Ce înseamnă cu adevărat culoarea mucilor copilului tău: dezbatem mucii albi, galbeni, verzi și chiar roz!

Ce inseamna cu adevarat culoarea mucilor copilului tau: dezbatem mucii albi, galbeni, verzi si chiar roz!

Ce înseamnă cu adevărat culoarea mucilor copilului tău: dezbatem mucii albi, galbeni, verzi și chiar roz!

Secrețiile nazale, altfel cunoscute sub numele de muci, le avem cu toții. Experții au descoperit că producem și înghițim aproximativ 500 sau 600 cc de mucus nazal în fiecare zi... dar ce facem dacă sunt și colorați?

Iată când să-ți faci griji cu privire la schimbarea nuanțelor mucusului nazal la copii dar și la adulți.

Vei citi:
Care este rolul secrețiilor nazale?
Ce spune culoarea mucilor despre sănătate?
Iată semnificația fiecărei culori a mucilor
Mucii verzi nu înseamnă întotdeauna că ai o infecție?
Ce fac mucozitățile nazale pentru noi?

Care este rolul secrețiilor nazale?

Secrețiile nazale servesc ca o barieră puternică în jurul zonelor care sunt predispuse la infecție. Interiorul nasului, precum și tractul digestiv superior din zona capului și a gâtului, sunt medii foarte umede, iar mucusul joacă un rol major în încercarea de a proteja căptușeala și de a o menține umedă.

În special în nas, mucii sunt prima linie de apărare a copilului în ceea ce privește prevenirea infecțiilor și apărarea lucrurilor nedorite care ar putea dori să intre în corp. Mucusul captează particule și organisme, astfel încât bacteriile sau resturile pe care le respirăm să nu intre direct în plămâni.

Cu toate acestea, culoarea mucilor ne poate spune multe despre ce se întâmplă în interiorul căilor nazale - și, cu toate că medicii folosesc rareori mucusul nazal ca diagnostic primar al bolii, poate face lumină asupra altor afecțiuni.

Ce spune culoarea mucilor despre sănătate?

Culoarea mucilor ne poate spune multe lucruri, inclusiv dacă avem alergii, sângerări nazale, o răceală sau o infecție a sinusurilor. Cu toate acestea, schimbarea culorii mucilor este aproape un indicator mai mare că ceva este în neregulă cu sănătatea.

Dacă mucii copilului tău își schimbă culoarea, trebuie să vezi ce se mai întâmplă. Totul era bine, nimic nu-l deranja și apoi ceva s-a schimbat. Se simte rău? A primit un nou animal de companie sau a avut loc o altă schimbare semnificativă în mediul său?

Cu toate acestea, culoarea mucilor - sau schimbările în culoarea mucilor - este doar un semn al unei potențiale probleme de sănătate. Consistența mucilor ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare. Dacă este sunt mai groși, asta ar putea reprezenta starea de hidratare, cum ar fi faptul că lipsește consumul de lichide.

Cât de mulți muci produce copilul poate fi, de asemenea, grăitor. Dacă este o cantitate mai abundentă, ar putea fi ceva ce este important de menționat medicului. Poate reflecta nivelul de hidratare și, pentru unii, poate reflecta o expunere la un factor iritant, cum ar fi un parfum, fumul (chiar pasiv), sau ar putea reprezenta o alergie.

Iată semnificația fiecărei culori a mucilor

Secreții nazale transparente - muci curați

În general, acesta este intervalul normal, deși alergiile se pot prezenta și astfel, cu mucus curat. Mucusul curat este în mare parte apă, cu proteine, anticorpi și săruri dizolvate. Țesuturile nazale îl produc 24/7. Cea mai mare parte curge în partea din spate a gâtului pentru a fi dizolvată în stomac.

Secreții nazale albe - muci albi

Acest lucru poate însemna congestie. Nasul are țesuturi umflate, inflamate, care încetinesc fluxul de mucus, ceea ce face ca acesta să piardă umiditatea și să devină gros și tulbure. Acesta poate fi un semn al unei infecții nazale sau al unei răceli.

Secreții nazale galbene - muci galbeni

Aceasta poate însemna o răceală sau o infecție care progresează. Nuanța gălbuie provine de la celulele albe din sânge care se grăbesc la locul infecției și apoi sunt îndepărtate după ce au lucrat pentru a o combate.

Mucii galbeni sau verzi pot însemna uneori că există o infecție. Dar există și alte lucruri care se potrivesc cu acea culoare, desigur, inclusiv starea generală de sănătate sau dacă există febră. Răceala durează inevitabil 7-10 zile, deci răbdare!

Secreții nazale verzi - muci verzi

Acum sistemul imunitar chiar luptă, iar mucusul este plin de globule albe moarte. Dacă copilul sau adultul este încă bolnav după aproximativ 10-12 zile, apelează la medic. Ar putea fi sinuzită, o infecție bacteriană care este tratată cu o serie de antibiotice. Dacă apare febra, consultă imediat un medic.

De asemenea, poate fi sinuzită cronică, care este o boală inflamatorie pe termen mai lung, în care mai apar câteva simptome ale unei infecții a sinusurilor timp de luni de zile. Acesta nu este doar mucus decolorat. Poate fi picurare post-nazală. Ar putea fi durere facială, presiune, congestie sau dificultăți de respirație sau o schimbare a simțului mirosului și starea de rău.

Cu toate acestea, nu se poate spune cu adevărat doar pe baza culorii mucilor dacă o infecție este virală sau bacteriană. Este mai mult de cât timp persistă starea de rău și care sunt simptomele. De obicei, după aproximativ 7 zile, dacă mucii galbeni sau verzi persistă alături de starea de rău, atunci se poate lua în considerare o cură de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului.

Secreții nazale roz / roșii - muci roz / roșii

Țesutul nazal din nas s-a rupt cumva - poate pentru că este uscat, iritat sau a suferit un fel de leziune. Roșu aprins ar putea fi o sângerare nazală legată cel mai probabil de traume, sau posibil de infecție.

Cu toate acestea, această culoare nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Câteva pete de sânge sau o nuanță de mucus roz ar putea să nu fie mare lucru. Ar putea fi doar deteriorarea sau iritația căptușelii. De exemplu, atunci când suntem bolnavi și ne suflăm mult nasul, asta poate provoca ruperea unor vase de sânge, ceea ce poate produce puțină sângerare.

Secreții nazale maro - muci maro

Această nuanță ar putea fi sânge vechi, dar probabil că este ceva inhalat, cum ar fi murdărie, tutunul sau boia de ardei.

Secreții nazale negre - muci negri

Dacă vezi muci negri, probabil că este ceva inhalat și care s-a adunat în mucusul nasului.

În plus, dacă adultul nu fumează sau nu folosește droguri ilegale, mucusul negru poate însemna o infecție fungică gravă. Există unele infecții fungice care pot arăta muci negri care pot fi foarte, foarte grave. Dar, din fericire, sunt extrem de rare.

De fapt, aceste infecții apar de obicei la persoanele cu sistemul imunitar compromis. Dacă ești unul dintre ei, probabil că te consulți deja la un medic. Dacă nu, fă o programare!

Mucii verzi nu înseamnă întotdeauna că ai o infecție?

Nu întotdeauna. Mucii își pot schimba culoarea dacă există o abundență de bacterii care cresc în nas. Secrețiile nazale pot fi afectate de bacterii. Și acele bacterii pot rămâne în nas. Până când bacteriile intră efectiv în mucoasa sau țesuturile nasului, numim asta o infecție.

Determinarea faptului că există o infecție depinde de starea generală de rău și de cât timp este prezentă aceasta. Dacă starea copilului este bună, în general vorbind, aceasta nu este cu adevărat o infecție semnificativă în majoritatea cazurilor. Iar antibioticele nu sunt necesare.

Ce fac mucozitățile nazale pentru noi?

Mucusul nu este staționar. De fapt, mucusul este mereu în mișcare în jurul corpului, într-un model prestabilit. Începe în sinusuri și apoi călătorește în nas, în josul nasului și în gât și apoi se termină în stomac.

Dacă mucusul rămâne într-un singur loc, bacteriile din el ar putea provoca infecții.

Mucusul captează bacteriile, iar apoi este împins în stomac. Bacteriile pot fi "exterminate" acolo, așa că mai există risc de infectare și nu dăunează în niciun fel. Dacă mucusul ar sta, ar stagna, bacteriile care se află în el ar continua să prolifereze, deoarece mucusul este un fel de hrană pentru acestea. Această creștere excesivă a bacteriilor ar putea ajunge apoi în țesuturile nazale și sinusuri, provocând o infecție.

Pe lângă faptul că ține la distanță potențialele infecții, mucusul ajută nasul să funcționeze corect. De exemplu, mucusul captează substanțele chimice numite odorante, care reprezintă diferite mirosuri și le direcționează către receptorii de miros care trăiesc sus, în nas. Acest lucru menține simțul mirosului în formă maximă.

De asemenea, nasul umidifică și încălzește aerul pe care îl respirăm cu ajutorul mucusului. Mucusul adaugă în principal apă sau umidificare aerului pe care îl respirăm, astfel încât să nu se usuce căile respiratorii sau plămânii.

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2023
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru  in exclusivitate pentru Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII