Mami de bebe scump: Tot ce trebuie să știi despre primele 12 luni de viață ❤ LIVE sfatul medicului

Mami de bebe scump: Tot ce trebuie să știi despre primele 12 luni de viață ❤ LIVE sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Cum este recuperarea mamei după naștere, care sunt beneficiile alăptării și ABC-ul îngrijirii bebelușului?

Am aflat pe 30 Mai, în emisiunea LIVE moderată de Elena Zagaican, redactor desprecopii.com, sfaturi practice, răspunsuri avizate și detaliate din partea doamnei Profesor Dr. Maria Stamatin - Medic Primar Pediatru-Neonatolog, Arcadia Iași.

Una dintre cele mai mari temeri ale unei mame este cea legată de nașterea prematură. Poate fi nașterea prematură prevenită?

Da și nu. Nașterea prematură este nașterea care se produce sub 37 de săptămâni de gestație - aceasta definește nașterea prematură în primul rând. Apoi este greutatea copilului. Din păcate, de multe ori nu sunt identificați factorii de risc, dar primul lucru pe care trebuie să îl facă o viitoare mămică, este să își evalueze sănătatea chiar înainte de naștere și ulterior în primul trimestru de sarcină, pentru ca medicul obstetrician să poată identifica factorii de risc pentru nașterea prematură. Uneori se pot identifica, dar de cele mai multe ori nu. Factorii de risc sunt adesea reprezentați de vârsta maternă (vârstele sub 18 ani, sau peste 40 de ani), gemelaritatea, multiparitatea, FIV, o serie de boli materne (hipertensiunea arterială, diabetul gestational sau anterior sarcinii, cardiopatii ale mamei, infecții ale mamei), o serie de boli ale fătului (malformații genetice sau congenitale) și nu în ultimul rând, statusul socio-economic matern, stresul la care este supusă mama în perioada sarcinii. Dacă medicul identifică riscul de naștere prematură în primul trimestru, altfel va urmări sarcina, controalele vor fi mai frecvente și se va încerca să se ducă sarcina cât mai aproape de termen (34-36 săptămâni). Principalul lucru pe care o mamă trebuie să îl facă este să își verifice starea de sănătate, să se prezinte la medic din primul trimestru de sarcină și să își aleagă un medic obstetrician cu care să comunice oricând este nevoie. Iar cezariana - în cazul în care este programată - indicat este să se facă după 39 de săptămâni de gestație.

Recuperarea după o naștere prin cezariană este mai dificilă decât după o naștere naturală?

Da, este adevărat. Nașterea fiziologică este nașterea naturală, dar există situații când gravida nu poate naște natural sau pur și simplu are frică de durere, dar se poate naște natural și fără durere, datorită anezteziei epidurale. După nașterea naturală, mămica se poate ridica din pat repede, la câteva ore, și trece repede peste dureri, în schimb recuperarea după cezariană poate dura 3-4 zile, dar depinde și cum percepe mama durerea. De abia după 24 de ore, mama încearcă să se ridice și să se plimbe prin cameră.

Ce este "ora magică" sau "ora de aur"?

Este ora în care nou-născutul este în contact cu mama lui și care este importantă pentru tot restul vieții. Acest contact precoce va duce la stabilirea unei relații psiho-emoționale greu de descris. Nu același lucru se întâmplă și mamelor care nasc prin cezariană.

În prima fază se secționează cordonul ombilical după încetarea pulsațiilor, după care copilul este plasat pe pieptul mamei. În acest moment se inițiază alăptarea, care va duce la o dezvoltare mult mai bună a copilului și are repercursiuni aupra adolescentului și adultului.

Acest atașament precoce al copilului la sânul mamei este cel care va influența pe termen lung modul și comportamentul copilului.

După naștere, laptele matern apare imediat?

Glanda mamară se pregătește pentru a produce lapte încă din perioada sarcinii - de la 34 de săptămâni poate produce lapte. Inițierea secreției lactate este chiar din timpul gravidității. Dacă o mamă se gândește că își dorește să își alăpteze copilul, va putea. Nu există mame care să nu poată alăpta sau care să nu aibă suficient lapte. S-ar putea ca în primele zile după naștere (mai ales în cazul cezarienei) mama să nu aibă imediat lapte, dar cu cât este pus mai des copilul la sân, cu atât se va intensifica secreția de lapte mai repede. Primul și cel mai important lapte este colostrul. Acesta are o cantitate mare de anticorpi, de celule albe și de factori bioactivi care protejează copilul de infecții. Se consideră că vaccinarea nu este completă dacă copilul nu a primit acest colostru. Există și situații când bebelușul nu poate primi acest prim lapte, dar mama se poate mulge și îl poate păstra în pungi/recipiente sterile până la administrare. Se poate stoca la congelator până la 6 luni, apoi se dezgheață în apă călduță - nu la microunde sau în apă fierbinte.

Colostrul se termină în ziua 3-5, urmează laptele de tranziție, iar la final apare laptele matur. Primul drept al unui nou-născut este cel de a-i oferi laptele de mamă - nu este doar un aliment, ci un medicament. Chiar din timpul sarcinii mama trebuie să se pregătească psihic pentru alăptare - dacă dorește să alăpteze.

Ce se întâmplă cu alimentația mixtă: formulă și alăptare?

Se poate alăptarea mixtă dar mama trebuie să fie atentă ce formule de lapte utilizează. În perioadele de alăptare, copilul trebuie să golească complet un sân și poate suge cca 20 de minute înainte de a-l pune la următorul sau a-i oferi lapte formulă. Primul pas este de a pune copilul la sân, apoi i se poate oferi completarea, dar preferabil cu lingurița, nu cu biberonul, fiindcă i se va părea o muncă mai ușoară și poate renunța la sân.

În primele zile de la naștere, copilul scade între 10-15% din greutatea de la naștere. În 2 săptămâni el trebuie să își recupereze această greutate. Dacă a recuperat-o, inseamnă că este suficient lapte matern și nu are nevoie de completare. Dacă crește minim 100g pe săptămână, de asemenea, este suficient.

Cântărirea se face doar o dată pe săptămână.

În cazul în care o femeie alăptează poate rămâne însărcinată?

Pe lângă rolul și avantajele laptelui matern pentru copil, mai are și avantaje pentru mamă, acela de a putea preveni o sarcină în proporție de 98% în anumite cazuri: dacă nu s-a instalat menstruația până la 6 luni și dacă mama alăptează la cerere (și în cursul nopții).

Câte vaccinuri ar trebui să primească un nou-născut?

La naștere un nou-născut primește un singur vaccin, cel anti-hepatitic B, iar la externare (la 48-72 de ore) se face vaccinarea împotriva tuberculozei (BCG). Din nefericire, multe mămici refuză administrarea de vaccinuri atât la naștere cât și ulterior. România este printre primele țări din Europa cu o incidență mare a infecției cu virsul B și a tuberculozei, iar nevaccinarea va duce expunerea copiilor la aceste patologii care nu sunt ușoare.

Cum ar trebui să procedăm cu băița bebelușului, când și cum se face?

În maternitate mamele sunt învățate cum să facă masajul și băița, dar acasă lucrurile se complică. Eu recomand ca până la vârsta de 1 an să se facă bebelușului baia în fiecare seară la aceeași oră, urmată de un masaj, alăptare și somnic. Aceste lucruri se vor face ca un ritual zilnic. Dar baia nu este numai pentru igiena nou-născutului, ci și pentru stimularea acestuia - sunt niște lucruri extrem de importante. De asemenea, baia nu trebuie să dureze mai mult de 5-10 minute, strebuie să fie la o temperatură de 37 grade Celsius și să se folosească produse cu un pH neutru.

Ce facem când apar eczemele și cum le putem trata?

Zonele sensibile sunt la nivelul gâtului, retroauricular, la pliurile inghinale și evident, fesier. Scaunele nou-născutului sunt dese și pot fi mai acide, astfel încât mămicile trebuie să schimbe des scutecul cu unul de calitate și de unică folosință, dar nu înainte de a spăla bebelușul cu apă caldă sau cu un șervețel fără parfum și fără alcool. Înainte de a pune scutecul se poate folosi o cremă pentru a proteja pielea de iritația de scutec, dar dacă această iritație deja s-a produs, se recomandă expunerea pielii cât mai mult la aer și folosirea topicelor pe bază de zinc.

Câte scaune are un nou-născut și ce facem dacă este constipat?

Scaunul diferă în funcție de alimentație. Dacă copilul este alăptat, poate avea scaun după fiecare supt. Dacă crește în greutate, are scaune lichide, nu avem motive de îngrijorare. Cu toate acestea, un nou-născut poate avea 1 scaun pe zi, la 2 zile și chiar la 1 săptămâna. Dar nu este constipație! În schimb, dacă scaunul are o consistență crescută, se elimă greu și apar firișoare de sânge, ne putem gândi la constipație.

Când vorbim despre alăptare, este foarte important ce consumă mama. Ea trebuie să evite anumite alimente, să aibă un regim echilibrat, să consume fructe crude (nu fierte), legume crude.

Adesea, copilul alimentat cu formulă este cel care are probleme digestive, are scaune la 3-4 zile și îngrijorează părinții, pentru că devine agitat, are abdomenul mărit în volum. În acest caz este necesară utilizarea supozitoarelor cu glicerină pentru a ajuta la eliminarea scaunului.

Cât durează perioada colicilor și cum se pot trata?

Colicile apar fiindcă părinții sunt stresați. Primele 3 luni după naștere se consideră ca fiind trimestrul 4 de sarcină, perioada în care copilul are extrem de mare nevoie de mama lui. Iar atunci mămica va identifica plânsul de foame, de cel de schimbat scutecul și plânsul că vrea în brațe. Timp de 9 luni bebe a stat la căldură unde a primit totul prin placentă, iar acum trebuie să învețe să își ceară drepturile și o face prin plâns, fiindcă asta știe să facă. Cauza colicilor nu se știe, dar se spune că este vorba de imaturitatea tubului digestiv. Colcile apar la vârsta de 3-4 săptămâni și sunt reprezentate de crize de plâns intense pe timp de noapte, greu de calmat. Mămica trebuie să ia copilul în brațe, să ii facă un masaj pe burtică (în sensul acelor de ceasornic) apoi să aibă contact piele-pe-piele. Colicile dispar în jurul vârstei de 3 luni, dar un lucru și mai important este ca mămica să nu consume alimente alergene și lactate.

În timpul emisiunii live doamna doctor a primit multe întrebări din partea mămicilor, întrebări la care a și răspuns detaliat. Dar pentru asta va recomandăm să urmariți întreaga emisiune <<aici>> și să o distribuiți ca și mai mulți parinți să beneficieze de sfaturile medicului.

De asemenea, dintre mămicile care au adresat întrebări, 3 dintre acestea s-au bucurat și de premiul oferit la tombola pregătită cu partenerii noștri de la Humanitas Junior: 3 titluri magice pentru părinți - Mamă fericită, copil fericit (Giovanna Fletcher), Primele șase săptămâni cu bebe (Cathrin Curtyn), Sănătatea copilului meu (David Haslam).

Evenimentul online a fost realizat cu sprijinul partenerilor dm drogerie markt România, Pampers, Dr. Phyto, Phytobebe, Arcadia și Humanitas Junior, cărora le mulțumim că sunt alături de părinți!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII