Știința somnului bebelușilor și copiilor mici - În dialog cu specialiștii

Știința somnului bebelușilor și copiilor mici - În dialog cu specialiștii | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Somn ușor... asta ne dorim cu toții pentru micuții noștri. Dar cum reușim să îi ajutăm să se bucure de acest somn ușor? Este cea mai importantă rutina de îngrijire de dinainte de somn? Sau poate activitățile pe care le are? Ce factori îi pot tulbura somnul și cum să ne asigurăm că îi ținem departe? 😴💤

Am aflat răspunsul la aceste întrebări și nu numai de la invitații speciali care ne-au fost alături în conferința LIVE, de pe 23 februarie: Roxana Hristianovici (medic specialist pediatru) și Gabriela Maalouf (psiholog și psihoterapeut).

Care sunt nevoile noastre de bază?

Cu toții ne naștem cu un instinct de supraviețuire, nu e ceva ce gândim ci mai degrabă ceva ce căutăm pentru a ne simți în siguranță. Iar în funcție de nevoia de bază, puii de mamifere se separă în 3 categorii: urmăritori, ascunzători și agățători.

Urmăritorii sunt acei pui de mamifere care imediat după naștere se ridică singuri în picioare și astfel se simt în siguranță dacă își urmează mama. Ascunzătorii sunt puii care se nasc cu deficit de vedere, auz și așteaptă întoarcerea mamei la cuib. Ei bine, noi oamenii suntem agățători, deoarece avem instinctul de a sta tot timpul agățați. Cu cât copilul este mai mic și instinctele de supraviețuire sunt mai active, cu atât un copil se va liniști mai repede când este ținut în brațe, la pieptul mamei, și va plânge când este lăsat în pătuț. Mai multe detalii despre nevoile celor mici legate de somn aflăm de la doamna Dr. Roxana Hristianovici, medic specialist pediatru, IBCLC, vicepreședinte Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, Co-owner Pedilactis.

Elemente de siguranță la somn

Pentru a putea reduce sindromul morții subite a nou-născutului, există câteva elemente la care trebuie să avem grijă:

Bebe trebuie să doarmă mereu pe spate, cu capul într-o parte.
Nu fuma și nu lăsa pe nimeni să fumeze în preajma bebelușului.
Bebe trebuie să doarmă pe o suprafață rigidă.
Nu adormi cu bebe pe canapea.
Nu supraîncălzi bebelușul - în camera unde doarme trebuie să fie maxim 23 grade Celsius.
Nu înfășa bebelușul, chiar dacă pare că doarme mai bine înfășat.
Alăptează bebelușul!

Cât ar trebui să doarmă bebelușul într-o zi (24 de ore)?

bebelușul de 0-3 luni doarme între 14 și 17 ore/zi;
bebelușul de 4-11 luni doarme între 12 și 15 ore/zi;
între vârsta de 1 an și 3 ani, doarme între 10 și 12 ore/zi.

Care sunt așteptările reale privind somnul bebelușului?

Ne așteptăm ca un bebeluș să doarmă bine în primele 3 luni de viață: bebelușul de 0-3 luni doarme 3 ore legat/noapte, iar apoi timpul va crește la aproape 5-6 ore legat, până pe la vârsta de 3-4 luni

Apoi apare faimoasa "regresie de 4 luni" (care este de fapt un progres) și începe somul mai agitat, cu treziri mai frecvente.

Se ivește apoi o liniște aparentă între 4-8 luni (nu e obligatoriu!), dar apare, din nou, regresul de la 8-10 luni, 12 luni, 16 luni. După 16 luni, dacă nu apare separarea mamă/copil pe timp de zi, părinții vor avea o oarecare linște.

Ca părinți, ne vom îngrijora dacă bebelușul doarme prost în primele 3 luni, crește nesatisfăcător sau are o întârziere în dezvoltarea motorie.

Până ajungem la medic, trebuie să fim atenți la următoarele lucruri:

Să fie alăptat suficient.
Să aibă un bioritm reglat.
Temperatura din cameră să fie optimă.
Aerul din cameră nu trebuie să fie uscat.
Să ne asigurăm că nu se confruntă cu alergii, torticolis, apnee de somn, etc.

Modificările care apar de la vârstă de 4 luni

Pe zi: ciclul de somn are 45 minute.
Pe noapte: ciclul de somn are aproximativ 2 ore.

Ne vom îngrijora dacă bebelușul doarme prost între 4-8 luni, adică nu reușește să lege un ciclu de somn pe zi și cele 2 ore pe noapte, crește nesatisfăcător, sau are o întârziere în dezvoltarea motorie.

E normal să se trezească mai des la 9 luni ca la 3 luni! Nu ai făcut nimic greșit! Pur și simplu își dă seama că are nevoie de părinții lui, iar anxietatea este foarte mare (mult mai evidentă la unii copii decât la alții).

Ciclul normal de somn: REM (somn superficial)

Ciclul normal de somn este o secvențiere între un somn superficial și un somn profund. Dar ambele sunt esențiale!

Somnul superficial (REM) este esențial în deprinderea de achiziții (fixarea lor în creier), bebe exersează rostogolirea, vorbirea, mersul de-a bușilea, etc. Toate acestea se exersează în somn. Copilul pare că este treaz, dar dacă ne uităm la el, are ochiii închiși. Doar se mișcă mult. Este normal!

Ciclul normal de somn: Non-REM (somn profund)

Somnul profund (Non-REM) este esențial pentru refacere și recuperare. După perioada de agitație de la somnul REM, vom observa copilul că doarme profund. Somnambulismul și terorile nocturne apar și ele la finalul somnului profund.

Copiii au mai mult somn REM (50%) față de adulți (20%).

Alăptatul

E normal ca bebe să adoarmă la sân.
În primul an de viață, mesele de noapte sunt necesare.
La 4 luni, bebe își mută din mesele de pe zi, pe noapte.
În erupții dentare, bebe va suge mai des.
Sânul este reconectare - când mama este separată de bebe, acesta va suge mai des pentru reconectare.

Lipsa ritualului

E aberant ritualul în primele luni de viață. Cel mai devreme se poate începe în jur de 3 luni.
Ritualul trebuie să fie unul scurt și nu e obligatoriu să includă baia!
Ajută: lumina roșie, muzică de deep sleep, infuzare ulei, schimbat în pijamale, citit o carte + alăptat.

Suprastimularea

Fără musafiri, televizor pornit în cameră cu minim o oră înainte de a începe ritual de somn.
Înțelegere în perioadele de salturi mentale.
Atenție la somnul de zi, lipsa lui duce la suprastimulare.

Somnul de zi reglează somnul de noapte

Dacă vrei să scapi de asocierea sân/somn, începe cu somnul de zi.
Adoarme copilul plimbat în: sistem, căruț sau mașină (o să dureze mai mult ca adormitul la sân).
Ajută să introduci o nouă asociere alături de sân/somn, pentru ca pe viitor să poți renunța ușor la sân.
Dacă somnul pe zi este prea scurt, alăptează între treziri (când bebe este semi-adormit).

Soluții pentru somnul de noapte - ce este indicat să faci?

Ideal, somnul de noapte ar trebui să înceapă între orele 18:30 și 20:30. Cu 2 ore înainte de somn, alege activități mai intense pentru a-i consuma energia, iar cu o oră înainte de somn, redu intensitatea zgomotelor și a luminii.

Alăptează intens copilul, insistă să golească un sân și alăptează-l cât de mult vrea el. NU schimba prea repede sânii - asigură-te că extrage laptele de final în cantitate cât mai mare.
Asociază alăptatul cu altceva: muzică, citit, mângâiat (nu ai voie să ai telefonul în mâna).

Încearcă să-i scoți sânul din gură când este pe punctul să adoarmă, dar asigură-te că este sătul - o să funcționeze când bebe o să fie pregătit.

Pentru a prinde mai multe ore de somn, încearcă să îl alăptezi în timp ce doarme, fix înainte ca tu să te culci (așa ai șanse să doarmă mai multe ore și tu să prinzi 3 ore de somn legate). Încerca să intri pe același cicluri de somn cu bebe.

Atenție în continuare la: temperatură, umiditate, securizare.

Dormitul peste noapte este o achiziție care nu trebuie forțată, doar așteptată!

Într-adevăr, somnul este un subiect care le dă multe bătăi de cap părinților. Tocmai din acest motiv, am avut-o invitată în emisiune și pe Gabriela Maalouf, psiholog și psihoterapeut, care ne-a răspuns la câteva întrebări ce stau pe buzele tuturor părinților.

Ce ar trebui să știe viitoarele și proaspetele mămici despre somnul bebelușilor?

Trăim într-o perioadă foarte interesantă și importantă, în care toată lumea înțelege că este unică și diferită. Din păcate, din punct de vedere psihologic, orice înseamnă +/- 6 luni, nu mai este felul unic al bebelușului de a fi, ritmul său propriu de dezvoltare, ci o întârziere sau o creștere peste nivel, care poate veni cu o serie de dezavantaje. Evident, tot ce este cu minus e motiv de îngrijorare, motiv pentru care este important să te adresezi unui medic pediatru care te poate ajuta.

Dacă ai un copil care se trezește des în primele luni de viață, este firesc, deoarece este distras de tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Dar trebuie să te asiguri că în momentul în care bebelușul se trezește noaptea să mănânce, este liniștit și calm. Dacă simți că este agitat și are un somn neliniștit în care se tot trezește des, poți să mergi pe două piste: fie tu ești neliniștită și aprinzi lumina, te îngrijorezi, începi să devii tu foarte activă pe timp de noapte și atunci clar copilul nu mai poate adormi liniștit, fie poți verifica dacă din punct de vedere neurologic totul este în regulă și somnul său este normal.

De asemenea, genetica își spune cuvântul de foarte multe ori. Astfel, trebuie să îți adresezi următoarea întrebare: care este ritmul tău de somn? De obicei, în familiile "somnoroase" se doarme bine și invers.

Cât de mult influențează temperamentul somnul?

În primii ani de viață, somnul este cel mai mult influențat de starea de spirit a părinților. Dacă tu ești calmă și relaxată, așa va fi și copilul.

Între 0-2 ani se formează dependența și independența sănătoasă, deci copilul are nevoie să fie ținut în brațe, să fie alăptat, să fie hrănit și atunci când are nevoie de tine, să-i fii alături cu o stare de spirit pozitivă, liniștită. Copilul este anxios doar dacă tu ești anxioasă. Evident că există și anxietate de temperament, de personalitate, de context, dar cu cât tu ești mai anxioasă, cu atât și copilul va fi mai anxios.

Cu toate acestea, tu ca mămică poți deveni anxioasă pentru că ești prea obosită, nu comunici eficient cu adulții din jurul tău, nu comunici atunci când ai nevoie de somn. Astfel, trebuie să îți găsești puterea să discuți cu soțul sau cu o prietenă, și să îi spui durerea ta, cât ești de obosită, ce probleme ai și cum te poate ajuta.

După vârsta de 1 an - 1 an jumătate, putem vorbi de rutină, de ritual, perioada în care starea de spirit este indusă cumva de mediul în care este copilul, de felul în care îi vorbești copilului și mesajele pe care i le transmiți. Înainte de somn redu luminozitatea în casă și asigură-te că faci totul pe liniște, în șoaptă, pentru a-i induce copilului că somnul este ceva bun.

Cum percep copiii somnul?

Copiii înțeleg exact ceea ce le transmitem. Chiar dacă există o mulțime de teorii, nu deține nimeni adevărul absolut. Starea pe care o ai tu ca părinte - exact aceasta s-ar putea transforma într-o autoprofeție și în ceva ce copilul înțelege. Dacă îi dai senzația că somnul e ceva bun, că te bucuri să dormi, că nu aștepți să adoarmă ca tu să poți spăla vasele, copilul asta va învăța, că momentul somnului e ceva normal, bun, mami și tati sunt liniștiți, fericiți, și nu are de ce să îi fie teamă.

În timpul LIVE-ului au fost și multe întrebări primite din partea celor care au urmărit live emisiunea, iar la o parte dintre acestea invitatele noastre au răspuns în cadrul emisiunii. Vă recomandăm să urmăriți emisiunea, care poate fi accesată și <<aici>>.

Tombolă cu super premii!

Dacă ați urmărit emisiunea, știți deja că am avut o tombolă cu premii frumoase, care au ajuns deja la câștigători. Premiile au inclus un pătuț atașabil Chicco (co-sleeping), potrivit și pentru acasă, dar și pentru aventurile voastre cu bebe la bunici sau în vacanță, și 3 seturi de cărți de parenting (5 titluri minunate de la Humanitas Parenting)! Pentru a participa la tombolă, participanții doar au trebuit să facă share evenimentului (public) și să adreseze întrebări în timpul LIVE-ului. Iată cât de simplu se pot câștiga premii în cadrul evenimentelor noastre live!

Vă așteptăm să participați și la următoarele noastre emisiuni Live, să le distribuiți, să comentați, să adresați întrebări specialiștilor invitați și de ce nu, chiar să ne trimiteți sugestii post-emisune! Părerile voastre contează!

Mulțumim tuturor celor implicați, care au făcut acest eveniment LIVE posibil.

Mulțumim doamnei Dr. Roxana Hristianovici (medic specialist pediatru) și Gabrielei Maalouf (psiholog și psihoterapeut) pentru toate informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!

Evenimentul online a fost realizat cu sprijinul partenerilor Dr. Phyto, Chicco, Humanitas Parenting și partenerului nostru media www.clubulbebelusilor.ro.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII