Rubeola la copil: simptome, tratament si prevenire

Rubeola la copil - simptome, tratament si prevenire

Rubeola la copil: simptome, tratament si prevenire

Rubeola este o boală eruptivă contagioasă provocată de un virus ARN din genul Rubivirus (familia Togaviridae), afectând în special copiii și adolescenții. Cunoscută și sub numele de pojărel, rubeola apare frecvent iarna și primăvara în Europa, manifestându-se sub formă de epidemii. 

Iată care sunt simptomele și tratamentul rubeolei la copii.

- veti citi:
Contaminarea cu virusul rubeolei
Simptome si semne ale rubeolei
Complicatii ale rubeolei
Tratamentul rubeolei
Prevenirea rubeolei
VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii
5 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii
Schema vaccinurilor in 2018: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
Discutii aprinse pro-contra vaccinare

Contaminarea cu virusul rubeolei

Virusul rubeolei (pojărel) trăiește exclusiv în organismul uman și se transmite prin căile respiratorii, în principal prin picături de salivă sau secreții nazale. Boala este extrem de contagioasă, mai ales în primele zile care preced apariția simptomelor și pe durata acestora. Rubeola este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca malformații congenitale la făt, cunoscute sub numele de sindromul rubeolei congenitale. Simptomele includ erupții cutanate, febră ușoară și ganglioni limfatici inflamați.

Este important să iti vaccinezi copilul pentru a preveni această boală.

Simptome si semne ale rubeolei

Incubatia silentioasa a virusului (fara semne aparente) dureaza aproximativ doua saptamani.

Perioada de invazie (declansarea bolii), lunga de aproximativ doua zile, se semnaleaza printr-o febra usoara si o umflare a ganglionilor limfatici ai gatului; ea poate ramane total inaparenta. O eruptie cutanata maculopapuloasa (mici pete roz usor ridicate) succede acestei faze. Ea incepe cu fata, se intinde apoi la intregul corp, indeosebi pe torace si la membrele superioare si poate lua un aspect scarlatiniform (piele in intregime rosie). Eruptia se asociaza uneori cu o usoara angina. Aceste semne dispar dupa trei zile. Formele atipice ale bolii (absenta eruptiei cutanate) sunt actualmente cele mai frecvente. 

Complicatii ale rubeolei

La adolescent sau la adult, rubeola poate fi mai grava decat la copil si poate antrena dureri de cap, o febra si o poliartrita (inflamatii ale mai multor articulatii), regresand in vreo zece zile. O purpura trombopenica (afectiune caracterizata prin aparitia de hematoame punctiforme) sau o meningoencefalita sunt, de asemenea, posibile. 

Un risc serios al rubeolei este pentru femeile insarcinate. Femeile gravide care se imbolnavesc de rubeola, nasc in proportie de 50% bebelusi cu malformatii grave, mergand pana la orbire, surzenie, defecte cardicate, inapoiere mintale, diabet, distrofie, piticism.

Este esential ca fetele sa fie vaccinate inca din copilarie pentru a deveni imune la aceasta boala - altfel creste sansa de a contacta boala in timpul sarcinii, cu efectele descrise mai sus.

► Aici vei gasi calendarul de vaccinare a copiilor din Romania - 2024.

Tratamentul rubeolei

Nu exista un tratament al bolii; pot fi administrate medicamente in caz de febra (be baza de paracetamol). Rubeola nu poate surveni si a doua oara, vaccinul conferind o imunitate completa si durabila. 

Prevenirea rubeolei

Prevenirea rubeolei la copii se realizează în principal prin vaccinare. Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) este administrat de obicei în două doze, prima la vârsta de 12-15 luni și a doua între 4-6 ani. Vaccinarea este extrem de eficientă și protejează împotriva rubeolei, reducând riscul de epidemii și protejând, în mod indirect, și persoanele vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate. De asemenea, este important să eviți contactul cu persoane infectate și să urmezi sfaturile medicului pediatru.

VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii

Vaccinul ROR (anti rujeola,oreion,rubeola) conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei citeste toate detaliile despre acest vaccin aici.

5 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente
Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook

Schema vaccinurilor in 2024: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2024.

Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici

Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC 
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 23:

  1. ZAMFIRESCU
    ZAMFIRESCUtrimis la 6/11/2015

    Baietelul meu are 3 ani, am facut vaccinul anti rujeola si rubeola la 2 ani iar acum a facut rujeola , este normal? Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. ileana
    ileanatrimis la 23/10/2012

    buna ziua. vreau sa va rog frumos, daca este cineva care are rubeola. vreau sa iau si eu pentru a fi imunizata la al doilea bebe. la primul bebe am stat toata sarcina cu inima la gura sa nu iau rubeola pt ca nu am facut cand eram mica. va las nr de tel 0764 040 155. va multumesc mult.

    Raspunde la acest comentariu
  3. DANA
    DANAtrimis la 12/3/2012

    COPILUL ARE 15 ANIN,IN DECEMBRIE A FACUT RUJEOLA,IAR ACUM ESTE CU RUBEOLA.ESTE POSIBIL?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Lica viorel din slatina
    Lica viorel din slatinatrimis la 1/2/2012

    Am avut si eu rubeola si in 3 zile mi-a trecut,apoi in a 5 zi a luat si fratele meu.eu am scapat,dar pot sa o iau iar de la el?

    Raspunde la acest comentariu
  5. giany
    gianytrimis la 16/12/2011

    noi am facut vaccin ROR la 15 luni si la 18 luni am fost diagnosticati cu robeola!!!! este posibil asa ceva?

    Raspunde la acest comentariu
  6. claudia
    claudiatrimis la 19/4/2009

    dupa cate zile se poate scoate copilul afectat de virus afara??multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  7. luminita
    luminitatrimis la 11/8/2008

    sunt deja mamica si stiu de la prima sarcina caci am acest virus rubeola,, ma gandesc pentru al doilea bebe dar as vrea sa stiu cat timp de la adminsitrarea vaccinului pot sa ma gandesc la bebe 2 ,,,,cumva este gratuit si pt adulti?mersi mult

    Raspunde la acest comentariu
  8. pet_ramona
    pet_ramonatrimis la 6/12/2007

    Baiatul meu de numai 1 an si5 luni a facut rujeola a suportat foarte bine virusul si nu am avut probleme nici cu febra nici alte complicatii dar in prima clipa cum a facut febra adica nua avut nimic in cursul zilei iar spre seara in 15 minute a facut febra mare am si plecat la spital ( e cel mai bine sa mergem la spital nu sa tratam acasa ...cu indiferenta ca pe o banala....febra ...panadol si gata.....)dar a fost bine am stat cam mult in casa si am trecut si de asta ...Le urez succes mamicilor si crestere usoara . RAMONA din iasi

    Raspunde la acest comentariu
  9. ana
    anatrimis la 11/5/2005

    As vrea sa stiu si eu cum se manifesta oreonul! va rog frumos!

    Raspunde la acest comentariu
  10. Cristina
    Cristina trimis la 22/1/2005

    Fetita mea in varsta de 13 luni a facut rubeola si a fost corect diagnosticata de pediatru. Multumesc si pe aceasta cale doamnei doctor. A avut insa foarte mare febra cu 2 zile inainte de eruptie 40.6. Poate cineva sa ma lamureasca de ce, pentru ca am citit ca este o boala care nu merge mana in mana cu febra mare. Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. Ionut Gheorghe
    Ionut Gheorghetrimis la 21/1/2005

    As vrea sa stiu si eu mai multe informatii despre oreon si cum se manifesta acesta !!!!

    Raspunde la acest comentariu
  12. Pantea Grigore
    Pantea Grigoretrimis la 4/1/2005

    Gasesc aceste articole foarte utile. Dar, aici trebuie sa specific:unii medici pediatri nu cunosc simptomele bolii. Am o fetita in varsta de 8 luni care a fost diagnosticata de medicul de familie de trei ori cu ; amigdalita acuta pe parcursul a trei zile.A primit un tratament cu antibiotice starea ei de sanatata fiid pusa in pericol. Vazand cum se manifesta boala am cautat pe internet si am gasit la rubeola simptome asemanatoare. Pe noi ne-a ajutat foarte mult acest lucru iar fetita se simte mai bine.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Dan Ciobanu
    Dan Ciobanutrimis la 10/12/2004

    Printesa mea are rubeola(spune doctorul) dar nu-i scade febra de 5 zile, de fapt cedeaza la antitermic dar revine la 6-8 ore. Apetitul este scazut, dar maninca fructe si se hidrateaza bine. Ce parere aveti?

    Raspunde la acest comentariu
  14. Cornelia
    Corneliatrimis la 24/8/2004

    Fetita mea are 11 luni si 2 saptamani si a facut rubeola. Poate cineva sa-mi spuna daca mai pot sa-i fac vaccinul ROR, de la 15 luni, in aceste conditii?

    Raspunde la acest comentariu
  15. nelu anghel
    nelu angheltrimis la 11/7/2004

    Intrebare: fetita mea are rubeola ,primele eruptii au aparut in urma cu o zi iar noi dorim sa plecam la mare peste 7 zile .este posibil sau nu?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII