Luna tatălui se dublează, deci va acoperi două luni! Iată ce trebuie să știi despre concediul paternal 2023

Luna tatalui se dubleaza, deci va acoperi doua luni! Iata ce trebuie sa stii despre concediul paternal 2023

Luna tatălui se dublează, deci va acoperi două luni! Iată ce trebuie să știi despre concediul paternal 2023

"Luna tatălui" se dublează. Dacă nu optează pentru intrarea în CCC, indemnizația se va plăti cu două luni mai puțin, nu cu una!

Perioada din cadrul concediului de creștere a copilului (CCC) cunoscută ca "Luna tatălui" va fi extinsă de la 1 la 2 luni. Aceasta va fi reglementată prin OUG care va modifica cadrul legislativ privind concediul de creștere și indemnizația aferentă. Dacă celălalt părinte nu vrea să stea acasă cu copilul, plata indemnizației nu va fi efectuată în ultimele două luni din perioada maximă disponibilă de doi ani pentru copii normali si trei ani pentru copii cu dizabilități.

Vei citi:
Luna tatălui se transformă în "lunile" tatălui
Dacă celălalt părinte nu intră în CCC
În cazul în care tatăl nu își "revendică" luna lui din CCC
În situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în CCC

Concediul paternal 2023 - Luna tatălui se transformă în "lunile" tatălui

OUG 164/2022, care va modifica OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor din ziua în care și normele de aplicare a acestuia vor fi modificate, aduce schimbări, printre altele, legate de și "luna tatălui".

Din actul normativ reiese că perioada totală din concediul de creștere a copilului care este alocată persoanei care nu a solicitat acest drept crește la cel puțin două luni, față de cel puțin o lună. Astfel, "luna" tatălui se transformă în "lunile" tatălui.

Dacă celălalt părinte nu intră în CCC

În același timp, dacă persoana care nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cel puțin două luni, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Mai exact, dacă celălalt părinte nu intră în CCC, indiferent că vorbim despre tatăl sau mama copilului, indemnizația aferentă va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.

În cazul în care tatăl nu își "revendică" luna lui din CCC

În prezent, în cazul în care tatăl nu își "revendică" luna lui din CCC, indemnizația se reduce cu o lună. Mama rămâne în continuare în concediu și cu contractul de muncă suspendat/ activitatea întreruptă, însă pe ultima lună de concediu de creștere nu i se plătește indemnizația.

În situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în CCC

Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere sau familia este monoparentală, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci.

Legea concediului paternal

Atenție! Chiar dacă OUG 164 a fost publicat în Monitorul Oficial, prevederile sale intră în vigoare atunci când va fi oficializată și hotărârea de Guvern prin care se vor modifica normele de aplicare ale OUG 111.

Luna tatălui - Totul despre concediul paternal în 2023 și ce trebuie să știi

Știai că din acest an - 2023 - concediul paternal se dublează? Iată în detaliu modificările ce vor intra în vigoare, în 2023, la acordarea concediului și indemnizației de creștere.

Mai departe>>

 

 Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere

 Probleme legislative - forum de intrebari si raspunsuri.
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.

referinte: avocatnet.ro (c) 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII