Otita la copil: tipuri, simptome si tratament - sfatul medicului pediatru

Otita la copil - tipuri, simptome si tratament - sfatul medicului pediatru

Otita la copil: tipuri, simptome si tratament - sfatul medicului pediatru

Otită este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în perioada copilăriei. Netratată corect, otita la copil poate duce la complicații nedorite și greu de vindecat.

Iată care sunt semnele ce ne avertizează asupra unei posibile otite și cum se îngrijește un copil ce suferă de această afecțiune, dar și cum putem face distincția între otita medie și otita externă.

- despre otita la copil, veti citi:
Otita medie
Otita medie este o complicatie a rinitei si rinofaringitei acute
Factori care favorizeaza otita
Cum recunoastem otita medie
Otita la bebelus
Otita la copil
Tratamentul otitei medii
Otita externa
Cum recunoastem otita externa
Tratamentul otitei externe
Otita trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate
Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?
Tot despre otita, mai cititi
 

Ma doare urechea ...

Au mami, ma doare urechea ...spune copilul. Haideti sa analizam asadar otita.

Otita medie

Otita medie afecteaza cel mai adesea urechea medie. Statistic s-a demonstrat cã unul din sase copii cu vârsta de pânã la un an face cel putin un episod de otitã medie, dupã aceastã vârstã, frecventa bolii scãzând mult.

Otita medie este o complicatie a rinitei si rinofaringitei acute

E important de stiut cã, de cele mai multe ori, otita medie este o complicatie a rinitei si rinofaringitei acute, boala apãrând de obicei la câteva zile de la debutul unei infectii acute a cãilor respiratoare. Infectarea urechii se realizeazã, în acest caz, prin trompa lui Eustachio - care asigurã comunicarea dintre urechea medie si nazofaringe.

La sugar si copilul mic, trompa lui Eustachio are anumite particularitãti: este mai scurtã si mai orizontalã, este mai largã, ceea ce explicã usurinta cu care microbii prezenti în nazofaringe pot ajunge în urechea medie, infectând-o.

Factori care favorizeaza otita

Plânsul sau suflarea incorectã a nasului favorizeazã împingerea secretiilor în trompa auditivã, antrenând obstructia acesteia si accentuarea infectiei.

Pe lângã aceastã constitutie anatomicã normalã la vârste mici, alti factori care favorizeazã aparitia bolii sunt:

► prezenta vegetatiilor adenoide (asa-zisii “polipi”),

► distrofia,

► imunodeficientele,

► malformatiile (“gura de lup”),

► alergia,

► sinuzita,

► precum si unii factori de mediu, cum ar fi: conditiile socio-economice precare, îngrijirea copilului în colectivitãti (cresã, grãdinitã), familiile numeroase în care mai existã un copil cu otitã medie, fumatul pasiv de cãtre copil, alimentarea copilului culcat pe spate si sezoanele reci.

În practica medicalã, s-a observat cã existã si o predispozitie legatã de sex, otita medie întâlnindu-se mai des la bãieti, decât la fetite.

Cum recunoastem otita medie

Semnele de boalã diferã în functie de vârsta copilului.

Otita la bebelus

Astfel, la sugari, simptomatologia este nespecificã, micutii neputând spune cã îi dor urechile sau cã nu mai aud bine. Ei devin, în schimb, agitati, tipã si plâng aparent fãrã motiv, dorm mai prost, refuzã alimentatia, au scaune diareice si fac febrã.

Diagnosticarea fiind dificilã, este important ca, în toate cazurile în care un sugar sau un copil mic prezintã febrã din cauze necunoscute, sã-i fie consultatã si urechea medie. Prin urmare, un examen ORL se impune cu necesitate. 

Otita la copil

Uneori, copilasul sugereazã cã-l deranjeazã urechile, arãtând spre ele sau trãgându-se de acestea si frecându-si capul de pernã. De asemenea, în timpul suptului, simptomele se pot accentua, creându-i micutului un disconfort si mai mare. La copilul mai mare, în schimb, diagnosticarea este relativ simplã. El se plânge de durere la nivelul urechii, spune cã nu mai aude atât de bine si face febrã. Mai rar, pot sã aparã ameteli, zgomote, pocnituri în urechi si o stare generalã alteratã.

Dacã tratamentul nu este început la timp, evolutia bolii este spre supuratie. Apar secretii purulente la nivelul urechii, cu scãderea febrei, a durerii si ameliorarea stãrii generale. Acestea nu sunt motive de amânare a prezentãrii la medic, pentru cã, netratatã corespunzãtor, otita medie se poate croniciza si poate avea complicatii serioase (determinã hipoacuzie si chiar surditate, pânã la meningite, abcese cerebrale, septicemii).

Tratamentul otitei medii

Antibioticul si durata tratamentului vor fi stabilite de cãtre medic, în functie de microbul incriminat. Se poate administra medicatie pentru scãderea febrei, calmante pentru durere (paracetamolul în doze uzuale fiind cel mai indicat), picãturi în nas pentru a desfunda trompa lui Eustachio si a elimina secretiile acumulate în urechea medie.

Pentru calmarea durerii, este indicatã si cãldura localã (de exemplu, asezarea pe urechea afectatã a unui scutec usor încãlzit cu fierul de cãlcat). De asemenea copilul va trebui sã bea mai multe lichide, nu se va fuma în preajma lui si i se va asigura o atmosferã umedã (prin asezarea unui vas cu apã caldã în camerã).

Otita externa

Otita externã este reprezentatã de inflamatia conductului auditiv extern. E bine de stiut cã aceastã afectiune apare mai ales în conditii de umiditate crescutã, fiind foarte des întâlnitã la copiii care practicã înotul sau la copiii ce stau mult cu capul sub apã, în baie.

Alte conditii favorizante ale infectiei sunt traumatismele locale survenite în timpul curãtãrii urechii cu betisoare sau cu degetul, în cazul intrãrii unui corp strãin in conductul auditiv extern sau dupã diferite dermatite (de contact, atopicã etc). Cerumenul are un efect protector împotriva infectiei bacteriene, astfel cã un conduct auditiv prea uscat, cu cerumen în cantitate insuficientã, va fi predispus la infectie.

Cum recunoastem otita externa

Cel mai important simptom al acestei boli este durerea la nivelul urechii, care se accentueazã când pavilionul urechii este tractionat sau atunci când se apasã pe suprafata din fata conductului auditiv extern, zonã care este foarte sensibilã.

În cazul copilului mic, aceastã manevrã determinã retragerea capului si episoade de plâns, semne foarte importante.

Copilul mai mare se poate plânge, pe lângã dureri, de senzatia de înfundare a urechii, de mâncãrime (mai ales în otita cronicã) sau de senzatia de corp strãin în ureche si de scãdere a auzului (aceasta mai ales datoritã edemului si secretiilor acumulate, care îngusteazã conductul auditiv extern). De obicei, timpanul nu este afectat.

Tratamentul otitei externe

Spre deosebire de tratamentul folosit pentru otita medie, în cazul otitei externe este suficient un tratament local. Înainte de începerea acestui tratament, urechea (conductul auditiv extern) va trebui curãtatã cu ajutorul unor betisoare cu vatã îmbibate în apã cãldutã si abia apoi se va picura solutia indicatã de medic.

În primele douã zile, aceasta poate fi administratã mai frecvent, apoi doar câte 3-4 picãturi de trei ori pe zi, pânã la vindecare. E foarte important ca pãrintii sã stie cum sã punã în mod corect picãturile în urechea copilului. Astfel, micutul va fi culcat pe partea opusã urechii afectate iar pavilionul urechii va fi usor tractionat în sus si spre înapoi. Dupã introducerea picãturilor, copilul va mai fi tinut culcat aproximativ cinci minute.

În primele zile de tratament, se poate lãsa, în conductul auditiv extern, un tampon de vatã îmbibat în solutia respectivã. Tot în primele zile, se pot administra calmante împotriva durerii. În perioada aceasta, pânã la vindecare, se va evita contactul urechii afectate cu apa, ea trebuind curãtatã dupã cum s-a descris anterior. Aplicarea de comprese calde pe zona urechii este de asemenea utilã, ameliorând durerea mai ales în primele zile de boalã.

La copiii care înoatã frecvent, se poate face profilaxie cu instilare de picãturi (alcool diluat sau acid acetic 2%) în conductul auditiv extern, imediat dupã iesirea din apã. Tratamentul cu antibiotice, injectabil sau pe cale oralã, este necesar doar dacã apare febra sau inflamarea ganglionilor din zona urechii.

Otita trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate

Chiar dacã se numãrã printre cele mai frecvente si banale boli ale copilãriei, din cauza complicatiilor pe care le pot da, otitele trebuie prevenite si tratate cu cea mai mare seriozitate.

Dacã existã secretii purulente la nivelul urechii, înseamnã cã s-a produs perforatia timpanului, caz în care nu se vor mai pune nici un fel de picãturi în conductul auditiv extern. Acest lucru nu trebuie sã vã sperie prea tare, deoarece perforatia timpanului nu va afecta auzul copilului si se va vindeca foarte repede dupã tratarea otitei, în marea majoritate a cazurilor.

De retinut cã si dupã încetarea tratamentului este bine de fãcut un control ORL, pentru a putea fi prevenite cronicizarea si recidivele.

Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?

Afectiunile care pot aparea in perioada copilariei sunt atat de numeroase, incat este destul de greu sa le cuprinzi pe toate intr-o lista completa. Totusi, exista anumite boli pe care le fac majoritatea copiilor si care sunt bine cunoscute tuturor parintilor.

Infectiile urechii se numara printre ele, insa, pe cat de comune sunt, mai ales la copii, pe atat de confuze sunt totusi cauzele care le provoaca si riscurile pe care le prezinta pentru sanatatea copiilor. Cat despre prevenirea lor… lucrurile sunt si mai nesigure citeste mai departe aici >

Despre otita la copil, mai citeste:

Cum protejam urechile copilului la inot
Infectiile la urechi si legatura lor cu alergiile alimentare
Otita externa
Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului
Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru  in exclusivitate pentru Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 32:

 1. Alexandra Radu
  Alexandra Radutrimis la 23/12/2020

  Baietelul meu a facut otita acum cateva luni si am fost cu el la doamna doctor Adina Zamfir de la Spitalul Grigore Alexandrescu. De nota 10 doamna doctor. O recomand tuturor.

  Raspunde la acest comentariu
 2. Alexandra Radu
  Alexandra Radutrimis la 4/1/2017

  Fetita mea a avut sinuzita si am fost cu ea la consult la doamna doctor Adina Zamfir la Grigore Alexandrescu. Am avut noroc, deoarece doamna doctor ne-a recomandat sa rezolvam problema cu ajutorul medicamentelor. De nota 10 doamna doctor, o recomand.

  Raspunde la acest comentariu
  • Oltea
   Olteatrimis la 20/1/2017

   Buna seara si eu am ajuns cu baietelul meu la doamna doctor Zamfir de la Grigore Alexandrescu. De nota 10 doamna doctor, foarte atenta si se vede ca ii place ceea ce face. O recomand tuturor

 3. Burlacu Monica
  Burlacu Monicatrimis la 24/5/2016

  Buna ziua. Vreau sa stiu daca in cazul unei otite copilul trebuie tinut in casa si cate zile de la debutul bolii. Va multumesc.

  Raspunde la acest comentariu
 4. Ema
  Ematrimis la 13/4/2016

  Buna ziua. Baiatul meu a facut otita, am fost vindecati dar il suspectam de o pierdere de auz. Am gasit pe internet Audionova, am inteles ca fac testari la copii inca din primele zile de viata. Eu am mers in Constanta si sa stiti ca am fost multumita. Va rcomand !

  Raspunde la acest comentariu
 5. Alina Heering
  Alina Heeringtrimis la 13/12/2014

  Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati! Nu stiu ce sa mai fac,baiatul meu in varsta de 5 ani si jumatate are otita! Am fost de atatea ori cu el la doctor si la urgente dupa ultimul tratament facut in august si pana acum a fost totul bine. In seara asta au inceput crizele de plans din cauza durerii urechei drepte! I-am dat nurofen si oltagan dar nimic nu ajuta cu absolut nimic! Ce sa fac? Clar ca voi merge la urgente cu el dar exista si alta posibilitate in afara de ibuprofen,augmentin,paracetamol si nurofen? Adica antibiotice mai tari sau se poate opera de asa ceva? Ma doare inima cand il vad plangand pentru ca vreau sa il ajut si nu stiu cum! Va rog din inima orice sfat si orice parere este bine venita! Va multumesc o seara placuta.

  Raspunde la acest comentariu
 6. Burlacu Monica
  Burlacu Monicatrimis la 3/12/2014

  Buna ziua. Vreau sa stiu daca in cazul unei otite copilul trebuie tinut in casa si cate zile de la debutul bolii. Va multumesc.

  Raspunde la acest comentariu
 7. adrian
  adriantrimis la 26/11/2014

  am un baiat de 3 ani si 9 luni si ayi cand l-am luat de la gradinita s-a plans cal doare urechea dreapta. e oare otita? ce sa fac pentru a-i calma durerile pana maine cand ajung la medic?

  Raspunde la acest comentariu
 8. tudor
  tudortrimis la 28/3/2013

  O igiena corespunzatoare a cailor respiratorii este foarte importanta in prevenirea si tratamentul otitei. Solutiile saline pe baza de xylitol (sub forma de picaturi, spray etc) combinate cu guma demestecat indulcita exclusiv cu xylitol sunt foarte eficiente, xylitolul fiind un antibacterian (impiedica formarea si aderarea bacteriilor) si antifungic natural care nu prezinta efecte adverse, nu are contraindicatii si folosirea indelungata nu provoaca dependenta. Este foarte usor de tolerat (picaturile au salinitate apropiata cu cea a mucoasei iar gustul xylitolului nu se deosebeste de cel al zaharului)

  Raspunde la acest comentariu
 9. corina
  corinatrimis la 23/10/2012

  Am un baiat de un an si iau aparut secretii purulente la nivelul urechii de la ORL mi sa spus sa ii pun vata imbibata cu ulei de gatit in in ureche este bine?imi puteti da cateva sfaturi.multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 10. padurariu oana
  padurariu oanatrimis la 13/6/2012

  Buna,as vrea sa va intreb daca la otita ,trebuie sa stea in casa copilul?

  Raspunde la acest comentariu
 11. victoria
  victoriatrimis la 20/4/2012

  am un baiat de 3 ani si ne-au recomandat operatia de tuburi la urechi si polipi.adevarul este ca sunt atat de speriata ca nu mai stiu ce sa fac.copilul cam de 2 luni nu pare sa mai aiba probleme.daca il operez si nu iese bine?daca nu il operez si ii fac mai rau?dati-mi un sfat va rog!va multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 12. cryna
  crynatrimis la 16/2/2012

  am bebe de 1luna si are otita si nustiu ce inseamna dati mi un raspuns

  Raspunde la acest comentariu
 13. cristina ivan
  cristina ivantrimis la 14/2/2012

  Am o fetita de 2 ani si jumatate si de la o luna am avut probleme cu otita. Datorita domnului doctor Buruiana de la spitalul Marie Curie am prins din nou curaj. Am operat fata acum un an de polipi si pot spune ca e vindecata.Timpanul ei a inceput sa se vindece.Oare va reaparea boala?

  Raspunde la acest comentariu
 14. Alina
  Alinatrimis la 8/2/2012

  Vreau neaparat sa scriu ca sa afle toate mamicile de copilasi cu otite, Copilasul meu are 5 ani, de la 1 an a avut foarte multe otite, peste 10 otite, l-am dus pe la toti doctorii din Sibiu, am incercat cu homeopate, eficiente pe durata tratamentului dar tot recidiva, i-am dat catina luni de zile - asta sigur i-a ajutat, dar nu la otita, in final disperata, cind nu mai auzea si era deja cronica, l-am dus la Cluj la pediatrie ORL, a fost programat la operatie de polipi cu diagnostic de insuficienta tubara acuta, sau catar tubar, cum se mai numeste. Oripilata de ideea unei operatii in spital de stat si cu anestezie generala pe copil de 5 ani, am mai facut un circuit la toti ORL-istii din Sibiu, iar ideea absolut geniala a venit de la dr. Chelcea: sa mestece guma de mestecat, zilnic, dupa masa, si de 2 ori pe zi daca vrea. De 7 luni mestecam guma si suntem absolut sanatosi ! Eu eram impotriva gumei de mestecat, dar pe noi ne-a salvat. Nu am mai operat copilul, e sanatos, facem inot, ski, de toate.

  Raspunde la acest comentariu
 15. Alina
  Alinatrimis la 2/2/2012

  Vreau sa va povestesc cazul copilului meu de 5 ani. De la un an facea otite intr-una, nu mai stiam ce sa facem, lua antibiotice apoi am facut tratamente homeopate - de ajutor, nu zic nu, dar greu de tinut si oricum otitele recidivau - am facut cure de intarire sistem imunitar, toate le-am incercat. Apoi am fost la Cluj la Pediatrie ORL unde am fost programati la operatie de polipi - ca poate il ajuta...Nu am vrut sa-l operez fara sa mai cer si alte pareri, asa ca am foat la alti 3 doctori sa vad ce-mi spun ei. Solutia in cazul nostru a fost guma de mestecat. Multumesc pe aceasta cale Dr. Chelcea ORL din Sibiu care ne-a dat o solutie atit de simpla, copilul nostru de cind mesteca guma, de 7 luni, nu a mai avut nici o otita. I-am mai dat si catina facuta in casa cu miere, cite 2-3 linguri pe zi cure din august pina in decembrie. Deci vreau sa stie toate mamicile de guma de mestecat, poate le e de ajutor.

  Raspunde la acest comentariu
 16. roxana
  roxana trimis la 27/1/2012

  se ia otita de la un copilmai mare la unu mai mic?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII