, în care Elevit îți va fi alături!

 Laptele matur

Între a 3-a si a 5-a zi de la naştere, sânii cresc în dimensiune, devin sensibili şi adesea dureroşi. Acesta este semnalul că se instalează secreţia de lapte matur. Alăptarea frecventă va ajuta la stimularea producţiei adecvate de lapte, dar va detensiona şi sânul.

Laptele matur este foarte diferit de colostru, este mai apos şi îşi schimbă compoziţia în timpul alăptării. La începutul suptului, laptele matur are un aspect transparent, un volum mare, conţinut scăzut de grăsimi şi are rolul de a potoli setea. Spre sfârşit, are un conţinut de grăsimi mai mare decât laptele de început şi are rolul de a potoli foamea copilului.

Unii nou-născuţi au nevoie să fie alăptaţi des în primele zile şi să stea la sân mai mult pentru a ajunge la laptele „de sfârşit”. Alţii nu se satură dacă se hrănesc doar de la un sân şi au nevoie să fie aşezaţi şi la celălalt.

Faptul că un copil are nevoia de a fi alăptat mai multe ore fără întrerupere înseamnă nu s-a ataşat bine şi nu extrage corect laptele din sân. În cea mai mare parte a timpului stă şi foloseşte sânul ca pe o suzetă.

Sunt şi copii care se calmează la sân şi au nevoie să stea mai mult timp ataşaţi. Este important să îi observăm ca să îi înţelegem şi să ne adaptăm nevoilor lor.

Indiferent de temperamentul copilului sau de condițiile sociale ale familiei, sugarul are aceleași nevoi de hrănire ca orice alt copil, iar alăptarea reprezintă cea mai bună opţiune.

Pentru a creşte probabilitatea de alăptare exclusivă, recomandăm viitoarelor mame să participe la cursuri de alăptare.

Știai că...
Elevit 3 are o formulă concepută special pentru a satisface nevoile nutriționale crescute din perioada alăptării și a îngrijirii postnatale?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj