A fi prietenul copilului tau: intre comunicare, efecte si responsabilitati

A fi prietenul copilului tau: intre dorinta, comunicare si responsabilitati

Ne dorim sa fim cat mai apropiati de copilul nostru pentru ca vrem sa doboram limtele de comunicare si ierarhiile false impuse de reguli invechite de parenting. Dar trebuie sa fim chiar prieteni? In sensul real al cuvantului?

Cand mama si tata sunt Maria si Paul

Dar exista si parinti care abordeaza problema altfel. Nu accepta sa fie strigati ca tata si mama ci Paul si Maria. Adeptii acestui tip de comunicare sunt in general parinti care au suferit in copilarie din cauza unei distante care i-a impiedicat sa se apropie de parintii lor. Asa au ajuns, oarecum pripit, la ideea ca raceala parintilor lor s-ar fi datorat modului de adresare si autoritatii parintesti mai ales.

Cand parintii isi doresc sa fie prietenii copilului

E foarte normal sa avem o relatie apropiata cu copilul nostru. Insa nu trebuie sa uitam realitatea.Si nici sa o negam. Nu putem uita ca suntem in primul rand parinti.  Iar atunci cand parintii vor sa distruga aceasta linie fina, psihologii sunt de parere ca exista un rezultat neasteptat. Desi vrei sa fii fii cel mai apropiat al copilul tau - te poti de fapt indeparta de acesta mai mult.

Adevarul este ca oricat de mult te poti apropia de copilul tau - nu poti sa iti uiti indatoririle si judecatile de parinte. Parintii au o identitate fixa iar prioritatea lor este de a avea grija de copil asa ca atunci cand copilul isi va privi parintii - acestia nu vor fi Paul si Maria si mama si tatal sau in primul rand.

Un copil nu trebuie incarcat cu problemele parintilor

Oricat de dur ar suna adevarul - un copil nu vrea sa stie starea sufleteasca a parintilor si nu este interesat de preocuparile lor, neavand nevoie de el in rol de prieten ci mai ales ca o prezenta necesara, de siguranta -  pentru evolutia lui catre maturitate.

Parerea psihilogilor

Acest lucru, acest sentiment ii da un sens existentei sale. In momentul in care parintele incearca sa intre in sfera prietenei, destainuindu-se si asteptand confesiunile lui - asa cum ar face-o cu un prieten, copilul intra in interactiune cu o alta entitate: parintele in rol de copil - care se interpune peste parintele matur. Apare situatia neclara cand copilul se incredinteaza lui Paul si Maria din interiorul tatalui si mamei sale. Insa fara a uita nici o clipa ca acestia sunt de fapt mama si tata. In plus, copilul va trebui sa tina cont de vulnerabilitatea 'falsa' a copilului Paul sau copilului Maria.
Iata ca ajungem in mijlocul unui scenariu bizar  - in nici un caz simplu de inteles.

Putem sa spunem si sa demonstram unui copil ca incercam sa il intelegem si ca vrem sa comunicam cu el insa nu trebuie sa il obligam pe copil sa duca povara suprararilor sau tristetilor noastre. Si nici sa uite sa faca efortul de a 'uita' ca se adreseaza mamei sau tatei.

A fi o mama cool: slalom printre prietenie, datorie si trenduri

S-a intamplat recent in Londra. O "mamica care se dorea cool" si-a fortat pozitia de "coolness" cand la petrecerea de 18 ani a ficei sale a adus pe masa 12 pungi cu cocaina. Asta dupa ce o parte din invitati au avut parte de o plimbare cu limuzina prin Londra.

La petrecerea de 15 ani a baiatului meu a existat o presiune din partea colegilor sa fie si ceva alcool pe masa. Am umparat strategic un numar limitat de sticle de bere care s-au terminat rapid, minimizand astfel riscul ca petrecerea sa degenereze. Dar recunosc ca am cedat! De ce? Nu ca sa par un "tata cool" ci pur si simplu pentru ca nu am dorit ca baiatul meu sa sufere ca "petrecerea a fost un fiasco". Evident ca nu trebuie sa va spun ca puteam sa descarc si un camion de bere la petrecere si tot nu era de ajuns. Au fost copii care - la 15 ani - au avut remarci de genul: berea este pentru "copii". Nu ai nimic tarie prin casa? Recunosc a acestia erau majoritatea englezi care se deprind de mici cu bautura Citeste neaparat despre ce inseamna a fi mama cool.

Un copil nu trebuie sa traiasca lucrurile cu noi, in aceeasi maniera in care le-ar trai cu un prieten

A fi parinte reprezinta o experienta relationala unica care incepe din momentul in care copilul ne spune mama sau tata. Iar aceste cuvinte sunt apelative care depinde de calitatea noastra de a avea grija de el. Ca fiinta umana, nu poti auzi cuvantul mama sau tata fara a te simti profund emotionat. Fara a te gandi la vulnerabilitatea copilului tau.

Stii cine sunt prietenii copilului tau?

„Ce este prietenia” e unul dintre lucrurile pe care copilul tau le invata inca din primii ani de viata, iar cultivarea si „monitorizarea” prieteniilor sale ar trebui sa fie unul dintre aspectele care sa te preocupe in mod constant pentru ca sta la baza crearii unei relatii armonioase dintre copil si tine, ca parinte, si, de asemenea, dintre copil si lumea cu care acesta intra in contact.

Pe masura ce copiii cresc, viziunea lor despre ceea ce inseamna prietenia se modifica treptat, iar felul in care aceasta isi pune amprenta asupra modului lor de perceptie a acestui concept tine foarte mult de felul in care parintii stiu sa ii ghideze. Citeste pe larg, despre ce trebuie sa stii sau sa nu stii despre prietenii copilului tau.

Merita sa citesti si: Cand nu iti plac prietenii copilului tau

Despre cum cladim increderea copilului nostru - trebuie citit:

Cand copilul nu are incredere in el
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Despre copilul timid: semne si particularitati
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Incredere si decizii la 17 ani... 

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2017
referinte: Francois Dumesnil: Questins des parents responsables 

Tema:Parenting

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: A fi prietenul copilului tau: intre comunicare, efecte si responsabilitati.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII