Primii pași în diversificarea alimentației bebelușului

Primii pasi in diversificarea alimentatiei bebelusului

Primii pași în diversificarea alimentației bebelușului

Diversificarea alimentației este o etapă nouă în dezvoltarea bebelușului. Acum este important nu numai ce va mânca bebelușul, dar mai ales cum va mânca.

În prezent, specialiștii recomandă să începem diversificarea alimentației bebelușului în jurul vârstei de 6 luni. De aceea, LOVI îți este alături cu sfaturi și sugestii despre când și cum ar trebui introduse primele alimente solide în meniul bebelușului.

Aceste sfaturi sunt valabile și pentru bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf. Nu trebuie așteptat prea mult timp cu diversificarea alimentației bebelușului, deoarece hrănindu-l cu piureuri groase îl înveți să mestece și să muște, activități necesare pentru dezvoltarea corectă a musculaturii maxilo-faciale, ce favorizează o dezvoltare corectă a limbajului și a ocluziei dentare. Hrănirea prea îndelungată doar cu lapte poate duce la probleme de sănătate din cauza carenței vitaminelor A și D, fier și zinc.

Cum să te pregătești pentru diversificarea bebelușului?

Ar trebui să începi prin a cumpăra un scaun de masă pentru bebeluși, care să fie confortabil, precum și mai multe bavete, castronele, linguri de plastic, o răzătoare, un blender, și recipiente cu scală gradată, pentru a măsura cu precizie porțiile de mâncare. Atunci când bebelușul nu stă încă în șezut (există sugari care învață această abilitate chiar în jurul vârstei de 9 luni), așază spătarul scaunului într-o poziție semi-înclinată. Nu hrăni niciodată bebelușul când stă întins sau când are capul înclinat pe spate, deoarece există riscul de înecare.

Cum să începi cu dreptul?

Baza extinderii alimentației celui mic este să nu influențăm capacitatea de concentrare a copilului, atunci când vine vorba să se hrănească. Pornind de la acest fapt și ținând cont de un design minimalist, un mod ușor de a încuraja bebelușul să mănânce singur, este cu prima linguriță pentru hrănire. Aceasta este subțire, îngustă dar fermă, ceea ce face să fie ideală pentru primele încercări de extindere a diversificării alimentației copilului. Mânerul lung, confortabil, ajută părinții să ia ușor mâncarea din

borcan și permite copilului să apuce lingurița cu ușurință.

La început, pentru a ușura procesul diversificării, îi poți da bebelușului măr, cartof sau morcov ras și gătit. În primele zile lasă-l să se obișnuiască cu gustul și textura alimentelor, care sunt noi pentru el. Îi vor fi suficiente doar câteva linguri. Mai întâi oferă-i puțin lapte, iar apoi piure bine zdrobit. Poate vei crede că momentul ideal este ora cinei, însă ține cont că, dacă îl hrănești seara cu alimente noi, acest lucru se poate termina cu flatulență, dureri de stomac și, în consecință, cu o noapte nedormită. Nu uita să introduci separat fiecare aliment nou și să aștepți 3-5 zile înainte de a încerca un altul. În acest timp, ține sub observație bebelușul. Atunci când apare orice semn îngrijorător, cum ar fi colicile, diareea sau pruritul, trebuie întreruptă hrănirea copilului cu noul aliment. Totuși, atunci când totul este în regulă, după câteva zile poți introduce o nouă legumă sau un nou fruct. La început este recomandat ca supa să conțină legume rădăcinoase, iar după un oarecare timp poți adăuga treptat mai multe legume (dovleac, broccoli, pătrunjel sau dovlecei) sau poți folosi una deja gătită, la borcănel. Poți adăuga ulei de măsline și griș la legumele gătite. Acum este momentul să introduci în alimentația bebelușului câte un măr ras, sub formă de piure sau suc.

Adaugă gluten în preparatele bebelușului

Grișul conține gluten, iar modul anterior de abordare a diversificării a fost acela de a aștepta cu introducerea lui până în luna a zecea de viață a bebelușului. În prezent, majoritatea oamenilor de știință sunt de părere că administrarea de timpuriu a glutenului ajută la prevenirea bolii celiace. Cea mai bună metodă este să începi cu legume sau fructe, la care, după câteva săptămâni, să adaugi o jumătate de linguriță de griș fiert.

Ceva de băut

Când începi diversificarea, bebelușului îi este sete mai des din cauza schimbării texturii mâncării. Îl poți învăța să bea dându-i apă dintr-un pahar. Evită să îi dai bebelușului băuturi îndulcite sau sucuri. Poți folosi, spre exemplu, prima cană Easy Switch, care este perfectă pentru a începe să învețe să bea independent din cană, după vârsta de 6 luni. Aceasta îi va permite bebelușului să facă mai ușor trecerea și să bea singur, datorită adaptării fiecărui element la necesitățile unui copil mic.

Terciuri, carne, ouă

La vârsta de 7 luni, bebelușul alăptat la sân poate începe să mănânce terciuri de porumb, grâu și orez. Cele care conțin formulă de lapte praf se prepară cu apă, în timp ce terciurile fără lapte praf le poți prepara cu propriul lapte, adăugând doar puțină apă. Aceasta este o masă bună, sățioasă, mai ales înainte de somn. Cam în aceeași perioadă începem să introducem carnea, de preferință de pui, curcan sau iepure. Carnea trebuie gătită separat, pasată și adăugată la o supă. Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf pot începe să mănânce terciuri și carne cu o lună mai devreme. De asemenea, ar trebui să începi să îi dai carne de pește alternativ cu celelalte tipuri de carne. La vârsta de 7 luni, alimentația bebelușului ar trebui să includă și un gălbenuș de ou. La interval de două zile, adaugă-i în preparate o jumătate de gălbenuș fiert tare.

Paradisul fructelor

Între vârsta de 8 și 10 luni extindem diversificarea bebelușului cu fructe noi, inclusiv pere, caise, piersici, nectarine, coacăze, prune, struguri, kiwi, pepene verde și altele. Așteaptă până la vârsta de 12 luni înainte de a introduce citricele.

Legumelor introduse la început li se adaugă altele noi: conopidă, varză, praz, țelină, sfeclă roșie, urmate de ceapă, mazăre, castraveți, ardei, roșii, sparanghel și spanac. La vârsta de 10 luni poți adăuga noi produse pe bază de cereale: biscuiți pentru sugari, tăiței, pâine. La vârsta de 11 luni, bebelușului ar trebui să i se dea produse lactate, cum ar fi brânză de vaci, iaurt sau chefir.

Acordă atenție calității ingredientelor

Asigură-te că alimentele pe care le consumă bebelușul sunt de bună calitate. Selectează produse sănătoase, puțin procesate. Atunci când gătești chiar tu, cumpără ingrediente proaspete, încercate, de la ferme ecologice și ouă de la găini crescute în aer liber. Dacă te decizi să folosești mâncare la borcănel, citește întotdeauna etichetele și evită zahărul, sarea sau conservanții inutili.

Știm cu toții că generațiile actuale sunt asaltate vizual zilnic cu imagini diverse, tehnologia fiind din ce în ce mai prezentă în jurul copilului încă de la vârste foarte fragede.

Noile produse LOVI îndeplinesc așteptările mamelor, și totodată simplifică următoarea etapă de dezvoltare a copilulul

Filosofia de design ce stă la baza dezvoltării veselei LOVI este conceptul japonez HONNE care se traduce prin sentimente și gânduri simple, curate - ceea ce o persoană crede în mod sincer, însă nu întotdeauna are curajul să exprime.

Adoptând acest concept, LOVI a creat produse în culori naturale, calme, liniștitoare, cu design

minimalist, care să nu distragă atenția copilului de la mâncarea care se află în ele.

Din dragoste pentru planetă, produsele LOVI sunt fabricate din: 20% din făină de lemn reciclat (mai puțin plastic) iar 60% din plasticul utilizat provine din reciclare.
Fără Melamină și fără BPA (sigure pentru copii).
Potrivite pentru copii de toate vârstele, dar și pentru adulți.
Ușor de combinat cu alte accesorii pentru hrănire. Setul pentru masă conține un castronel, o farfurie și un pahar, adică tot ceea ce este necesar pentru diversificarea alimentației bebelușului.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII