Copiii invață foarte devreme ca efortul le aduce succes. 7 sfaturi despre alegeri de la psihologul specializat in parenting

Copiii invata foarte devreme ca efortul le aduce succes; 7 sfaturi despre alegeri de la psihologul specializat in parenting

Copiii invață foarte devreme ca efortul le aduce succes. 7 sfaturi despre alegeri de la psihologul specializat in parenting

 Copiii învață foarte devreme că efortul le aduce succes. Multe studii recente au explorat introducerea conceptului de muncă în cadrul educației timpurii. Unele studii au descoperit că persistența copiilor, sau „caracterul bătăios”, poate prezice succesul mult peste ceea ce prezice IQ-ul.

💡 Iată cum transformăm un copil obișnuit în unul exceptional: 7 sfaturi, alegeri și emoții și ce este important să îi învățăm copilul că efortul îi aduce succes. 💡

in acest articol veti citi mai multe despre:
Inca de la 15 luni, copilul invata despre valoarea muncii sale
Daca nu reusesti din prima, incearca din nou si din nou
Depunerea efortului duce la rezultate bune
Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode
Cum transformam un copil obisnuit in unul exceptional: sfaturi, alegeri si emotii
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

Inca de la 15 luni, copilul invata despre valoarea muncii sale

Un studiu realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology, USA) arata ca foarte devreme, inca de la varsta de 15 luni, copiii pot invata ce inseamna munca si rezultatul. Cercetatorii au descoperit ca acei copii care au urmarit un adult executand doua sarcini diferite, inainte de a reusi, au incercat mai tare sa isi indeplineasca propriile lor sarcini, in comparatie cu acei copii care au vazut ca un adult reuseste fara a depune efort.

Un aspect cheie al educației timpurii este să incurajam copilul sa fie perseverent si să-și dezvolte caracterul de luptator. Această calitate, reprezintă persistența și determinarea de a depune eforturi susținute pentru a-și atinge obiectivele. Se crede că caracterul bătăios poate fi un predictor puternic al succesului pe termen lung, chiar mai relevant decât coeficientul de inteligență (IQ).

Invata-ti copilul sa depună efort și să-și asume responsabilitatea pentru munca sa. Această mentalitate il  învață că abilitățile și talentele pot fi cultivate prin muncă și perseverență. Astfel, copiii sunt încurajați să înfrunte provocări, să-și depășească limitele și să continue să învețe și să crească pe măsură ce se dezvoltă.

Daca nu reusesti din prima, incearca din nou si din nou

Studiul sugereaza ca micutii pot invata valoarea efortului dupa ce vad cateva exemple - adulti incercand din greu sa isi atinga scopul - desi cercetatorii nu au studiat cat timp dureaza acest efect.

„Asupra parintilor exista o anumita presiune de a face totul sa para usor si sa nu fie frustrati in fata copiilor lor” spune Laura Schulz, un profesor de stiinte cognitive la MIT. „Nu exista nimic ce poti invata de la un studiu de laborator si care sa se aplica direct in parenting, insa acest studiu sugereaza, cel putin, ca s-ar putea sa nu fie un lucru rau sa le arati copiilor tau ca lucrezi din greu pentru a-ti atinge obiectivele.”

Depunerea efortului duce la rezultate bune

Multe studii recente au explorat introducerea conceptului de Munca - in cadrul educatiei timpurii. Unele studii au descoperit ca persistenta copiilor, sau „caracterul bataios”, poate prezice succesul mult peste ceea ce prezice IQ-ul. Alte studii au constatat, de asemenea, ca si convingerile copiilor cu privire la efort conteaza: Acei care cred ca depunerea de efort conduce la rezultate mai bune se descurca mai bine la scoala fata de cei care considera ca succesul depinde de un nivel fix de inteligenta.

COpii sunt interesati de o varsta frageda cum sa decida cand sa incerce din greu si cand nu merita efortul sa o faca insa invata cel mai bine din exemple concrete.

Copiii invata ca depunerea efortului duce la rezultate bune

 

Pentru a face aceasta, au pregatit un experiment in care copilasi in varsta de 15 luni au privit, mai intai, un adult efectuand doua sarcini: indepartarea unei broscute de jucarie dintr-o cutie si indepartarea unui lant de chei dintr-o carabina. Jumatate dintre copii au vazut ca adultul a reusit rapid, in decurs de 30 de secunde, in timp ce cealalta jumatate a vazut lupta adultului de 30 de secunde inainte de a reusi.

Experimentatorul a aratat atunci copilului o jucarie muzicala. Aceasta jucarie avea un buton care arata ca si cum ar fi trebuit sa porneasca muzica, insa, in realitate, nu functiona; jucaria prezenta si un buton ascuns si functional in partea de jos. Fara a vedea copilul acest buton ascuns, cercetatorul a pornit jucaria pentru a-i demonstra ca merge muzica, apoi a oprit-o si a dat-o copilului.

Fiecarui copil i s-au dat doua minute pentru a se juca cu broscuta de jucarie, timp in care cercetatorii au inregistrat de cate ori au incercat copiii sa apese butonul ce parea a porni jucaria. Ei au descoperit ca bebelusii care au vazut lupta experimentatorului inainte de a reusi au apasat pe buton aproape dublu fata de cei care au vazut adultul reusind cu usurinta. De asemenea, ei au apasat de aproape doua ori mai multe dati inainte de a cere prima data ajutor sau de a renunta la jucarie.

„Nu a existat nici o diferenta la timpul in care s-au jucat cu broscuta sau la numarul de dati in care au inmanat-o parintelui” spune Leonard. „Diferenta reala a fost la numarul de apasari pe buton inainte de a cere ajutor.”

De asemenea, cercetatorii au descoperit si ca interactiunile directe cu copiii au facut o diferenta. Atunci cand experimentatorul a rostit numele copiilor, a facut contact vizual cu ei si le-a vorbit lor direct, copiii au incercat mai mult decat atunci cand experimentatorul nu s-a implicat direct in relatie cu ei.

„Ceea ce am descoperit, conform si cu alte studii, este ca folosirea acelor repere pedagogice reprezinta un amplificator al interesului copilului. Efectul nu dispare, insa devine mult mai slab fara aceste indicii,” spune Schulz.

Educatia timpurie a copiilor: stadii, principii si metode

Definitia educatiei timpurii cuprinde un set de strategii educationale concepute special pentru copiii cu varste de pana in 8 ani. Exista, de asemenea, o subdiviziune a educatiei timpurii din copilarie care se concentreaza asupra dezvoltarii de la nastere pana la varsta de 2 ani. Exista o mare dezbatere in acest domeniu privind daca aceasta subdiviziune constituie sau nu o ingrijire sau o latura a educatiei. Iata ce inseamna educatia timpurie a copilului si metodele sale, 

Cum transformam un copil obisnuit in unul exceptional: sfaturi, alegeri si emotii

Este posibil sa transformi un copil obisnuit in unul exceptional? Iar daca este posibil, merita incercat? Este mai bine sa ghidam copiii cu blandete prin perioada copilariei, permitandu-le sa faca greseli si sa-si juleasca genunchii, acceptand ideea ca nu toti sunt destinati a fi exceptionali? Sau, facem tot posibilul - pentru a-l transforma intr-un copil exceptional. E oare posibil? Merita sa incercam?

Iata multe ganduri si idei despre cum transformam un copil obisnuit in unul exceptional: sfaturi, alegeri si emotii...

💡 Iată cum transformăm un copil obișnuit în unul exceptional: 7 sfaturi despre alegeri și emoții și ce este important să îi învățăm copilul că efortul îi aduce succes. 💡

1️⃣ 𝗣𝗲𝗿𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻ț𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗶𝗻𝘀𝗲𝗰𝗮: Încurajați copilul să încerce lucruri noi și să depășească obstacolele. Efortul depus pentru a învăța abilități noi îi dezvoltă încrederea în sine și îl pregătește pentru provocările vieții.

2️⃣ 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮: Ajutați-l să își stabilească obiective mici și realiste. Atunci când copilul reușește să-și îndeplinească aceste obiective, va simți satisfacția și motivația de a merge mai departe.

3️⃣ 𝗘𝘅𝗲𝗿𝗰𝗶𝘁𝗶𝘂: Învățați-l că efortul susținut și practica sunt cheia dezvoltării abilităților și că succesul nu vine peste noapte. Fiecare încercare, chiar și cele eșuate, reprezintă o oportunitate de învățare.

4️⃣ 𝗔𝗹𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶 𝗲𝗺𝗼ț𝗶𝗶 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃𝗲: Încurajați exprimarea emoțiilor și împărtășirea gândurilor. O legătură puternică cu copilul permite înțelegerea nevoilor și dorințelor sale.

5️⃣ 𝗣𝗿𝗶𝗲𝘀𝘁𝗲𝗻ț𝗮 𝘀𝗮𝘂 𝘀𝗲 𝗮𝘂𝘀𝘁𝗲: Învățați copilul că efortul este important, indiferent de rezultatul final. Încurajați-l să fie mândru de munca depusă, indiferent dacă atinge succesul dorit sau nu.

6️⃣ 𝗜𝗻𝘃𝗮𝘁𝗮𝘁𝗶-𝗶 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲: Încurajați creativitatea și imaginația copilului. Oricât de mici ar fi pașii spre un obiectiv, găsirea unor soluții inovatoare îl poate ajuta să depășească provocările.

7️⃣ 𝗘𝘅𝗲𝗺𝗽𝗹𝘂 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃𝗲: Încurajați copilul să exploreze diverse domenii și pasiuni. Prin aprofundarea intereselor personale, va avea o motivație intrinsecă pentru a se implica și a învăța din plăcere.

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?

Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.

Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste pe larg despre cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII