La început de an școlar - Sfaturi și recomandări pentru părinți, de la specialiști

La început de an școlar - Sfaturi și recomandări pentru părinți, de la specialiști | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Am început școala cu dreptul și cu un webinar special pentru voi, părinții, astfel încât să îi ajutăm pe cei mici să pornească cu încredere într-un an plin de sănătate, somn odihnitor și o rutină echilibrată!

Moderatoarea emisiunii, Ada Chindea, blogger, moderator desprecopii.com și life coach, a avut alături specialiști de top, precum Dr. Roxana Hristianovici (Medic Specialist Pediatru), Gabriela Maalouf (Psiholog&Psihoterapeut) și Dr. Diana Spiridon (Medic Stomatolog, Pedodonție). A abordat subiecte cruciale, cum ar fi consolidarea imunității copiilor în colectivitate, alimentația echilibrată, importanța unui somn odihnitor, activitățile extra-școlare, (re)adaptarea la rutina școlară și grădiniță, prevenirea bullying-ului, îngrijirea orală și utilizarea aparatului dentar. Continuă să citești articolul pentru informații extrem de utile! Un an școlar minunat pentru toată lumea!

Emisiune realizată cu sprijinul partenerilor: Crystal Dental Clinic, Elmex, Dr. Phyto și Humanitas Junior.

Cum putem să sprijinim imunitatea copiilor și să îi ajutăm să fie mai rezistenți?

Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru: Bineînțeles, avem două aspecte cheie pentru imunitate:

Stabilitatea emoțională: Este crucială, mai ales în perioade de tranziție, cum ar fi începutul școlii sau schimbarea claselor, deoarece stresul suplimentar poate afecta imunitatea copiilor. Trebuie să fim empatici și să îi susținem în astfel de momente.

Aportul de vitamine și minerale: În sezonul rece, când expunerea la soare este redusă, este important să ne asigurăm că copiii primesc suficiente vitamine și minerale. Suplimentarea cu vitamina C, zinc, Vitamina A, Vitamina E, fier și Vitamina B12 poate fi benefică în cazul copiilor predispuși la răceli frecvente.

De asemenea, factorii de mediu contează: programul de somn, alimentația, activitățile în aer liber, jocurile și evitarea spațiilor închise și aglomerate sunt importante pentru menținerea imunității. Ventilarea regulată a încăperilor ajută la prevenirea răspândirii virusurilor și bacteriilor.

Cum putem facilita tranziția copiilor de la programul de vacanță la cel școlar, pentru a-i ajuta să se adapteze mai ușor?

Dr. Roxana Hristianovici: Pentru o tranziție ușoară de la programul de vară la cel școlar, este important să menținem un program regulat pentru copii. Cu câteva zile înainte de începerea școlii, încercați să îi treziți și să îi culcați cu aproximativ o oră mai devreme în fiecare zi, pentru a se adapta treptat. În ceea ce privește somnul, preșcolarii ar trebui să doarmă 11-12 ore pe noapte, școlarii de 5-6 ani ar trebui să aibă 10 ore pe noapte și un somn de după-amiază de 1-2 ore. Pentru copiii mai mari, 7-8 ani, sunt suficiente 10-11 ore pe noapte și un somn de zi opțional. Asigurați-vă că au un mediu de somn liniștit și confortabil pentru a ajuta la refacerea organismului.

Cu privire la activitățile suplimentare, cât ar trebui să lucreze un copil?

Dr. Roxana Hristianovici: Activitățile suplimentare trebuie să fie adaptate vârstei copilului. De exemplu, pentru un copil de 6 ani, se recomandă aproximativ 3 ore de activitate pe zi, incluzând pauze și jocuri. Pe măsură ce copilul crește, această perioadă poate fi extinsă, atingând, spre exemplu, 4 ore pentru copiii de 7-8 ani.

Totuși, este important să evităm supraîncărcarea copiilor cu activități didactice și să le asigurăm timp pentru joacă și activități fizice. Un echilibru sănătos între școală, odihnă și joacă este esențial pentru dezvoltarea lor.

Cu ce alimente ar trebui să începem toamna și ce să nu le lipsească din alimentație copiilor pentru a-i menține sănătoși?

Dr. Roxana Hristianovici: În sezonul toamnă, este esențial să oferim copiilor cantități mari de fructe și legume proaspete. Trebuie să evităm să le lipsească din alimentație și să încurajăm consumul de fructe în loc de sucuri. Alimentele ar trebui să fie de calitate, iar carnea să fie aleasă cu atenție, evitând produsele procesate. Leguminoasele precum mazărea și fasolea ar trebui incluse în alimentație, iar micul dejun ar trebui să fie nutritiv și să nu fie omis. Gustările pentru școală ar trebui să includă, de asemenea, fructe proaspete și oleaginoase pentru o opțiune sănătoasă.

Cum pot părinții să mențină sănătatea respiratorie a copiilor când aceștia revin în colectivitate în sezonul rece?

Dr. Roxana Hristianovici: Părinții ar trebui să fie răbdători și să comunice cu medicul pediatru în caz de probleme respiratorii în timpul sezonului rece. Este esențial să integrați măsuri pentru imunitate, somn, activitate fizică și igienă în rutina zilnică a copiilor. Învățarea copiilor să aprecieze alimentele sănătoase și evitarea mâncărurilor rapide și produselor procesate sunt, de asemenea, importante.

Până la ce vârstă este indicat să le dăm copiilor vitamina D în lunile reci?

Dr. Roxana Hristianovici: Suplimentarea cu vitamina D ar trebui să fie considerată pentru toate vârstele, nu doar pentru copii, deoarece deficiența de vitamina D este răspândită și expunerea la soare poate fi limitată. Aceasta poate fi cauzată de folosirea cremelor de protecție solară, a hainelor care acoperă pielea sau evitarea expunerii la soare. Suplimentarea cu vitamina D poate fi benefică în lunile reci sau în cazul în care expunerea la soare este limitată pentru atât copii, cât și adulți. Monitorizarea nivelurilor de vitamina D în sânge și consultarea medicului pentru dozele corecte sunt esențiale. Vitamina D poate avea beneficii semnificative pentru sistemul imunitar și sănătatea generală, iar grijă pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri trebuie să fie o prioritate.

Copiii au teme, activități extrașcolare. Când este un copil suprasolicitat?

Gabriela Maalouf, Psiholog & Psihoterapeut: Este important să găsim un echilibru între activitățile structurate și cele nestructurate ale copiilor, în funcție de nevoile lor. Presiunea de a le înscrie în numeroase activități extrașcolare poate duce la dezechilibru și epuizare. În loc să ne concentram pe performanță, ar trebui să acceptăm diversitatea nevoilor copiilor și să le oferim timp liber și jocuri nestructurate. Suprasolicitarea poate avea efecte negative asupra sănătății lor fizice și mentale.

Cât durează adaptarea la grădiniță și creșă?

Gabriela Maalouf: Pentru adaptarea copiilor la grădiniță sau școală, este important să ne așteptăm la un proces care durează în medie 3 săptămâni, dar poate varia în funcție de fiecare copil. Acest proces trebuie să fie gradual, cu perioade scurte petrecute la instituția respectivă, astfel încât copilul să se simtă confortabil și să se bucure de experiență. Este crucial să avem încredere în cadrele didactice și în mediul în care îi plasăm pe copii și să comunicăm pozitiv cu ei în timpul acestui proces. Adaptarea trebuie să fie însoțită de susținerea și încurajarea copiilor pentru a le face să se simtă în siguranță și fericiți în noul lor mediu.

Cum ajutăm copilul în cazul în care schimbă școala?

Gabriela Maalouf: Schimbarea școlii pentru un copil poate fi la fel de dificilă ca și pentru un adult să-și schimbe locul de muncă sau să meargă într-o țară nouă. Experimentarea situațiilor noi poate aduce anxietate și stres, indiferent de vârstă. Pentru a ajuta copilul să facă față acestei tranziții, este important să recunoaștem și să validăm sentimentele sale. Putem comunica deschis cu copilul, spunându-i că și noi simțim aceleași emoții când ne confruntăm cu situații noi și că suntem acolo pentru el, indiferent de circumstanțe. Este important să transmitem încredere copilului și să-i arătăm că suntem alături de el în acest proces de adaptare, indiferent de vârsta sa.

Cum putem identifica și ce ar trebui să observăm în comportamentul copiilor pentru a preveni bullying-ul?

Gabriela Maalouf: Există o regulă importantă de care trebuie să ținem cont. Am dezvoltat personal o aplicație numită "Educație fără bullying," care face parte dintr-un proiect oficial susținut de legea anti-bullying, cu aprobările necesare de la autorități și ministere. Această aplicație are scopul de a promova educația și conștientizarea cu privire la bullying. Prin intermediul acestei aplicații, copiii pot viziona materiale video cu alți copii de vârsta lor, iar părinții și adulții pot accesa resurse create de mine și de alți specialiști, care să-i ajute să identifice comportamentele și simptomele asociate bullying-ului înainte să fie prea târziu.

Bullying-ul poate să înceapă de la conflicte simple, cum ar fi un accident între copii care se transformă într-o situație de conflict. Este important să prevenim aceste conflicte și să fim atenți la semnele de bullying, atât pentru agresori, cât și pentru victime sau martori afectați. Uneori, semnele pot fi observate acasă, cum ar fi refuzul de a merge la școală, somnul agitat, trezirile nocturne, stările de greață, durerile de burtică, izolarea socială, pierderea interesului pentru activitățile preferate sau lipsa dorinței de a vorbi despre prietenii de la școală.

În noul an școlar avem o oportunitate de a fi atenți la aceste semne și de a rezolva conflictele la timp, pentru a preveni transformarea lor în bullying.

Cum arată o rutină de igienă orală sănătoasă în cazul copiilor?

Dr. Diana Spiridon, Medic Stomatolog, Pedodonție: Este crucial să luăm în considerare vârsta copiilor atunci când discutăm despre igiena orală, deoarece aceasta variază în funcție de grupa de vârstă.

Pentru bebeluși și copii foarte mici, este suficient să utilizăm o compresă sterilă, un șervețel cu xilitol sau un degetar special pentru a curăța gingiile copilului imediat după alăptare sau hrănirea cu biberonul. Aceasta poate servi ca o introducere la rutina de igienă orală încă de la o vârstă fragedă.

Odată cu creșterea primului dinte, în jurul vârstei de 26 de luni, trecem treptat de la comprese sau degetar la o periuță cu peri moi și o cantitate foarte mică de pastă de dinți pentru copii, cu aromă de flori. Există opțiuni excelente pe piață, cum ar fi cele de la Elmex, recomandate pentru a menține igiena orală adecvată.

Este important să ne amintim să periem de la gingii la dinți, adică de la partea de jos a gurii către cea de sus. La vârsta de trei ani, când de obicei copiii au toți cei 20 de dinți de lapte, putem începe să introducem și ața dentară pentru copii. Acest lucru poate fi facilitat de ațele dentare atrăgătoare cu mânere sub forma unor animăluțe, care îi ajută pe cei mici să îndepărteze resturile de mâncare dintre dinți.

După vârsta de șase ani, este momentul să includem și apa de gură pentru copii în rutina lor de igienă orală. Studiile au arătat că la această vârstă copiii pot efectua gargară și clăti în mod corespunzător. În plus, periuțele electrice pot fi introduse încă de la vârsta de trei ani și ajută și în procesul de adaptare la vizitele la dentist.

Când este nevoie să venim la stomatolog și cum îi convingem pe cei mici, în cazul în care le este frică?

Dr. Diana Spiridon: Este esențial să aducem copilul la consultație încă de la apariția primului dințișor pentru a învăța cum să avem grijă de dinții săi. La Crystal Dental, oferim un mediu prietenos și atractiv pentru copii, ceea ce îi va ajuta să se simtă confortabil și dornici să descopere această experiență pozitivă.

Caria la dinții de lapte trebuie tratată?

Dr. Diana Spiridon: Tratarea cariilor la dinții de lapte este esențială din mai multe motive. În primul rând, cariile netratate provoacă dureri. Copiii cu dureri dentare pot fi reticenți să coopereze în cabinetul stomatologic. În al doilea rând, cariile la dinții de lapte pot afecta dinții permanenți. Infecția din dinții de lapte poate cauza probleme pe termen lung într-un mediu acid. În al treilea rând, dinții de lapte servesc ca menținători de spațiu pentru dinții permanenți. Neglijarea lor poate duce la migrația dinților permanenți și necesitatea tratamentelor ortodontice ulterioare. Copiii cu carii netratate pot deveni retrași și pot avea dificultăți în interacțiunea cu ceilalți copii din cauza durerii și a problemelor dentare.

Cum putem preveni apariția cariilor? Alegerea pastei de dinți este importantă?

Dr. Diana Spiridon: Prevenirea cariilor dentare este crucială încă de la apariția primului dinte. Se recomandă utilizarea pastei de dinți cu fluor începând de la vârsta de șase luni, începând cu o cantitate mică și mărind-o la vârsta de trei ani. Elmex este o opțiune recomandată pentru pastă de dinți cu fluor.

Sigilarea dinților este o altă metodă eficientă de prevenire a cariilor, atât pentru dinții permanenți, cât și pentru cei de lapte, mai ales la copiii cu risc crescut. Sigilarea molariilor poate fi făcută când este potrivit pentru copil, iar controalele regulate la dentist la fiecare șase luni sunt esențiale pentru prevenirea și gestionarea cariilor dentare.

Când este indicat să facem un control ortodontic?

Dr. Diana Spiridon: Vârsta optimă pentru un control ortodontic este în jurul vârstei de șapte ani, când copiii au anumiți dinți și structuri osoase care pot fi evaluați pentru eventuale probleme. Acest moment permite ortodontului să detecteze și să corecteze anumite probleme legate de oase și structura bucală în timpul creșterii, înainte ca oasele să se mineralizeze complet. Astfel, intervenția ortodontică poate fi mai eficientă și mai ușoară la această vârstă.

Aparatele dentare sunt la modă și copiii în general doresc să le aibă. Cu opțiuni personalizate și aparate mai estetice, cum ar fi aparatul dentar Spark, dezinteresul copiilor pentru aparate este rar. Astfel, aparatele ortodontice sunt binevenite și populare în rândul copiilor.

Mulțumim tuturor invitaților pentru participarea lor în emisiune, dar dorim să ne exprimăm recunoștința și față de partenerii care au făcut această emisiune posibilăCrystal Dental ClinicElmexDr. Phyto și Humanitas Junior.

Pe parcusul emisiunii am primit și foarte mult întrebări din partea publicului, întrebări la care specialiștii au și răspuns detaliat. Urmăriți emisiunea în reluare <<aici>> și aflați mai multe detalii importante.

🔴 Emisiune realizată cu sprijinul partenerilor: Crystal Dental ClinicElmexDr. Phyto și Humanitas Junior.

Mulțumim pentru susținere! 👨‍👩‍👧

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII