Conferința Nutripedia 2022 - un eveniment cu speakeri de top și sfaturi privind alimentația micilor mofturoși (Ziua 2)

Conferința Nutripedia 2022 - un eveniment cu speakeri de top și sfaturi privind alimentația micilor mofturoși (Ziua 2) | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Conferința Nutripedia 2022 (Ziua 2) - Un eveniment special conceput pentru a veni în sprijinul femeilor însărcinate și proaspetelor mame cu sfaturi și recomandări de specialitate pentru perioada diversificării și un start alimentar sănătos în viața celor mici.

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul gazdelor evenimentului - Roxana Hristianovici (Medic Specialist Pediatru și Consultant în Alăptare acreditat IBCLC) și Iulia Balint Boia (Medic Specialist Pediatru și Consultant în Alăptare acreditat IBCLC) – și invitaților speciali: Dr. Raluca Georgescu, Medic specialist Pedodonție, DENT ESTET 4 KIDS, Gabriela Maalouf, Psiholog, Psihoterapeut și Specialist Parenting și Dr. Ela Bănică, Specialist în Ortodonție și Ortopedie DentoFacială, Supraspecializare în Ghidarea Creșterii Faciale, Respirație, Sforăit, Apnee în Somn și Frenuri Orale Restrictive, ORTHO INSTITUTE.

Citește în continuare articolul pentru a descoperi o mulțime de informații cu privire la copiii mofturoși, refuzurile la mâncare, alergii, rolul masticației și reguli de igienă alimentară!

Picky eaters sau copiii mofturoși cu Dr. Iulia Balint Boia, Medic specialist pediatru - Care este normalul atunci când ne referim la cât mănâncă copilul?

Poți începe prin a-ți nota cât mănâncă bebelușul respectiv pe parcursul zilei pentru a-ți da seama cât mănâncă în total și astfel vei realiza dacă a atins nivelul optim nutritiv pe acea zi.

Ce este normalul în familia voastră?

În funcție de comportamentul membrilor familiei, ne putem da seama de obiceiurile copilului, pentru că acestea se pot transmite genetic. Între 1 și 2 ani copilul începe să își forțeze limitele și va vrea să preia controlul puținelor lucruri pe care poate să le controleze, precum mâncatul și băutul.

Apare neofobia (frica de ceva nou), tot la acestă vârstă, în care se activează un instinct de supraviețuire. Începe să exploreze ceea ce știe, refuzând lucrurile noi, care nu i-au fost prezentate de mic.

Refuzurile la mâncare se deduc și din anumite alergii, carențe, anemie.

După o anume vârstă este nevoie de stabilirea unui program de mese pentru a păstra constantă senzația de foame înainte de fiecare masă.

Dacă la masă atmosfera este tensionată, copilul va percepe acea presiune ca ceva ce nu îi face bine.

Copilul trebuie să aibă și el un anume control în procesul de a se hrăni. Dacă copilul refuză mâncarea din fața sa, nu este indicat să ne ridicăm de la masă și să ne punem să îi gătim imediat altceva.

Copiii pot dezvolta anxietate față de ora mesei dacă vor fi mereu forțați să mănânce. Dacă copilul refuză prea mult timp mâncarea, și iese din normal, se poate să fie anumite semne de alarmă și trebuie mers la medic. Refuzul alimentar în timpul erupției dentare este normal, trebuie doar să ne asigurăm că apetitul copilului este unul prezent.

Care este rolul masticației, cu Dr. Ela Bănică, Specialist în Ortodonție și Ortopedie DentoFacială

Rolul masticației cu Dr. Ela Bănică, Specialist în Ortodonție și Ortopedie DentoFacială, Supraspecializare în Ghidarea Creșterii Faciale, Respirație, Sforăit, Apnee în Somn și Frenuri Orale Restrictive, ORTHO INSTITUTE.

Alăptarea este foarte importantă, deoarece previne dezvoltarea anomaliilor dentalo-maxilare și mai ales a mușcăturii inverse. Dacă alăptarea nu a fost prezentă, se poate ajunge la respirarea pe cale orală. Apariția cariilor are, de asemenea, un impact destul de mare asupra alimentației și somnului. Perioada importantă pentru formarea structurii dintelui și a dinților permanenți este perioada de la naștere până la 6 luni.

La copiii de vârstă școlară, o varietate bogată de alimente sprijină necesarul de nutrienți și îmbunătățește masticația, ceea ce duce la creșterea producției de salivă, fapt benefic pentru reducerea riscului cariogen. Deci încurajăm copiii să mănânce alimente cât mai dure și crocante. O alimentație cu produse moi va duce la slăbirea sistemullui osos și muscular al maxilarului. Este foarte important ca cei mici să mestece pe ambele părți alternativ. Masticația are un rol cheie în dezvoltarea cavității orale.

Cariile pot apărea și din cauza insuficienței mineralelor sau vitaminelor.

Suzeta trebuie îndepărtată ușor, oferind-o din ce în ce mai puțin. Copiii care au avut parte de alăptare nu vor tânji după suzetă, dar este recomandată una care să ajute bebelușul să țină limba cât mai corect în gură.

Scrâșnitul dinților la bebeluși nu este normal, acesta poate indica probleme respiratorii.

La ce vârstă ne alarmăm dacă bebe nu are nici un dinte apărut?

Erupțiile dentare, de cele mai multe ori, sunt poziționate genetic, deci va trebui să întrebați în familie.

Reguli de igienă alimentară cu Dr. Roxana Hristianovici

Principalul motiv de temut sunt toxiinfecțiile alimentare, dacă un adult reacționează într-un mod neplăcut, un copil poate avea simptome mult mai rele. Acestea pot fi cauzate de bacterii, infecții sau virusuri. Simptomele pot consta în vărsături, diaree, febră.

Dar o toxinfecție poate fi prevenită în 4 pași: spălați bine mâinile, bureții de vase, fructele și legumele când gătiți, separați – contaminarea încrucișată – nu amestecați ceea ce urmează gătit cu ceea ce se va consuma crud, gătiți la temperaturile potrivite tipului de carne cu care lucrați ca aceasta să fie bine făcută, răciți – alimentele perisabile trebuie să fie în frigider în maximum 2 ore.

Copiii trebuie învățați de mici să aibă grijă la igienă și să-și spele fructele și legumele înainte să le mănânce.

Nu este nevoie de burete și detergent separat pentru vasele copilului. Copilul face parte din familie și nu trebuie tratat diferit.

Despre desert ca recompensă și obezitatea infantilă cu Dr. Iulia Balint Boia, Medic specialist pediatru

Obezitatea a devenit o problemă foarte serioasă în prezent... cifrele din studii arătau că 1 din 4 copii este dat ca exemplu că suferă de obezitate, dar acum este 1 din 3, ceea ce reprezintă un număr foarte mare.

Un copil ar trebui să consume maxim 6 grame de zahăr pe zi, dar această limită este cu mult depășită pentru că zahărul se ascunde în multe alte alimente pe care le consumăm zilnic. Când spunem că primești ceva bun dacă mănânci tot din farfurie, desertul este pus pe un piedestal și va fi mult mai dorit după aceea, iar la o vârstă mai mare când copilul va putea să aibă acces la bani și să-și cumpere singur dulciuri, acesta nu va mai prefera mâncarea. De asemenea, acel ceva dulce este văzut de multe ori ca o răsplată după ce ai făcut ceva bine, și-ți va intra în obicei pe termen lung să consumi zahăr de fiecare dată când vei vrea să te motivezi. Dar e valabil și invers, când suntem triști și primim zahăr. Pe termen lung aceste comportamente vor duce la mâncatul emoțional, nu pentru că organismul nostru va simți nevoia.

Ca și soluții, am putea să nu mai oferim desertul pe un piedestal, să se decidă o zi și o oră de desert, nu oferit ca recompensă. Ajută să nu plecați cu copilul flămând de acasă atunci când mergeți la un eveniment/petrecere pentru a nu se înfige în bufetul cu prăjituri imediat ce ajunge acolo.

Nu se recomandă alimentele care conțin zahăr dar nici nu ferim copilul de acesta. Un desert îl putem oferi ca orice altă mâncare, copilul alege dacă mănâncă sau nu, să fie oferit ca o normalitate.

HoHoHo, Bonus de Crăciun cu Dr. Iulia Balint Boia, Medic specialist pediatru

În perioada de sărbători poate fi puțin stresant, ni se pun multe întrebări și toată tensiunea este pusă pe umerii părinților de către rudele întâlnite. O soluție ar fi ignorarea acestor comentarii.

De asemenea, copilul este în vacanță și este posibil să se culce mai târziu sau să ia mai multe gustări, ceea ce îl poate face hiperactiv și să i se ducă pofta de mâncare înainte de masă.

Astfel apetitul copilului poate fi puțin scăzut pentru că dă din masă festivă în masă festivă. În acest caz, putem să încercăm cât de cât să îi oferim copilului aceeași structură pe care o avea, legat și de somn și de masă. Putem să încercăm să-i oferim pe masă și mâncărurile preferate sau cele tradiționale făcute într-un mod copilăresc. Dar pe lângă toate acestea trebuie să avem răbdare cu ei și cu noi.

Următoarea ediție a Conferinței NUTRIPEDIA va avea loc anul viitor. Între timp, pentru orice informații, consiliere, sfaturi și recomandări cu privire la diversificare și alimentație, părinții sunt încurajați să țină legătura cu medici/specialiști și să acceseze conținutul medical, de specialitate, disponibil pe site-urile din portofoliul Desprecopii Media Group: www.desprecopii.com, www.clubulbebelusilor.ro și www.suntmamica.ro.
Mulțumim partenerilor: Pedilactis, Clubulbebelusilor.ro, Lacalut Kids (Zdrovit), LOVI, Chicco, Wellbaby (Vitabiotics), Farmaciile DONA și DENT ESTET 4 Kids a generat audiențe record - peste 132.000 persoane au urmărit cele două zile de conferințe.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII