Negocierile cu copilul sunt importante dacă știi cum să le faci corect - sfatul psihologului
Părinții de azi cresc cea mai bună generație de negociatori pe care a cunoscut-o vreodată lumea. Începând chiar de la vârsta de 2 ani, copiii negociază orice: de la ce să mănânce până la cu ce să se îmbrace. Pe măsură ce cresc, negociază când și unde să-și facă temele și în ce activități să se implice. În decursul adolescenței, negocierile se poartă în jurul orelor târzii de întoarcere acasă și a privilegiului de a conduce mașina. Dar, negocierile cu copiii trebuie să se bazeze pe limite clare și consecvente. Acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă așteptările și să dezvolte un sentiment de siguranță și predictibilitate.
Iată, Desprecopii.com vă arată că aceste negocieri pot fi folositoare atât părinților, cât și copiilor, pentru o serie de motive...
- despre negocierile cu copilul: de ce sunt importante si cum se fac, veti citi:
De ce sunt utile negocierile inca de la varste fragede: 5 motive
Negociind, le oferi copiilor un anumit control intr-o situatie fara alternative
Prin negociere extinzi nevoile copilului de a prelua controlul in anumite situatii
Ajuta la capatarea increderii de sine
Pregateste copii pentru viata de adult
Sfaturi si scenarii de succes legate de negocieri:
Cand sa nu negociezi cu copilul tau
A invata un copil cum sa negocieze
Importanța stabilirii limitelor clare cu copilul - sfatul psihologului
Initierea negocierilor formale
Parintele monitorizeaza toate situatiile de negociere
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi
Forum de psihologia copilului
De ce sunt utile negocierile inca de la varste fragede: 5 motive
Parintii sunt mult mai in masura sa-si atinga scopurile
Negocierile simple incep cu cei mici, chiar inainte de 2 ani. Incerci sa-l convingi pe cel mic sa se aseze pe olita pentru a practica pentru mai tarziu. In loc sa se supuna imediat dorintei tale, cel mic incepe negocierile: pot sa stau pe olita mare? . Hmmm, nu e chiar ce vrei tu, dar e o cerere rezonabila. Permitandu-i sa stea pe toaleta ca cei mari, copilul tau va practica statul la toaleta. De ce e dispus sa faca asta? Pentru ca ii accepti si cerintele lui in situatia data.
Negociind, le oferi copiilor un anumit control intr-o situatie fara alternative
Sa zicem ca cel mic e la varsta gradinitei si trebuie sa-si ia medicamentul. Stii ca va fi o batalie in luarea medicamentului. Nu incape discutie ca medicamentul trebuie luat, asa ca incepi negocierile: Vrei sa-l iei cu suc sau cu apa, inainte de masa sau dupa masa, stand in bratele mele sau pe scaun? .
Negociind unde, cand si cu ce sa ia medicamentul el se va simti mai putin fortat ca trebuie sa ia medicamentul, atentia se va muta de la faptul ca trebuie luat medicamentul, la cum, unde si cand sa-l ia. In acest fel vei evita o scena urata de lacrimi, accese de furie si impotrivire. Ii lasi celui mic sentimental ca are control asupra situatiei, cand de fapt controlul este in mainile tale.
Prin negociere extinzi nevoile copilului de a prelua controlul in anumite situatii
Sa zicem ca Andrei are 10 ani si vrea mai multi bani de buzunar si sa-si puna postere cu idolii preferati pe peretii din dormitorul sau. In principiu tu refuzi ambele lui cereri. Consideri ca sunt prea multi bani sa cresti suma de la 10 lei la 40 lei pe saptamana. Si in plus urasti posterele...iti distrug zugraveala de pe pereti. Pentru a nu fi refuzat, Andrei incepe sa negocieze.
Vrea mai mult control asupra propriei vieti. Propunerea lui este ca daca ii maresti ratia de bani de buzunar, este dispus sa duca el gunoiul si sa dea mancare catelului. In acelasi timp a descoperit la magazin o solutie speciala de lipit postere, spunand ca nu afecteaza varul de pe pereti. Dupa ce cantaresti si analizezi un pic cererile lui poti constata ca imboldurile lui pre-adolescentine de a avea mai mult control sunt rezonabile si-i accepti propunerile.
Ajuta la capatarea increderii de sine
Cand parintii negociaza lucruri legate de imbracaminte, mancare, diverse activitati, copiii simt ca au un anumit control asupra unor aspecte ale vietii lor. Negociind cu ei daca sa gatesti pentru cina macaroane cu branza sau spaghete, demonstrezi ca opinia lor e importanta.
Cu timpul aceste negocieri ii ajuta sa capete o incredere in sine si astfel nu vor simti nevoia sa preseze, sa mearga peste regulile importante pe care parintii le stabilesc in privinta sigurantei si valorilor familiale. Iar atunci cand vei fi nevoit sa-i interzici sa se duca in parc neinsotit, in general va accepta pentru ca realizeaza ca-i o problema de siguranta, si nu un incident in care el trebuie sa se impuna de dragul increderii in sine sau ca sa-si dovedeasca importanta ca membru al familiei.
Pregateste copii pentru viata de adult
Cand copiii iau parte la solutionarea unei probleme, in general sunt mult mai dispusi sa respecte solutia gasita.
Nu pare ca le-a fost impusa solutia, ci ca impreuna ati ajuns la solutia respective. In plus, copiii vor capata abilitati de negociator pe care le pot aplica la scoala cu colegii, in locurile de joaca, in cluburile din care fac parte.
Sfaturi si scenarii de succes legate de negocieri:
Jan Faull, specialist in educarea si comportamentul copiilor, este de 25 de ani instructor in educarea copiilor de catre parinti in Statele Unite. Ea e autoarea recentei carti intitulate Rezolvarea luptei pentru putereca si a cartii Mami! Trebuie sa merg la toaleta! , un ghid in invatarea copiilor de a cere la toaleta. Jan traieste impreuna cu sotul si cei trei copii in Renton, Washington.
Cand sa nu negociezi cu copilul tau
Negocierile pot deveni obositoare si iritante atunci cand parintii se vad in situatia de a negocia zilnic pentru orice.
Daca mananc 2 inghitituri de carne, pot sa mananc desert?
In astfel de situatii arta negocierii devine mai degraba o povara decat un mijloc efectiv de a-i implica pe cei mici in gestionarea propriei lor vieti. Deci, fiti atenti: negocierile pot deveni un obicei permanent in relatia parinte-copil.
Nu va fie teama sa spuneti : Nu, urmat apoi de completarea,Acest lucru nu-i negociabil.
Copii se pot impotrivi/supara pentru moment, dar daca increderea lor in sine nu este o problema importanta in situatia respective, atunci in general ei se vor supune, vor accepta dupa un pic de strambaturi, argumente sau dupa ce se plang un pic.
Tocmeala pentru fiecare situatie poate insemna impotmolire mai degraba decat solutionare. Daca urmeaza sa cumperi o canapea noua si copilul tau cauta sa negocieze cu tine privind culoarea si modelul, asculta-i parerile, ideile, dar decide singura ce vei cumpara.
Negocierile cu copiii trebuie să se bazeze pe limite clare și consecvente. Acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă așteptările și să dezvolte un sentiment de siguranță și predictibilitate. În același timp, permite părinților să rămână fermi și să evite conflictele prelungite - spune Amalia Averescu, psiholog la Desprecopii.com
A invata un copil cum sa negocieze
Fiica ta insista sa ia cu ea la scoala noua papusa pentru a o arata colegelor. In general, in astfel de situatii, parintii se rezuma la a spune copiilor ce sa faca: s-o ia sau sa n-o ia (ex.: Pune papusa intr-o punga, da-o invatatoarei cand ajungi la scoala si nu lasa alti copii sa se joace cu ea ).
In loc sa faci asta, condu-o pe micuta prin procesul negocierii:
- Bine, o sa iei noua papusa la scoala, o sa o pui intr-o plasa sau intr-o cutie?
- Dupa ce-ai ajuns la scoala, unde-o s-o pui?
- I-o dai invatatoarei sa ti-o tina sau o pui in dulapiorul tau?
- Cand o vei arata colegelor, o vei tine tu in mana sau o vei trece din mama in mana pe la toate fetele?
Fetita ta se va gandi si va decide pentru fiecare din intrebarile pe care tu i le vei pune. In acest fel, o ajuti sa-si dezvolte un plan de success.
Conducand-o prin procesul negocierii, in final toate deciziile sunt ale ei, va putea sa duca papusa la scoala si s-o aduca acasa nevatamata, lucru pe care nu ar fi putut sa-l faca pana atunci.
Initierea negocierilor formale
Maria are 10 ani si are o prietena, Loredana, invitata la ea sa doarma vineri noaptea. Anticipezi ca o sa fie o seara e cosmar pentru ca Ileana, cealalta fiica a ta de 8 ani va vrea si ea sa fie inclusa in distractia surorii ei si a prietenei ei. Ca de obicei, Maria si Loredana nu o vor pe Ileana in mijlocul lor si de regula astfel de scene sfarsesc prin cearta, lacrimi si sentimente ranite.
Ce-i de facut? Inainte de seara cu pricina, deschide o discutie cu ambele tale fiice si incepe o negociere formala cu ele.
Cam care sunt pasii:
Descrierea Situatiei
Fetelor, sunt ingijorata pentru vineri seara cand o sa vina Loredana sa doarma la noi. Ce putem face ca toata lumea sa fie impacata si sa se simta bine?
Permite fiecareia sa-si exprime sentimentele
Sora mai mare: Ileana nu o sa se joace cu noi. Ne incurca tot timpul.
Ileana: Si atunci eu ce trebuie sa fac? Sa ma duc in camera la mine si sa ma joc singura? Vreau si eu sa ma joc cu voi.
Mama: Vinerea sunt obosita de regula, nu am chef de cearta si discutii.
Sedinta de idei
Fiecare vine cu solutii pentru a face seara cat mai placuta tuturor. Pune pe hartie toate ideile, chiar daca unele sunt extreme:
a) Trimite-o pe Ileana la bunica
b) Invita o prietena de-a Ileanei sa doarma peste noapte, vineri.
c) Permite-I Ileanei sa se joace cu fetele mai mari pentru o ora.
d) Nu o lasa pe Ileana sa se joace cu Maria si Loredana, dar rasplateste-o cu o seara de dormit la una din prietenele ei in urmatoarea vineri.
Revederea ideilor
Alege una sau doua din cele 2 idei care sunt agreate cel mai mult de toti. Dupa lungi dezbateri toti decid sa se uite la un film impreuna, apoi ii permit Ileanei sa se joace cu fetele mai mari o ora in seara de vineri si o ora sambata dimineata.
Parintele monitorizeaza toate situatiile de negociere
Chiar daca toata lumea este implicata in gasirea unei solutii, parintele trebuie sa monitorizeze toata situatia sa vada daca totul merge conform planului.
Importanța stabilirii limitelor clare cu copilul - sfatul psihologului
Stabiliți reguli clar definite: Asigurați-vă că copiii înțeleg exact care sunt regulile și de ce sunt importante.
Fiți consecvenți: Aplicați regulile în mod consecvent pentru a preveni confuzia și pentru a încuraja respectul pentru acestea.
Negociați în limite: Permiteți negocieri doar în cadrul limitelor stabilite. De exemplu, copilul poate alege între două opțiuni prestabilite.
Folosirea consecințelor pozitive și negative: Recompensați comportamentul adecvat și stabiliți consecințe pentru încălcarea regulilor.
Ascultați și empatizați: Arătați că înțelegeți perspectivele și sentimentele copilului, dar rămâneți fermi în aplicarea limitelor.
Exemplificați prin propriul comportament: Copiii învață prin imitație, așa că fiți un model de respect și consistență în propriul comportament.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
Sa intelegem depresiile copilariei
Copii avantajati la scoala si in viata
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
10 secrete ale meseriei de mama
Cum ii putem invata pe copii toleranta
Forum de psihologia copilului
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
A negocia cu copii inseamna ca ei sa inteleaga un lucru cind ii spui. Am si eu o fatita de 2anisori inca nu stie sa vorbeasca dar stie sa ceara o jucarie, vorbeste la telefon, mai multe, adica ce vreau sa spun despre aceste;ca daca cere trebuie ceva ii spui ,,ai umpic de rabdare sau asteapta sau se duce si o ea singurica. Astai tot ce am avut de spus. Va multumesc mult.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII