Ajută-ți bebelușul să respire mai ușor: 6 recomandări pentru congestia nazală a unui bebe aprobate de medici

Ajuta-ti bebelusul sa respire mai usor 6 recomandari pentru congestia nazala a unui bebe aprobate de medici

Ajută-ți bebelușul să respire mai ușor: 6 recomandări pentru congestia nazală a unui bebe aprobate de medici

Congestia nazală - asa numitul nas infundat - poate afecta starea de bine si desigur somnul unui bebe. Desi pare o problemă minoră - poate fi o provocare frecventă în primele luni de viață. Este un aspect adesea subestimat, dar care poate afecta confortul și sănătatea bebelușului.

Cu toate acestea, există modalități sigure și eficiente de a face față congestiei nazale la sugari. În loc să recurgeți la medicamente decongestionante, care pot avea efecte secundare nedorite, puteți utiliza metode naturale și non-invazive, cum ar fi picăturile saline și aspiratorul nazal special conceput pentru bebeluși. Aceste abordări pot ajuta la subțierea mucusului și la eliminarea sa, facilitând astfel respirația și confortul micuțului.

Iata mai jos 6 recomandari pentru congestia nazala a unui bebe aprobate de medici. Dacă congestia persistă sau devine mai gravă, este întotdeauna recomandabil să consultați medicul pediatru pentru sfaturi și evaluare suplimentară.

Vei citi:
Ce este congestia nazală a bebelușilor?
De ce are bebe are nasul înfundat?
Cum să-ți dai seama dacă bebe are congestie nazală?
Ameliorarea congestiei bebelușului
Când să vă faceți griji pentru congestia nou-născutului

Ce este congestia nazală a bebelușilor?

Congestia nazală apare când căile respiratorii nazale devin înguste din cauza acumulării de mucus sau inflamației. Prin urmare, când vă confruntați cu un nas înfundat la un nou-născut, căile nazale ale acestuia sunt parțial blocate. Deoarece sugarii au căi nazale inițial mai mici, chiar o mică obstrucție poate crea dificultăți și poate deveni mai frecventă decât la copiii mai mari.

De ce are bebelușul nasul înfundat?

Există mai multe motive pentru care un bebeluș poate avea nasul înfundat. Bebelușii mai mici și prematurii au căi nazale mai mici, ceea ce îi face mai predispuși la congestie. Cu toate acestea, congestia la sugari are, în general, două motive principale: creșterea producției de mucus în organism și inflamația sau umflarea țesuturilor din jurul căilor respiratorii.

Cauza principală, în multe cazuri, sunt virusurile, cum ar fi cele care cauzează răceli sau gripă. Atunci când un virus intră în organism, acesta poate determina o producție crescută de mucus pentru a ajuta la capturarea și eliminarea iritanților din nas, precum alergeni, poluanți, fum de țigară, aer uscat sau chiar picături de lapte matern.

Cum să-ți dai seama dacă bebe are congestie nazală?

Semnele de congestie la bebeluși - ca și la adulți - sunt destul de asemănătoare și includ:

🔹 Sforăit. Dacă bebelușul este congestionat, este posibil să observi că sforăie mai mult sau are probleme în a se hrăni.

🔹 Nas înfundat: Un nas înfundat la un bebe nou-născut apare atunci când căile nazale sunt îngustate și blocate. Acesta poate fi un rezultat al mucusului gros, dar uneori este pur și simplu un rezultat al acelei inflamații în țesutul din jurul pasajului nazal, cum ar fi sinusurile, vasele de sânge etc.

🔹 Nasul care curge/rinoree: Pe de altă parte, rinoreea - care apare atunci când există prea mult mucus care curge - este, de asemenea, un semn al congestiei nazale.

🔹 Tuse: Congestia provoacă de obicei o tuse umedă și poate fi mai rău atunci când copilul este culcat din cauza picurării postnazale. Niciodată nu ar trebui să ridici copilul sau pătuțul lui atunci când ai de-a face cu un copil congestionat. Aceasta nu este o intervenție sigură, deoarece poate forța ocluzarea căilor respiratorii. Copiii ar trebui să fie întotdeauna așezați să doarmă pe spate pe o suprafață plană.

Ameliorarea congestiei bebelușului: Cum să ajutați copilul cu nasul infundat

Poate fi greu pentru orice părinte să vadă ca bebe suferă din cauza congestiei nazale. Din fericire, multe tratamente sunt destul de eficiente pentru a face copilul mai confortabil. Iată câteva remedii ușoare pentru a ajuta la congestia copilului:

🔸 Laptele matern: O picătură sau două de lapte matern în nas pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale. Lasă copilul pe spate, apoi dă-i timp pentru burtică; când copilul își ridică capul, se va scurge.

🔸 Soluție salină nazală: Ca și în cazul laptelui matern, pentru a curăța nasul bebelușului adăugați o picătură sau două în fiecare nară.  Aceste picături sunt disponibile fără prescripție medicală și pot fi folosite în mod regulat pentru a menține căile nazale umede.

🔸 Umidificator cu ceață rece: umpleți umidificatorul cu apă plată - fără Vicks sau alte substanțe - și rulați-l în camera copilului în timp ce acesta doarme.

🔸 Baia de aburi: Aburiți baia și așezați copilul în brațe sau alăptați-l acolo timp de 20 de minute. Umiditatea ameliorează orice congestie uscată din nas pentru a-l ajuta să se scurgă.

🔸 Aspirator nazal: atunci când incercati să scoateți flegma din gâtul și nasul bebelușului, aspiratoarele nazale pot fi de ajutor. În loc să umezeasca mucusul, aspiratoarele îl îndepărtează fizic (deci ajută să aplicați mai întâi soluție salină sau picături de lapte matern în nas pentru a ajuta lucrurile).  Un aspirator nazal moale sau un aspirator cu aspirație controlată poate fi folosit pentru a îndepărta mucusul din nasul bebelușului. Este important să folosiți un astfel de dispozitiv cu delicatețe și să nu pătrundeți prea adânc în nările copilului.

🔸 O baie caldă inainte de culcare,  poate ajuta la eliberarea căilor nazale și la relaxarea bebelușului înainte de somn.

Atentie:  Evitați iritanții: Feriți-vă de substanțele care pot irita căile respiratorii ale bebelușului, cum ar fi fumul de țigară și parfumurile puternice.

Medicamentele decongestionante nu sunt recomandate și trebuie evitate in cazul bebelusilor

Important de stiut: Medicamentele decongestionante nu sunt recomandate și trebuie evitate in cazul bebelusilor:  Există mai multe motive pentru aceasta:

1. Riscuri pentru sănătate: Medicamentele decongestionante pot avea efecte secundare nedorite, inclusiv creșterea tensiunii arteriale și afectarea ritmului cardiac. La sugari, aceste riscuri sunt deosebit de mari, deoarece organismul lor este în curs de dezvoltare și poate reacționa mai puternic la astfel de medicamente.

2. Eficiență limitată: Medicamentele decongestionante pot oferi o ușurare temporară, dar nu tratează cauza reală a congestiei. În plus, pot crea dependență, astfel încât copilul poate avea nevoie tot mai mult de ele pentru a obține același efect, ceea ce nu este sigur.

3. Organizații medicale precum Academia Americană de Pediatrie (AAP) și alte organizații internaționale descurajează utilizarea medicamentelor decongestionante pentru sugari și copii mici. Aceste recomandări se bazează pe evaluările profesionale și cercetările care au arătat riscuri potențiale și eficiență limitată.

În loc să recurgeți la medicamente decongestionante, este mai sigur să utilizați metode naturale și non-invazive pentru a ameliora congestia nazală a bebelușului, cum ar fi picăturile saline și aspiratorul nazal special conceput pentru bebelusi. Dacă congestia persistă sau devine mai gravă, este întotdeauna recomandabil să consultați medicul pediatru pentru sfaturi și evaluare suplimentară.

Când să vă îngrijorați de congestia nazală a nou-născutului

Dacă bebe pare fericit în general, cu excepția congestiei nazale, atunci monitorizați-l cu atenție. Cu toate acestea, dacă congestia afectează abilitatea sa de a mânca, dormi și respira, părinții ar trebui să intervină și să încerce să elimine mucusul.

De asemenea, este important să sunați medicul pediatru dacă congestia persistă sau dacă bebelușul dezvoltă febră, tuse sau își pierde pofta de mâncare. Căutați ajutor medical imediat dacă observați următoarele simptome:

- Respirație greoie -  cu utilizarea mușchilor stomacului.
- Nări largite.
- Respirație rapidă.
- Șuierături în timpul respirației.
- Piele palidă sau albastră.

Este greu sa il vezi pe bebe nefericit din cauza congestiei nazale. Cu timpul, va învăța să-și sufle nasul. Între timp, încercați să îl mențineți cât mai confortabil posibil.

► CIteste in continuare:  Ce inseamna cu adevarat culoarea mucilor copilului tau: dezbatem mucii albi, galbeni, verzi si chiar roz!

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2024
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru,  in exclusivitate pentru Desprecopii.com
referinte: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII