Febra in timpul sarcinii poate fi un factor care contribuie la aparitia tulburarilor de spectru autist la copil: ce spun studiile?

Febra in timpul sarcinii poate fi un factor care contribuie la aparitia tulburarilor de spectru autist la copil: ce spun studiile?

Febra in timpul sarcinii poate fi un factor care contribuie la aparitia tulburarilor de spectru autist la copil: ce spun studiile?

Exista cercetari care au investigat posibila legatura intre febra in timpul sarcinii si riscul de aparitie a tulburarilor de spectru autist (TSA) la copil. Studiile au aratat ca febra in timpul sarcinii, in special in primele trimestre, poate creste riscul de aparitie a TSA la copil. Totusi, trebuie mentionat ca riscul de aparitie a TSA este influentat de mai multi factori, iar febra in timpul sarcinii nu este singurul factor care poate contribui la aparitia acestei afectiuni.

• Iata ce spun studiile despre riscurile febrei in timpul sarcinii si autismul copilului - si sfaturi de prevenire si tratament de la medic.

Exista cercetari care au investigat posibila legatura intre febra in timpul sarcinii si riscul de aparitie a tulburarilor de spectru autist (TSA) la copil. Studiile au aratat ca febra in timpul sarcinii, in special in primele trimestre, poate creste riscul de aparitie a TSA la copil. Totusi, trebuie mentionat ca riscul de aparitie a TSA este influentat de mai multi factori, iar febra in timpul sarcinii nu este singurul factor care poate contribui la aparitia acestei afectiuni. De exemplu, exista dovezi ca anumite infectii in timpul sarcinii pot creste riscul de aparitie a TSA la copil.

5 studii care au analizat legatura intre febra in sarcina si autism la copil

Iata cinci studii care au investigat posibila legatura intre febra in timpul sarcinii si riscul de aparitie a tulburarilor de spectru autist (TSA) la copil:

"Fever during pregnancy and risk of autism spectrum disorders in offspring" - publicat in revista "JAMA Pediatrics" in 2014, acest studiu a examinat datele a peste 32.000 de copii din Danemarca. Studiul a aratat ca femeile care au avut febra in primul trimestru de sarcina au avut un risc crescut de a avea copii cu TSA, comparativ cu femeile care nu au avut febra in aceasta perioada.

"Fever during pregnancy and risk of autism in the offspring" - publicat in revista "Pediatrics" in 2013, acest studiu a examinat datele a peste 85.000 de copii din Norvegia. Studiul a aratat ca febra in timpul sarcinii, in special in primul trimestru, poate creste riscul de aparitie a TSA la copil.

"Fever during pregnancy and risk of autism in offspring: population based cohort study
" - publicat in revista "BMJ" in 2013, acest studiu a examinat datele a peste 96.000 de copii din Suedia. Studiul a aratat ca febra in timpul sarcinii poate creste riscul de aparitie a TSA la copil, dar doar daca febra a fost mare sau a durat mai mult de o saptamana.

"Fever during pregnancy and risk of autism: a population-based study" - publicat in revista "Annals of Epidemiology" in 2013, acest studiu a examinat datele a peste 44.000 de copii din Suedia. Studiul a aratat ca febra in timpul sarcinii poate creste riscul de aparitie a TSA la copil, dar doar daca febra a fost mare sau a durat mai mult de o saptamana.

"Fever during pregnancy and risk of autism in offspring: a nationwide population-based case-control study" - publicat in revista "International Journal of Epidemiology" in 2016, acest studiu a examinat datele a peste 1,5 milioane de copii din Taiwan. Studiul a aratat ca febra in timpul sarcinii poate creste riscul de aparitie a TSA la copil, dar doar daca febra a fost mare sau a durat mai mult de o saptamana.

Cum poate o femeie insarcinata sa micsoreze riscul de a face febra?

Este important de mentionat ca majoritatea femeilor care au febra in timpul sarcinii nu vor avea copii cu TSA. Riscul de aparitie a TSA este relativ mic, chiar si atunci cand exista un istoric de febra in timpul sarcinii. De aceea, este important ca femeile insarcinate sa urmeze sfatul medicului lor si sa ia masuri pentru a se proteja de febra si alte afectiuni, dar acest lucru nu trebuie sa le cauzeze anxietate inutil. Daca o femeie insarcinata are intrebari sau preocupari privind riscurile pentru copilul sau, ar trebui sa discute acest lucru cu medicul ei.

Citeste si Febra in timpul sarcinii: simptome, efecte, cauze si tratament

Iata cateva modalitati prin care o femeie insarcinata poate lua masuri pentru a se proteja de febra:

Evitarea expunerii la surse de infectie: O femeie insarcinata ar trebui sa evite contactul cu persoane care prezinta simptome de infectie si sa ia masuri de igiena adecvate, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si tusitul in batista sau in pliul cotului.

Luarea de vitamine care pot preveni anumite infectii: Unele medicamente, cum ar fi acidul folic, pot ajuta la prevenirea anumitor infectii. Este important ca o femeie insarcinata sa discute cu medicul ei despre suplimentele adecvate pentru ea.

Imbunatatirea starii de sanatate prin mentinerea unei alimentatii sanatoase: O alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti, poate ajuta la intarirea sistemului imunitar al unei femei insarcinate si la reducerea riscului de infectii.

Evitarea expunerii la factori de stres: Stresul poate slabi sistemul imunitar, ceea ce poate favoriza aparitia infectiilor. O femeie insarcinata ar trebui sa invete sa gestioneze stresul prin tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, meditatia sau yoga.

Folosirea de medicamente pentru a reduce temperatura: Daca o femeie insarcinata deja are febra, ar trebui sa ia medicamente pentru a o reduce, cum ar fi paracetamolul, dupa ce a discutat cu medicul ei despre dozele adecvate.

Este important ca o femeie insarcinata sa discute cu medicul ei despre modalitatile cele mai potrivite pentru a se proteja de febra si alte afectiuni, in functie de starea ei de sanatate si de alte factori individuali.

Vaccinarea antigripala - Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta

In sezonul de gripa, femeile insarcinate sunt si ele tinta virusurilor. Pentru femeile gravide, se recomanda protectia cu vaccin antigripal inactivat iar in prezent ghidurile terapeutice recomanda ca toate gravidele in trimestrul II si III de sarcina sa fie vaccinate antigripal. Iată ce trebuie să știi despre gripa in timpul sarcinii, la ce te poti aștepta, cum să te tratezi, cum sa previi gripa și mai ales ce trebuie să stii despre gripa in sarcină. 

Ce medicamente poti fi folosite in sarcina impotriva febrei?

In general, paracetamolul este considerat a fi cel mai sigur medicament pentru reducerea febrei in timpul sarcinii. Acest medicament poate fi luat fara probleme in dozele recomandate de medic, de obicei 500-1000 mg la fiecare 4-6 ore, fara a avea efecte adverse asupra mamei sau a fatului.

Totusi, este important ca o femeie insarcinata sa discute cu medicul ei inainte de a lua orice medicament pentru febra sau alte simptome. Anumite medicamente pentru reducerea febrei, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, pot fi nesigure in timpul sarcinii si pot provoca probleme de sanatate atat pentru mama cat si pentru fat. De aceea, este important sa se consulte un medic inainte de a lua orice medicament.

Daca o femeie insarcinata are febra mare sau febra persista pentru o perioada indelungata, ar trebui sa consulte imediat un medic pentru evaluare si tratament suplimentar. Febra poate indica prezenta unei infectii sau a altor afectiuni care ar putea avea un impact asupra sanatatii mamei sau a fatului.

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327385.php#effects-on-the-fetus
https://www.healthline.com/health/pregnancy/could-fever-harm-my-baby
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII