Suplimentarea alăptării cu lapte formulă - 3 variante posibile

Suplimentarea alaptarii cu lapte formula - 3 variante posibile

Suplimentarea alăptării cu lapte formulă - 3 variante posibile

Te intrebi daca poti combina in acelasi biberon lapte matern cu lapte formula? Ei bine, desi nu este nimic in neregula cu amestecarea laptelui matern si a formulei in acelasi recipient, NU este varianta recomandată. Iar acest lucru pur si simplu pentru ca nu doresti sa pierzi chiar si o singura picatura din laptele matern, atat de pretios.

Vei citi:
Pot amesteca laptele matern cu formula?
Poti amesteca laptele matern si formula in acelasi biberon?
3 optiuni pentru suplimentarea alaptarii cu lapte formula
Atat lapte matern cat si lapte formula

Pot amesteca laptele matern cu formula?

Nu se poate nega ca beneficiile laptelui matern sunt abundente. Laptele unei mame evolueaza pentru a satisface nevoile nutritionale in schimbare ale bebelusului, ofera anticorpi care protejeaza impotriva infectiilor si poate chiar reduce riscul de sindrom de moarte subita a sugarului.

În plus, alaptarea este buna si pentru proaspata mamica. Poate accelera procesul de recuperare, poate ajuta la combaterea depresiei postpartum si poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

În timp ce Academia Americana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni de viata ale unui copil, parintii stiu ca acest lucru nu este intotdeauna posibil sau practic.

Aceasta asteptare fara compromisuri poate duce in cele din urma la epuizare si poate determina unele mame sa renunte prematur la alaptare.

De fapt, un mic studiu a aratat ca utilizarea formulei timpuriu, in combinatie cu alaptarea (la nou-nascutii care inca slabeau imediat dupa nastere) nu a avut impact negativ asupra alaptarii si a redus efectiv ratele de readmisie in spital.

Deci, da, alaptarea exclusiva este ideala – dar daca realitatea ta sugereaza ca nu este posibil, formula are toate vitaminele, mineralele, carbohidratii, grasimile si proteinele de care un copil are nevoie pentru a supravietui si a se dezvolta.

Formula poate oferi o optiune care satisface nevoile nutritionale, permitand in acelasi timp mamelor sa se adreseze si sa se adapteze la propriile nevoi.

Cand vine vorba de alaptare, nu trebuie sa fie o experienta de genul "totul sau nimic".

Daca te simti coplesita sau suprasolicitata, poti lua in considerare suplimentarea cu lapte praf pentru a continua calatoria de alaptare.

Hranirea combinata foloseste laptele matern pentru unele hraniri si formula pentru altele.

Dar este recomandat sa cercetezi sau sa lucrezi cu un medic sau un consultant in alaptare inainte de a incepe sa adaugi formula in alimentatia bebelusului. Formula necesita mai multa munca si timp pentru ca burticile mici sa o digere.

Ajustarea treptata a sesiunilor de alaptare pe masura ce incepi sa adaugi lapte praf te va ajuta pe tine si pe micutul tau sa faceti mai usor tranzitia de la alaptarea exclusiva la hranirea combinata.

Poti amesteca laptele matern si formula in acelasi biberon?

Sigur ca da. Dar este important sa respecti unele instructiuni de siguranta atunci cand faci acest lucru.

În primul rand, pregateste formula. Daca utilizezi formula pudra sau concentrata, va trebui mai intai sa o pregatesti conform instructiunilor, asigurandu-te ca adaugi cantitatea corecta de apa.

Dupa ce ai amestecat corect formula si apa, poti adauga laptele matern.

Retine ca nu trebuie sa utilizezi niciodata laptele matern in loc de apa in timpul pregatirii formulei. Mentinerea raportului corect dintre apa si formula si apoi adaugarea separata a laptelui matern va asigura ca nu vei modifica continutul nutritional al formulei.

Adaugarea excesiva de apa in formula poate dilua nutrientii, in timp ce adaugarea de apa insuficienta poate pune presiune pe rinichii si tractul digestiv al bebelusului, provocand deshidratare. În cazuri extreme, acest lucru poate duce si la probleme neurologice.

Daca utilizezi formula lichida gata de baut, nu trebuie sa iei masuri suplimentare inainte de a o combina cu laptele matern.

Exista reguli diferite pentru pastrarea, utilizarea si eliminarea laptelui matern si a formulei.

Laptele matern poate fi congelat intr-un recipient din plastic alimentar timp de 6 luni. Odata dezghetat, poate ramane la frigider timp de 24 de ore.

Laptele matern proaspat extras poate fi pastrat in spatele frigiderului pana la 5 zile sau intr-un frigider izolat pana la 24 de ore.

Citeste Cum se pastreaza (stocheaza) laptele matern

Un recipient deschis cu formula lichida trebuie refrigerat si utilizat in 48 de ore. Daca ai sticle de formula prefabricate, totusi, acestea trebuie folosite in decurs de 1 zi. De asemenea, o sticla de formula frigorifica amestecata cu lapte matern trebuie folosita sau aruncata in decurs de 24 de ore.

In timp ce o sticla de lapte matern la temperatura camerei este buna pentru pana la 5 ore, o sticla de lapte praf sau lapte matern amestecat cu formula trebuie aruncata dupa 1 ora de la inceputul utilizarii.

Bacteriile se reproduc rapid in orice produs pe baza de lapte de vaca, asa ca nu incerca sa pastrezi o formula partial utilizata sau un biberon de lapte de formula si lapte matern in frigider peste acel interval de 60 de minute.

suplimentarea cu lapte formula

3 optiuni pentru suplimentarea alaptarii cu lapte formula

Exista in principiu trei optiuni pentru suplimentarea alaptarii cu lapte formula:

Suplimentarea in timpul alaptarii: acesta poate fi utilizata atunci cand mama are un flux de lapte insuficient sau daca copilul are nevoie de mai multe calorii. Se poate adauga lapte formula in perioada intermisiunii sau se poate utiliza un biberon dupa alaptarea la san.

Hranirea exclusiva cu lapte formula: aceasta poate fi o optiune atunci cand mama nu poate sau nu doreste sa alapteze. Exista multe tipuri de lapte formula disponibile si este important sa se aleaga unul care este adaptat nevoilor copilului.

Hranirea combinata: aceasta metoda implica combinarea alaptarii cu administrarea de lapte formula. Acest lucru poate fi util atunci cand mama are un flux de lapte insuficient sau daca copilul are nevoie de mai multe calorii.

3 metode de a oferi bebelusului atat lapte matern cat si lapte formula

1. Mixeaza cele 2 tipuri de lapte in acelasi biberon.
2. Ofera-i mai intai laptele matern, apoi formula.
3. Ofera-i bebelusului biberoane alternative.

Amestecarea laptelui matern cu lapte formula pentru a crește caloriile laptelui

Am aflat de pe forumul Desprecopii sau de pe grupul nostru oficial de alaptare de pe Facebook ca unele mamici amestecă lapte praf cu laptele matern pentru a crește caloriile pe care bebelușul le primește în timpul hrănirii. Te rog sa NU faci asta - draga mami!

Nu numai că acest lucru modifică compoziția laptelui matern, dar micronutrienții din laptele formulă vor deveni mult mai concentrați încât pot fi foarte duri pentru rinichii imaturi ai bebelușului.

Urmați întotdeauna instrucțiunile exacte de pe cutia de lapte formulă pudră  și nu amestecați niciodată formula cu altceva decât cu apă distilată.

► Citeste in continuare Hranirea MIXTĂ a bebelușilor cu lapte matern și lapte formula: riscurile de care tu mami trebuie să ții cont

Despre laptele formula pentru bebeluși, mai poți citi:

Hranirea bebelusului cu lapte formula

Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania

3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte 

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi  

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii 
referinte: health.harvard.edu (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII