> Tratamente cu cataplasme de morcov

> Tratamente cu cataplasme de morcov

> Tratamente cu cataplasme de morcov

 

Cataplasmele de morcov ajuta la vindecarea nodulilor mamari

Una dintre cele mai remarcabile legume-medicament este morcovul, nu numai prin faima de care se bucura radacina sa ingrosata, bogata in caroten, dar si prin continutul in substante cu efecte terapeutice importante al frunzelor si fructelor - denumite impropriu seminte.

Radacinile sale contin zahar natural (3-7 la suta), provitamina A - indispensabila nu numai cresterii, dar si vietii insasi, si vitaminele B si C, precum si numeroase saruri minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, arsenic, acid fosforic etc.) si carotina. Cand este consumat sub forma de suc proaspat, zaharurile sunt direct asimilabile, intrand repede in circuitul sanguin. De aceea este utilizat in hrana copiilor ca suc, piure, supe pasate sau chiar radacinile bine spalate fara a fi curatate de coaja.

Morcovul favorizeaza reinnoirea sangelui, marind numarul de globule rosii, fiind recomandat in anemii si tulburari de crestere, fortificand sistemul imunitar. Pentru continutul sau ridicat in pectine este recomandat in tratamentul diareelor infantile. Frunzele morcovului contin clorofila, acid cafeic si toata gama de saruri minerale. Fructele denumite seminte contin uleiuri eterice si o serie de substante care au efecte tonice, remineralizante. Atat fructele, cat si frunzele se folosesc ca infuzii si decocturi pentru extragerea principiilor active si sunt utilizate atat intern, cat si extern.

Domnul profesor doctor inginer Corneliu Petrescu, de la Facultatea de Horticultura, ne ofera cateva sfaturi practice in privinta morcovilor. O atentie deosebita trebuie sa avem la procurarea de morcovi "curati", de culoare portocalie intensa, caracteristica pentru bogatia de zaharuri si caroten. Trebuie evitati morcovii foarte mari si buburosi, cu miros sau gust de "medicament", prezentand riscul acumularii de substante toxice. In cazul consumului de suc in cantitati mai mari, continutul ridicat in nitrati poate fi daunator, mai ales oamenilor suferinzi.

Efecte terapeutice

Pentru tratarea afectiunilor gastrointestinale, pentru intarirea vederii, in bolile de piept, boli hepatice si biliare, astm, se recomanda 100 ml suc de morcovi, extras proaspat si baut dimineata inainte de micul dejun si seara. Pentru combaterea diareei la nou-nascuti se fierb 30 de minute 500 g de radacini taiate marunt in 750 ml apa, apoi se paseaza si se completeaza cu apa fierbinte pana la un litru. Se administreaza cu lingurita putin cate putin sau cu biberonul, simplu sau cu lapte. Pentru stimularea lactatiei, sporirea diurezei, eliminarea viermilor intestinali si balonare se recomanda o lingurita de fructe la o cana de apa in clocot. Se lasa acoperit 15-20 minute si se beau doua cani pe zi. Se recomanda in tratamentul asteniei, cariilor dentare, enterocolitelor, hemoragiilor, ulcerelor gastrointestinale, tuberculozei, bronsitei cronice, astmului, litiazelor, afectiunilor hepatobiliare, hepatitelor, pentru prevenirea imbatranirii si a aparitiei ridurilor. Se beau 50 pana la 500 ml suc pe zi, dimineata pe nemancate si seara.

Pentru constipatia la adulti este foarte eficienta supa de morcovi pasata (1 kg la un litru de apa), cate un pahar de trei ori pe zi. Nu este recomandata folosirea supei sau a sucului a doua zi, chiar daca este pastrata in frigider, deoarece se altereaza si serveste la inmultirea germenilor aerobi mezofili. Decoctul de frunze proaspete sau maruntite (o lingura la 250 ml apa, fierte cinci minute) se poate administra copiilor mici in functie de varsta (de la 3 la 6 lingurite pe zi), iar la cei mari intreaga cantitate in doua prize. Pentru tratarea ranilor, degeraturilor, eczemelor, se folosesc cataplasme cu radacini rase sau frunze zdrobite, decoct din frunze pentru bai locale sau comprese.

Pastele de frunze proaspete pisate, precum si cataplasmele cu radacini rase sunt ideale pentru vindecarea furunculelor, arsurilor, abceselor, ulcerelor gambei, precum si a nodulilor de cancer mamar. In cosmetica, radacina de morcov rasa ofera prospetime pielii si combate petele care apar cu varsta. Morcovul consumat cu precadere in stare proaspata, singur sau in salate de cruditati, poate preveni un mare numar de afectiuni.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII