Simți uneori că urăști meseria de mamă? Sa vorbim DESCHIS despre SĂNĂTATEA MINTALĂ a mămicilor de bebeluși și 7 provocari

Simți uneori că urasti meseria de mama? Sa vorbim deschis despre sanatatea mintala a mamicilor de bebelusi si 7 provocari

Simți uneori că urăști meseria de mamă? Sa vorbim DESCHIS despre SĂNĂTATEA MINTALĂ a mămicilor de bebeluși și 7 provocari

Este în regulă să simți că uneori urăști să fii părinte. Și asta nu schimbă faptul că ne iubim copiii până la capătul lumii. Fiecare părinte trece printr-un sentiment similar de cel puțin câteva sute de ori de-a lungul vieții. Stresul vieții de zi cu zi și îngrijirea gospodăriei și a copiilor cu siguranță ne vor afecta sănătatea mintală.

Ești mami de bebe? Iți vom face o confesiune: Da este posibil să urăști uneori meseria de mamă....Da, este posibil să existe momente in care o mama poate simți frustrare sau iritare față de meseria de mamă, in special atunci cand se confrunta cu probleme precum oboseala extrema, probleme de alaptare sau somn insuficient. Acestea sunt sentimente normale și nu inseamna ca o mama nu-și iubeste copilul. Este important să cauti sprijin și sa incerci să gasești modalitati de a gestiona aceste sentimente pentru a-ti mentine sănătatea mintală.

Vei citi:
Maternitatea afectează o femeie, tulburându-i sănătatea mintală
Provocări care pot afecta sănătatea mintală
Cum să faceți față provocărilor, dragi mamici?
Despre mamicile incepatoare si greutatile inceputului, mai poti citi

Maternitatea afectează o femeie, tulburându-i sănătatea mintală

Mama este în mare parte dedicată atât de mult familiei ei, încât nu are timpul și energia să se gândească la propriile sentimente și prin ceea ce trece. A fi mamă necesită atât de mult... să crești un copil nu este o muncă ușoară. Sănătatea mintală a femeilor este atât de subestimată și se vorbește prea puțin despre asta. Femeile se confruntă cu depresia și anxietatea de aproximativ două ori mai mult decât bărbații.

Multe femei se simt epuizate, singure, deprimate, anxioase și vinovate la sfârșitul zilei, în fiecare zi. O femeie se confruntă cu atât de mult stres în diferite roluri de-a lungul vieții. În cele din urmă, îi afectează sănătatea mentală și fizică, cauzând probleme precum depresia, menopauza, atacurile de anxietate, deficiența de fier, bolile tiroidiene, sindromul premenstrual (PMS) și multe altele.

Da! Maternitatea afectează o femeie, tulburându-i sănătatea mintală, dar există și alți factori care contribuie la starea de sănătate mintală dezechilibrată și tulburată din punct de vedere psihologic a mamei.

Provocări care pot afecta sănătatea mintală

Acest articol va evidenția unele dintre provocările majore cu care se confruntă o mamă și idei pentru a face față stresului.

1. Îngrijirea

Devine instinctul unei mame să aibă grijă de toată lumea. O mamă depune toate eforturile pentru a oferi cea mai bună îngrijire familiei sale, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să ocolească propriile nevoi emoționale și fizice. Există numeroase studii care demonstrează că îngrijirea poate provoca stres cronic.

2. Sentimentul de vinovăție

Este posibil să fi auzit sau nu fi de expresia „Sentimentul de vinovăție al mamei", dar cu siguranță nu ești conștientă de sentiment. Vinovația mamei este sentimentul de eșec ca părinte, sau de a nu face suficient, sau de a încurca lucrurile ca părinte sau de a lua o decizie care crezi că va afecta negativ copilul pe termen lung. Nu doar mamele, ci și părinții, în general, sunt atât de presați de societate, rețelele sociale, familie și prieteni pentru a fi un părinte perfect și a crește copii perfecți.

3. Criza de identitate

Multe femei au concediu de maternitate pentru a fi alături de nou-născutul lor, dar foarte repede are loc o tranziție, cea de a ajunge mamă... sau casnică. astfel apare sentimenutl de frustrare, deprimare, tristețe și singurătate. Mamele care trec de la o femeie independentă la meseria de mamă, nu se pot mulțumi niciodată cu această viață.

Gândul la „ce ar fi putut face dacă nu ar fi părăsit locul de muncă” le trece mereu prin minte. Apoi, societatea adaugă un stigmat mamelor care stau acasă, că au totul de-a gata... să stai acasă este mult mai ușor decât să lucrezi. Dar NU este deloc adevărat... Este mult mai greu decât crezi. A fi cu copiii și a avea grijă de fiecare centimetru al gospodăriei, tot timpul, nu este simplu.

4. Echilibrul muncă/viață

Mamele care lucrează, jonglează mereu cu viața lor profesională și cu cea de familie. Încercarea de a se încadra în „modelul” creat de societatea noastră pentru femeile moderne care lucrează. Din nou, societatea noastră, rețelele sociale, prietenii și familia bombardează o mamă care lucrează cu prea multe așteptări.

Dacă nu reușești să le îndeplinești așteptările, atunci apare rușinea melodramatică, directă și indirectă a mamei. Este un act dur, care echilibrează ambele lumi. Greutatea unor astfel de așteptări fără temei, poate afecta sănătatea mintală.

5. Imaginea corpului

Imaginea corpului nu este o problemă doar pentru adolescente. Mamele fac parte din grup. Nu doar pe rețelele sociale, ci peste tot. Pe măsură ce oamenii cred că mamele se bucură de creșterea în greutate, ele sunt mai mult decât deranjate de modul în care corpurile lor s-au schimbat după ce au scos un mic om din vagin sau prin cezariană )...

Mamele sunt mereu ocupate să aibă grijă de tot, dar ele se pun mereu pe ultimul loc. Ori de câte ori avem un pic de timp pentru noi însine, este irosit comparându-ne cu mamele de pe Insta care sunt din nou în formă la o lună după ce au născut. Totul are un mare impact psihologic asupra mamelor.

6. Abuzul în familie și violența

Abuzul în familie și violența sunt unele dintre principalele motive pentru care mai multe femei se confruntă cu traume psihologice. O femeie trece prin atât de multe doar pentru a-și menține familia fericită. Și când aceeași femeie este tratată cu lipsă de respect și se confruntă cu abuzuri domestice și violență, aceasta îi distruge stima de sine. O astfel de situație poate provoca daune majore sănătății mintale.

7. Privarea de somn

Mamele sunt un zombi ai lumii moderne. Întotdeauna lipsite de somn, epuizate, iritate și amorțite mental. Mamele se confruntă cu privarea continuă de somn. Se așteaptă ca mamele să funcționeze perfect chiar și după un somn de 4 sau 5 ore noaptea.

De fapt, știm cu toții că un adult are nevoie de cel puțin 8 ore de somn. Orice mai puțin decât atât și corpul nostru scade în performanță. Ignorăm impactul emoțional, cognitiv și psihologic pe care privarea de somn îl poate avea asupra sănătății noastre pe termen mult mai lung...

Cum faceți față provocărilor, dragi mamici?

Unele dintre celelalte provocări cu care se confruntă mamele sunt discriminarea la locul de muncă, îngrijirea copiilor cu nevoi speciale, problemele personale de sănătate...

În primul rând, este important să înțelegi exact ce-ți provoacă cea mai mare suferință mentală. Nu încerca să remediezi ceea ce nu este stricat, mai degrabă încearcă să te concentrezi pe ceea ce necesită cel mai mult atenția ta.

Iată câteva idei pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală.

1. Tu ești pe primul loc

Doar o mamă fericită poate avea o familie fericită. Trăiește 100 la sută această zicală și dă același sfat și altor mame. Învață să te pui pe primul loc. Nu este nimic în neregulă să faci asta. Oferă-ți puțin spațiu. O meriți.

Fă ceea ce îți place să faci sau fă ceva care te face fericită. Ceva care nu este o rutină pentru tine, cum ar fi o pedichiură, un film sau cumpărături.

Exercițiile fizice și tehnicile corp-minte funcționează excelent pentru a crește încrederea și stima de sine.

2. Crează sau alătură-te unui grup pozitiv

Stai departe de oamenii care încearcă să te doboare. Nu accepta niciodată niciun fel de comentarii răutăcioase sau negative despre stilul tău parental. Stai în preajma unor oameni care au aceleași gânduri și te înțeleg. Nu accepta sfaturi de la nimeni și de la oricine.

Fă-ți un grup mic de oameni în care ai încredere, cum ar fi partenerul, mama, medicul sau sora, în care poți avea încredere. Dacă nu ai pe nimeni care să se încadreze pe listă, atunci caută un terapeut.

3. Ai încredere în intuiția ta și comunică cu copiii tăi

Oamenii vor avea întotdeauna ceva de spus, ție sau copiilor tăi. Vocea din creierul tău îți va spune ce este bine pentru copilul tău și ce nu. Nu te stresa pentru ceea ce ar putea crede alții despre tine.

Cel mai rău lucru pe care îl poți face sănătății tale mintale este să te privești din perspectiva celorlalți. Ia în considerare doar o sugestie care vine de la o persoană extrem de încredere și care nu te judecă. Orice altă opinie ar trebui să conteze.

A vorbi cu copiii tăi este cel mai bun feedback pe care îl poți obține despre ceea ce funcționează și ce nu. Stabilirea comunicării nu numai că îți va rezolva dilema, dar este foarte sănătos pentru dinamica casei tale cu copiii tăi. Hrănește relația și o vei face mai puternică.

4. Este în regulă să nu fii de acord

Nu e niciun rău în a-ți susține punctul de vedere dacă crezi cu adevărat în el. De exemplu, dacă cineva te întreabă de ce copilul tău este încă la ora de artă când ar trebui să facă sport. Este în regulă să-i spui că nu este treaba lor. Copilului tău îi place arta și este în regulă dacă vrea să o facă puțin mai mult.

Să vorbești este mai bine decât să taci și să-ți interiorizezi toate sentimentele. Pentru că acele gânduri reținute te vor deranja mai târziu. Această furie internă ți-ar afecta în cele din urmă sănătatea mintală. Apoi, este în regulă să nu fii de acord cu altcineva.

5. Prioritizează și ai o perspectivă

GEstionarea sarcinilor este superputerea unei mame. Tot ce trebuie să faci este un program și o diagramă de priorități. Împarte sarcinile mari în altele mai mici. Încărcarea excesivă îți va scădea productivitatea.

Este mult mai bine să te gândești dinainte care vor fi obiectivele tale pentru ziua, săptămâna sau luna în curs. Ai o perspectivă mai largă. Scrierea obiectivelor te va ajuta să fii pe drumul cel bun și să fii mai eliberată de toată bătaia de cap de a te gândi ce să faci în continuare.

6. Părintele nu ești doar tu, implicarea partenerilor este esențială

Este foarte obișnuit în societatea noastră să ne gândim la femeie ca fiind singura îngrijitoare a casei, iar bărbatul cel care câștigă o pâine dar care nu pot face nimic când este acasă. Adevărul este că, calitatea de părinte este o muncă de două persoane. Acest lucru ar elimina presiunea din partea ta și partenerul tău poate avea, de asemenea, ceva timp cu copiii.

Vorbește cu partenerul tău despre implicarea pe care o are în treburile casnice și cu copiii, dar și despre cum vrei să o îmbunătățești. Doar cere ajutor atunci când ai nevoie - asta este tot ce trebuie să faci. Și acceptă ajutorul atunci când este oferit. Nu pune totul pe umerii tăi.

7. Sprijină și încurajează alte mame

Nu fi o mamă care dezamăgește alte mame. Fiecare are propriile probleme sua necazuri. Ele nu pot fi în locul tău și tu nu poți fi în locul lor. Ori de câte ori vorbești, vorbește despre ceva bun sau nu spune nimic. Sprijinul tău mic sau doar câteva cuvinte bune pot ajuta pe cineva în ziua sa grea.

Gândește-te că nu ți-ar plăcea dacă cineva te vorbește de rău. Ți-ar afecta sănătatea mintală. Atunci de ce să provoci altcuiva aceeași traumă. Fii fericită și lasă-i și pe alții să fie fericiți.

8. Cere ajutor profesional pentru sănătatea ta mintală

Depresia și anxietatea pot deveni uneori prea copleșitoare pentru a le gestiona singură. Dacă nimic nute ajută, atunci nu ar trebui să eziți să ceri ajutor profesional.

Un terapeut te poate ajuta prin sesiuni de terapie prin vorbire, grupuri de sprijin, exerciții mentale, medicamente antidepresive, și-ți poate urmări simptomele dar și gravitatea acestora.

 

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata

Se spune ca uitarea este binecuvantare. Si cred ca asa este, probabil mama natura a randuit uitarea in mintea oamenilor pentru a-i ajuta sa treaca peste experiente dureroase, pentru a le regenera spiritul si a le face loc pentru noi amintiri. Insa exista lucruri pe care nu vreau sa le uit, indiferent de anii pe care-i voi mai aduna...

Motivul pentru care amintirile acestea mi s-au lipit de cele mai intime structuri ale memoriei mele, de unde n-ar putea fi vreodată înlăturate fără daune ireversibile, ține de mai mulți factori. Pe de o parte, sunt amintiri pe care nu le pot uita la modul obiectiv, așa cum n-ai putea vreodată uita să te trezești dimineața. Sunt momente de viață care mi-au fundamentat noua identitate de mamă, care au format, într-o țesătură complicată și nebănuită, big-bangul care a dus la nașterea universului meu matern.

Dar poate ca numai mamele pot intelege asta. Citeste 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata... 

Despre mamicile incepatoare si greutatile inceputului, mai poti citi

Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama

Mamica de bebelus: Visand la somnul cel odihnitor de altadata...

Depresia postnatala

Mama de bebelus: scene din viata zilnica ilustrate in desene care spun totul 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste. 


autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII