Analizele hormonale - explicații și interpretări

Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Analizele hormonale - explicații și interpretări

Foarte des, pe  www.desprecopii.com vin intrebari care cer detalii si explicatii amanuntite referitorare la analizele hormonale.

In graba si nerabdarea de a avea un copil, multe femei isi fac aceste analize si sunt dornice de afla intr-un timp record cat mai multe informatiii. Medicul nostru ginecolog, Dr. Leonte  - va explica mai jos, pe larg si cu multa rabdare - ce inseamna si cum se interpreteaza aceste rezultate. Pe viitor veti putea face singure interpretatile rezultatelor dozarilor hormonale.

in acest articol veti citi mai multe despre:
In organismul femeii exista 3 niveluri ierarhice de control al ciclurilor hormonale sexuale
Varful de LH are loc intr-un ciclu de 28 de zile cu pana la 24-48 ore inaintea ovulatiei, adica in ziua 12-13
Etapele prin care trece aparatul genital dpdv hormonal sunt deci doua
Valorile farte mici ale P in ziua 21 sunt cele mai problematice
Sterilitatea: 10 intrebari si raspunsuri essential
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

O viitoare mamica din comunitatea DC adreseaza urmatoarea intrebare:

Pentru ca incercam de 1 an si jumatate sa avem un copil am ajuns si la analize hormonale, din care reiese ca am o insuficienta hormonala.

Iata datele:
ziua 14
FSH=6.5 (v.n. 7.5-20 mlUI/ml)
LH=10 (v.n. 12-82mUI/ml)
estadiol=145 (v.n. 153-237 pg/ml)
ziua 21
prolactina=396 (v.n. 66-460 mUI/ml)
estadiol=52 (v.n. 48-172 pg/ml)
progesteron=4.5 (v.n. 7.66-25.6 ng/ml)

Intrebarea mea este: valorile scazute din ziua 14 inseamna lipsa ovulatiei sau ar putea fi o ovulatie tarzie (eu avand un ciclu neregulat intre 27-35 zile). Nu am ajuns inca la medicul meu pentru interpretare si de cand am rezultatul analizelor imi pun tot felul de intrebari.
Multumesc!

Raspunsul medicului ginecolog www.desprecopii.com

Hai sa lamurim mai intai cum evolueaza lucrurile dpdv al hormonilor sexuali, in mod normal. Presupunem un ciclu genital "standard" de 28 zile.

In organismul femeii exista 3 niveluri ierarhice de control al ciclurilor hormonale sexuale:

1. directorul = hipotalamusul, care da ordine sefilor de sectie (parti ale hipofizei). Ordinele esentiale in cazul de fata sunt reprezentate de hormoni numiti FSH-RH (hormon de eliberare a FSH) si LH-RH (hormonul de eliberare a LH). Numele spune clar ce rol are fiecare.
2. seful de sectie = hipofiza, care da ordine maistrilor (ovarelor). Ordinele plecate de la acest nivel sunt hormonii numiti FSH (hormon stimulator al foliculilor) si LH (hormon luteotrop, adica de formare si stimulare a corpului galben).
3. maistrii = ovarele, care transmit ordinele primite muncitorilor (foliculii ovarieni, eventual corpul galben).

Hipotalamusul elibereaza la inceputul ciclului cantitati din ce in ce mai mari de FSH-LH, care comanda la nivel hipofizar cresterea sintezei de FSH. FSH-ul creste deci in permanenta in cursul primelor 14 zile ale ciclului si determina o dezvoltare progresiva a unora dintre foliculii ovarieni. Stimularea foliculilor de catre FSH are drept urmare productia de estrogeni, cel mai important in afara sarcinii fiind estradiolul (E2 - nu e unul din E-urile din alimente! - LOL). Prin urmare si nivelurile estradiolului in sange cresc progresiv in primele 14 zile.

Intre cele trei etaje mentionate exista legaturi de control invers (feed-back). Feed-back-ul poate fi negativ (cresterea unui hormon sintetizat la un nivel inferior determina scaderea sintezei hormonului de la nivelul superior ce stimuleaza secretia primului) sau pozitiv (cresterea unui hormon de nivel inferior determina cresterea sintezei altui hormon de nivel superior).

Intre E2 si FSH exista o relatie de feed-back negativ: cresterea E2 determina scaderea FSH, si invers. Intre FSH si E2 pe de o parte si LH pe de alta parte exista o relatie de feed-back pozitiv: cresterea FSH si E2 determina la o anumita concentratie descarcarea brusca a unei cantitati mari de LH - asa-numitul "varf de LH (LH peak)".

Varful de LH are loc intr-un ciclu de 28 de zile cu pana la 24-48 ore inaintea ovulatiei, adica in ziua 12-13

De fapt, se pare ca el este responsabil de producerea ovulatiei in sine. Ovulatia intr-un astfel de ciclu se va produce in ziua 14.

In urma ovulatiei, foliculul care a ovulat se transforma intr-un nou tip de "muncitor" ovarian, corpul galben. Desi valorile LH scad mult dupa varful mentionat, ele raman ridicate dupa ziua 14 si stimuleaza formarea si ulterior functionarea (secretia) corpului galben. Acesta "stie" sa sintetizeze doi hormoni sexuali: estrogeni (sub comanda FSH) si progesteron (sub comanda LH). Deci din ziua 14, estrogenii isi mentin un nivel ridicat in sange, si in plus apare un al doilea hormon, progesteronul (P), ce creste rapid si se mentine la valori aproximativ constante, inalte, pana aproape de sfarsitul ciclului.

Dupa aproximativ 11 zle de "munca", corpul galben oboseste si inceteaza repede a mai functiona. Nivelurile estrogenilor si progesteronului scad rapid pana aproape de 0 (zero). Lipsa acestor hormoni determina aparitia menstruatiei.

Si totul se ia de la capat (plictisitoare viata are ovarul asta, nu?).

Etapele prin care trece aparatul genital dpdv hormonal sunt deci doua:

1. faza foliculara (zilele 1-14), in care se dezvolta foliculii si creste progresiv nivelul E2, P fiind aproape nul; FSH e de asemenea la niveluri inalte (datorita rolului sau), iar LH este redus cantitativ;
2. faza luteala (zilele 15-28), in care se dezvolta si functioneaza corpul galben; E2 atinge valori inalte, la fel ca si P. FSH si LH incep sa scada, datorita valorilor ridicate ale E2 si P (feed-back negativ). Toti hormonii scad dramatic in concentratie in ultimele 3-4 zile ale ciclului.

In principiu, lungirea unui ciclu se produce in marea majoritate a cazurilor pe seama fazei foliculare, care e mai lunga prin intarzierea ovulatiei. In astfel de conditii, ovulatia se produce cu 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Deci daca la tine menstruatia apare la 35 zile, se poate presupune ca ovulatia (daca a avut loc - exista si cicluri anovulatorii) se produce in ziua 35-14= 21 a ciclului.

Observ valori usor scazute atat ale FSH, cat si E2 in ziua 14. Aceasta ma duce cu gandul la un oarecare "hipogonadism hipogonadotrop", adica secretie insuficienta de E2 datorita unei insuficiente stimulari foliculare prin cantitati prea scazute de FSH. Prin urmare, "buba" e sau in hipofiza, care secreta prea putin FSH, desi i se ordona sa secrete mai mult, sau in hipotalamus, care secreta prea putin FSH-LH, si deci nu da o comanda suficient de "ferma" hipofizei. Asta poate insemna utilitatea folosirii anumitor inductori de ovulatie, cu actiune inalta, in cazul in care la tine se diagnosticheaza cicluri anovulatorii.

Valorile farte mici ale P in ziua 21 sunt cele mai problematice

Aceasta inseamna fie ca ovulatia nu s-a produs INCA (dar posibil sa se produca chiar ulterior recoltarii sangelui, vezi calculul de mai sus pt ciclul de 35 zile), fie ca ovulatia nu s-a produs si nici nu se va produce. Daca ciclul in care ai facut dozarile a durat 35 sau mai multe zile, e posibil ca el sa fi fost totusi ovulator, dar cu o faza foliculara mult prelungita. Daca ciclul a durat mai putin de 35 zile, a fost sigur anovulator.

In context, valorile mici ale LH in ziua 14 nu spun prea multe pt un ciclu care a durat mai mult de 35 zile: daca faza ta foliculara a fost mult prelungita, este posibil ca LH-ul sa fi crescut undeva prin ziua 19-20. Daca ciclul a fost insa de 27-30 zile, valorile LH sunt mult prea mici si sunt inca o dovada a absentei ovulatiei.

Nu stiu daca nu te-am incurcat mai mult cu toate explicatiile astea, dar pe viitor vei putea sa-ti faci singura interpretarea rezultatelor dozarilor hormonale. De data asta ti-am dat si pestele, dar te-am invatat si sa pescuiesti. Datile viitoare vei putea pescui singura :)

Evident, asta nu inseamna ca alte intrebari din parte-ti nu ar fi binevenite!...

Sterilitatea: 10 intrebari si raspunsuri esential

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Dar, cu cat veti fi mai informata, cu atat drumul pana la momentul de a deveni mamica este mai scurt.

Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul tratamentului.

Iata 10 intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stiti - oferite de specialistii de la Desprecopii.com:

 Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV: Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 Asteptand un ingeras in viata noastra ! :Tratamentul infertilitatii este un proces de lunga durata in care vei dori sa te simti comfortabil cu decizia luata.

Semneaza: Teodor Leonte - Medic Obstretician-Ginecolog
Toate drepturile rezervate (c) - www.desprecopii.com 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 36:

 1. Antoneta
  Antonetatrimis la 23/12/2020

  Buna ziua ad dori o interpretare a analizelor hormonale di a 14 zi ,estradiolo,77,7pg/mlFSH 6,86 mlU/mlLH 34,1 mUI/ml,E ptr fetita mea are 23 de ani la inceput cand a venit menstruatia la 13 ani ptr 3 ani totul a fost bine dupa aceia a inceput dereglarile avand chiar menstruatie odata la 6 luni binenteles am fost la medic ginecolog care ne informat in urna unei ecografi vazand un chist PE ovar a inceput sa ia anticonceptionale rezolvand problema chistului si avand menstruatie ,la ultimul control ginecologu nea spus ca din PCT de vedere ginecologic e totul normal ovare uter ,in felul asta am oprit anticonceptionale in speranza ca menstruatia o sa vina normal na fost sa fie ,da endocrinologia nea dat sa facem aveste analize in ziua a 14 , ca sa aiba menstruatie a luat medicamente Duphaston ptr 5 zile se Poate o interpretare ,mentionez ca astazi am facut si ptr 21 de zile un alt simptom e nedezvoltarea sanilor f mici va multumesc anticipat

  Raspunde la acest comentariu
 2. Elena
  Elenatrimis la 8/9/2017

  Buna ziua. Am facut analize in ziua 21. Mi.a iesit progesteron 11.4 ng/ml. Ce inseamna?

  Raspunde la acest comentariu
 3. Antoneta
  Antonetatrimis la 26/5/2017

  Buna ziua ad dori o interpretare a analizelor hormonale di a 14 zi ,estradiolo,77,7pg/ml FSH 6,86 mlU/ml LH 34,1 mUI/ml, E ptr fetita mea are 23 de ani la inceput cand a venit menstruatia la 13 ani ptr 3 ani totul a fost bine dupa aceia a inceput dereglarile avand chiar menstruatie odata la 6 luni binenteles am fost la medic ginecolog care ne informat in urna unei ecografi vazand un chist PE ovar a inceput sa ia anticonceptionale rezolvand problema chistului si avand menstruatie ,la ultimul control ginecologu nea spus ca din PCT de vedere ginecologic e totul normal ovare uter ,in felul asta am oprit anticonceptionale in speranza ca menstruatia o sa vina normal na fost sa fie ,da endocrinologia nea dat sa facem aveste analize in ziua a 14 , ca sa aiba menstruatie a luat medicamente Duphaston ptr 5 zile se Poate o interpretare ,mentionez ca astazi am facut si ptr 21 de zile un alt simptom e nedezvoltarea sanilor f mici va multumesc anticipat

  Raspunde la acest comentariu
 4. Imre oana
  Imre oanatrimis la 16/10/2016

  Buna ziua, am o fetita de 12 ani si 5 luni, cu o greutate de 67 kg, iar la recomandarea medicului endocrinolog, i.am facut analize pt glanda tiroida si diabet. Medicul a spus ca toate analizele au iesit bune, cu exceptia hormonului progesteron( 0,68ng/mL; 2,162nmol/L). Va rog, dati.mi un sfat! Iata rezultatele analizelor: Colesterol total: 155 mg/dL; 4,01 mmol/L HDL: 55 mg/dL; 1,42 mmol/L LDL: 95 mg/dL; 2,46 mmol/L Trigliceride: 46 mg/dL; 0,52 mmol/L Insulina: 18,5 uU/mL; 128,3 pmol/L TSH: 1,3660uUI/mL; 1,366 mUI/L Glucoza: 79 mg/dL; 4,38 mmol/L FT4: 1,03 ng/dL; 13,26 pmol/L TPO:11,9 UI/mL FSH: 6,39 UI/mL LH: 16,26 UI/L Estradiol: 0,68 ng/mL; 2,162 nmol/L

  Raspunde la acest comentariu
 5. stefania
  stefaniatrimis la 14/3/2015

  Buna ziua,indraznesc cu putina rusina,numeleu meu este stefania am28. De ani,un ciclu normal nu am avut niciodata,acum nu mia mai venit ciclu de 6 luni evident ca ma-m dus la un control,mi-a dat un tratament. Ma-m dusla analize si mi-a iesit,in termeni lor ca sunt in italia e2--- 42,6. Lh----12,8. Fsh---7,2. Progesteroni 0,19 tetosteroni totali 0,33 prl 8,3 ce-a ce nu stiu ce inseamna,va roh mult sa imi raspundeti,evident am facut si analize de urina,si mi-iesit multe rezultate absente,. Cu multa stima si respect

  Raspunde la acest comentariu
 6. Diana
  Dianatrimis la 28/1/2014

  Buna seara, astazi mi-am facut analizele de FSH, ESTRADIOL SI LH ( in ziua a 4a a ciclului menstrual). V-as ruga sa-mi spuneti daca valorile sunt normale, iar daca nu , ce inseamna acest lucru. Va multumesc frumos! FSH-HORMONFOLICULOSTIMULATOR..... 6,8 U/l Valori biologice de referinta: Faza foliculara: 3,09 - 7,90 U/l Faza ovulatorie: 2,27 - 18,51 U/l Faza luteala: 1,38 - 5,52 U/l Postmenopauza: 30,57 - 106,32 U/l Limita minima de sensibilitate: 0.37 U/L (ser, analizor AXSYM, metoda MEIA), L H - H O R M O N L U T E I N I Z A N T . . . . . . . . 12,72 U/l Valori biologice de referinta: Faza foliculara: 1 - 18 U/l Faza ovulatorie: 24 - 105 U/l Faza luteala: 0,5 - 20 U/l Postmenopauza: 15 - 62 U/l Limita minima de sensibilitate 0,5 U/l (ser, Analizor AXSYM, metoda MEIA) E S T R A D I O L . . . . . . . . . . 76,00 pg/ml 0,28 nmol/l Valori biologice de referinta: Faza foliculara: 39 - 189 pg/ml Faza ovulatorie: 94 - 508 pg/ml Faza luteala: 48 - 309 pg/ml Postmenopauza: < 20 - 41 pg/ml Femei insarcinate: Trimestrul I: 1.000 - 5.000 pg/ml Trimestrul II: 5.000 - 15.000 pg/ml Trimestrul III: 10.000 - 40.000 pg/ml Limita minima de sensibilitate: 20 pg/ml (ser, Analizor AXSYM, metoda MEIA)

  Raspunde la acest comentariu
 7. ioana t
  ioana ttrimis la 8/11/2013

  buna ziua...as dori si eu daca se poate sa ma ajutati ci cateva interpretari..miam facut analizele in ziua 15,dar mentionez ca ovulatia apare in ziua 16fsh:5lh:9prolactina:353.6testosteron:0,73Am fost si la un ecograf in ziua 14si aveam un folicul de 24mm.va rog sa imi spuneti daca sunt prea mici valorile tinand cont ca eram.in faza foliculara.va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 8. apopei dora
  apopei doratrimis la 3/12/2012

  ovarele, trompele mi-s ok...sotul si-a facut spermograma... toate sunt ok....eu mi-am luat temperatura.. si mi mika...mai mult de 36.6 nu creste... si acuma is la ovulatie...dar temperatura nu creste.... oare dc???????????? am fost la medic ...mi-a dat sa iau duphaston....sper sa am noroc....cu aceeasi problema se confrunta si sora mea...niki ea nu o ramas gravida, niki cu duphastonu....oare care ar fii problema????

  Raspunde la acest comentariu
 9. ana maria
  ana mariatrimis la 16/11/2012

  buna..am un ciclu f neregulat. ultima data mi-a intarziat 6 luni. am fost si mi-am facut analize si mi-a gasit ovare micropolichistice..., asa ca mi-a dat progesteron injectabil..una la 30 de zile pentru 3 luni. am tot citit despre progesteron injectabil..si nu am auzit ca asta mi-ar rezolva problema mea. am nevoie de ajutor urgent..

  Raspunde la acest comentariu
 10. karina0079
  karina0079trimis la 30/10/2012

  buna,va rog sa-mi spuneti si mie...cum as putea face sa aflu daca sunt sau nu insarcinata.Am facut monitorajul folicular,controlat pana in ziua a 15....cand la ultima eco de control mi-a spus ca poate unul din cei 2foliculi nu a pocnit sau poate este un corp luteic....si sa astept.Nu stiu ce sa cred...In ziua a14-15-16am avut dureri mari de burta,intepaturi ma simteam umflata in burtaVa multumesc..

  Raspunde la acest comentariu
 11. Diana C
  Diana Ctrimis la 17/10/2012

  Buna ziua.In urma cu 5 luni am facut o embolizare intrucat aveam catevs fibroame cu dimensiuni maricele. Insa de la acel moment ciclul a fost absent si s-a incapatanat sa vin in ciuda unui tratament de 7 zile cu Duphaston. Ca urmare, pentru ca s-a constat la eco ca ovarele mele nu aveau activitate, medicul a decis sa fac si cateva analize. Rezultatul este urmatorul: LH (hormon luteinizant) - 24,3 Prolactina (electrochemiluminiscenta) 114 siHormon anti-Mullerian (AMH) < 0.1. Cred ca este important sa mentionez ca inainte de aceasta embolizare ciclul era unul regulat, la 29 de zile.Din pacate, imi va fi imposibil sa ajung curand la un medic caci nu locuiesc in Romania si sper sa ma ajutati in interpretarea acestor rezultate. Cu multumiri anticipate,

  Raspunde la acest comentariu
 12. Simona
  Simonatrimis la 24/9/2012

  buna ...va rog sa mi interpretati si mie urm analize :in ziua 3 a ciclului menstrual am facut urm analize FSH-4.374 ,LH-3.685,ESTRADIOL-38.70....ziua 14 PROLACTINA-23.8....ziua 21PROGESTERON-0.477...medicul meu imi spune ca un progesteron scazut nu este un motiv de infertilitate restul analizelor spunandu mi ca sunt in regula ...cu toate astea mi s a prescris urm tratament din ZIUA 5-ZIUA9 am luat CLOMIFEN 1 TB /ZI respectiv UTROGESTAN din ZIUA 15- ZIUA 25 A CM ...in luna a doua am luat 2 tablete de clomifen rezultatul fiind acelasi lipsa sarcinii ...mentionez ca am si un uter retrovers ....multumesc anticipat!!!

  Raspunde la acest comentariu
 13. cismaru virginia
  cismaru virginiatrimis la 28/8/2012

  buna seara!ca aproape oricare femeie am si eu o problema.am un ciclu fff neregulat....adica imi intarzie si 4luni.si vroiam sa stiu ce analize sunt necesare.va multumesc!!!

  Raspunde la acest comentariu
 14. Mihutiu Gabriela
  Mihutiu Gabrielatrimis la 26/8/2012

  buna ziua.domnule doctor as dorii sa-mi interpretati daca se poate si mie urmatoarele analize...progesteron-0,330ng/mlfaza foliculara=o,27-2,61;faza luteala=3.28-38,63;sarcina trimiestru 1=12,26-81sarcina trimestru 2=11,1-81sarcina trimestu 3=39,3-387

  Raspunde la acest comentariu
 15. Ioana
  Ioanatrimis la 2/8/2012

  Buna seara,Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a analizelor hormonale, mentionez ca incerc sa raman insarcinata si nu reusesc de ceva timp. Am facut ecografie transvaginala si totul este ok, la fel si la papanicolau.Analize recoltate in ziua 14 a ciclului menstrual:Free T3 - 2,84Free T4 - 1.09TSH - 0.7227Prolactina - 19.09Estradiol - 104LH - 6.65FSH - 4.16Progesteron - 13.3Am facut analiza de Progesteron si in ziua 20 a ciclului menstrual si rezultatul a fost 15.5.Va rog mult daca ma poate ajuta cineva cu cateva informatii, am citit cateva chestii pe net dar mai rau m-au bulversat, cred ca trebuie facuta cumva o corelatie intre toate rezultatele. Ideea este ca mai am de facut cateva analize si ma duc in 2 sap la medic pt interpretare dar macar ca idee informativa, poate stie cineva daca sunt valori normale...Va multumesc foarte mult si astept raspunsuriIoana

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII