Ce este sharenting-ul și cum putem face acest lucru în siguranță?

Ce este sharenting-ul si cum putem face acest lucru in siguranta?

Ce este sharenting-ul și cum putem face acest lucru în siguranță?

Sharenting - Probabil ai distribuit imagini sau, fără să-ți dai seama, informații despre viața copilului tău online, dar va afecta asta relația cu ei pe viitor? Și cum poți face acest lucru responsabil?

Într-o eră în care social media face parte la fel de mult din viața noastră ca și cafeaua de dimineață, întrebările despre siguranța online pentru copii și protecția datelor sunt mai relevante ca niciodată, mai ales că platforme precum Facebook sărbătoresc aproape două decenii de existență. Dacă ai postat o imagine drăguță de la prima zi de școală sau câteva instantanee distractive din vacanță cu copilul tău, cu siguranță nu ești singurul.

Până la urmă, cine poate rezista când arată atât de adorabili? Și nu ar fi minunat să ne amintim de aceste momente, să zicem, pe Facebook în viitor? Distribuirea ne ajută să primim acea senzație imediată de conectare cu familia și prietenii, dar, pe măsură ce citim comentariile și 'like'-urile ce se adună, poate fi ușor să uităm de impactul pe termen lung al postărilor noastre aparent nevinovate.

Vei citi:
Ce este și când a devenit atât de popular sharenting-ul?
Avantajele sharenting-ului
Care sunt riscurile sharenting-ului?
5 sfaturi pentru un sharenting responsabil

Ce este și când a devenit atât de popular sharenting-ul?

Sharenting-ul a devenit parte din vocabularul nostru încă din anii 2010, datorită scriitorului Wall Street Journal, Steven Leckhart. Combinând "sharing" și "parenting", a fost descris ca "un fenomen în care părinții distribuie conținut despre copiii lor pe internet. Termenul a devenit și oficial în Oxford English Dictionary în 2022.

Statisticile sunt impresionante: aproximativ 80% dintre părinții cu copii mici își postează fotografiile online, conform unui raport al OFCOM. În SUA, un studiu a descoperit că 92% dintre copiii de doi ani au prezență online. Peisajul este similar și aici, deoarece cercetările recente au arătat că un copil de 13 ani ar fi avut fotografia postată pe social media de 1.300 de ori - wow.

Avantajele sharenting-ului

Părinții participă la sharenting din diverse motive. În mare parte, este vorba de mândrie. Mulți dintre noi suntem dornici să împărtășim realizări și aventuri zilnice cu familia și prietenii. Sharenting le permite părinților să împărtășească momente pline de bucurie, amuzante sau mândre cu ceilalți.

De asemenea, funcționează ca o platformă pentru a căuta sprijin în fața unei dileme legate de copii și oferă o arhivă digitală pentru a păstra amintirile dragi. Sharenting poate fi, de asemenea, o modalitate distractivă de a participa la trenduri sau tradiții, cum ar fi începutul școlii.

Care sunt riscurile sharenting-ului?

Laturile întunecate ale sharenting-ului pot fi îngrijorătoare și destul de sinistre, în mod sincer. Dar nu este vorba doar despre oameni care îți fură informațiile - poate afecta relațiile părinte-copil:

Lipsa consimțământului: Sharenting ridică unele considerații importante privind drepturile copiilor. Copiii foarte mici pur și simplu nu-și pot da consimțământul pentru a li se posta poze și videoclipuri cu ei online. Copiii mai mari pot avea o înțelegere parțială a social media, dar înțelegerea riscurilor posibile și a consecințelor pe termen lung ale lucrurilor partajate poate fi limitată.
Identitatea: S-au ridicat și preocupări că părinții își formează identitatea copilului online - și acest lucru poate afecta negativ dezvoltarea personalității lor în viața reală. Ei ar putea simți că modul în care părinții îi prezintă intră în conflict cu modul în care ar prefera să se prezinte.
Adolescenți rușinați: Un studiu din 2019 a constatat că, la 13 ani, copiii se simt rușinați și conștienți de sine în ceea ce privește actul de sharenting, iar unii îl percep ca pe un fel de lăudăroșenie.
Impactul asupra relației părinte-copil: Părinții pot pune multă energie în a obține fotografia potrivită și în a o posta online. Acest lucru poate distrage atenția. Pentru copiii foarte mici în special, interacțiunea atentă este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă.
Confidențialitate: Partajarea unei fotografii din prima zi de școală a copilului tău ar putea dezvălui la ce școală merge. Această preocupare depășește siguranța lor de zi cu zi - un studiu realizat de Barclays a prezis că 7,4 milioane de incidente de furt de identitate pe an până în 2030 ar putea fi legate de sharenting.
O amprentă digitală încă de la o vârstă fragedă: 'Răpirea digitală' este un termen recent și implică utilizarea neautorizată a imaginilor, informațiilor personale sau identității cuiva pe internet. Copilul mediu va avea acum o amprentă digitală înainte de primul său an de viață, conform unui articol publicat în Biblioteca Națională de Medicină.
Amenințarea AI: Copiii sunt deosebit de vulnerabili la faptul că pozele lor sunt preluate, modificate și distribuite. Imaginile partajate public pe internet pot fi accesate și modificate de oricine, iar din păcate imaginile cu copii sunt ținte pentru răufăcători.

5 sfaturi pentru un sharenting responsabil

Atunci când decideți ce să partajați, vă recomandăm aceste cinci sfaturi pentru a vă ajuta să găsiți un echilibru:

Verificați setările de confidențialitate. Cel mai important, asigurați-vă că știți exact cine are acces la ceea ce partajați online. Fiți foarte atenți să nu arătați lucruri precum logourile uniformelor școlare și evitați să partajați imagini cu copiii dezbrăcați, cum ar fi când fac baie sau înot.
Gândiți-vă cu atenție cum va "îmbătrâni" conținutul pe care îl postați împreună cu copilul dvs. Se pare că conținutul de pe social media are și el o dată de expirare, așa că un videoclip cu un dans amuzant s-ar putea să fie drăguț astăzi, dar în 10 ani ar putea fi sursa rușinii pentru un tânăr care încearcă să-și facă prieteni noi la colegiu sau să se acomodeze cu primul său loc de muncă.
Evitați să atrageți atenția asupra aspectului copilului.
Inițiați conversația cu privire la social media cu copiii dvs. Ajutați-i să înțeleagă beneficiile și riscurile atunci când considerați că este momentul potrivit. Cereți-le permisiunea să partajați lucruri despre ei și respectați-le dreptul de a spune 'nu'.
Implementați mai mult timp fără telefon. Înțelegem - algoritmul este conceput să vă facă să reveniți mereu, dar, ca experiment, lăsați telefonul deoparte pentru perioade frecvente și prelungite în timpul zilei când sunteți cu copiii. Permiteți-vă să vă angajați și să fiți prezenți în ceea ce faceți împreună fără a face fotografii sau videoclipuri.

Sharenting face parte din viața noastră de zi cu zi

A devenit ceva obișnuit - chiar obligatoriu, pentru că... ai cu adevărat un copil dacă nu l-ai postat pe social media? După cum arată statisticile - amprenta digitală pentru generația mai tânără începe mult mai devreme și crește mai rapid ca niciodată.

Sharenting probabil că va rămâne aici, dar vestea bună este că ai o alegere. Găsirea unui echilibru - și știind unde să tragi linia - vă va ajuta să faceți acest lucru cu atenție. Există modalități de a minimiza consecințele postării fotografiilor copilului tău online.

Facebook si social media - sursa invidiilor si a nefericirilor online

Nimeni nu isi face cont pe Facebook din dorinta de a fi nefericit si de a se insingura, ci dimpotriva, dincolo de moda care bantuie in ultima vreme prin toate categoriile sociale si prin toate categoriile de varsta, celebra retea de socializare pare sa se numere printre metodele alese ca solutie salvatoare de fiintele care simt nevoia de a socializa. Dar ne face Facebookul mai fericiti sau ne izoleaza de fapt de lumea reala? Mai departe>>

Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII