Dermatita atopică la copil: cauze și cum se tratează - sfatul medicului

Dermatita atopica la copil: cauze si cum se trateaza- sfatul medicului

Dermatita atopică la copil: cauze și cum se tratează - sfatul medicului

Dermatita atopică (eczema) este o afectiune cutanată des intalnita la bebelusi si copii. In ciuda tratamentelor, unele dintre ele chiar eficiente, eczema devine sacaitoare pentru ca reapare sub influenta anumitor factori. De aceea, pe langa tratamentul prescris de un dermatolog, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi simple, care va vor ajuta sa depasiti mai usor afectiunea.

• Iată care pot fi cauzele dermatitei atopice la copii și cum se poate ține sub control, cu sfatul medicului dermatolog.

Ce este dermatita atopica (eczema)
Dermatita seboreica infantila
Cauzele dermatitei seboreice infantile
Cum se trateaza dermatita atopica
Igiena corporala si dermatia atopica
Alimentatia si dermatita atopica
Tot despre dermatita atopica, trebuie sa cititi
Recuperarea mamei dupa nastere
Suportul si sfatul mamicilor cu experienta de la forumurile Desprecopii

Ce este dermatita atopica (eczema) 

Dermatita atopica (eczema) este o afectiune cutanata des intalnita la copii. In ciuda tratamentelor, unele dintre ele chiar eficiente, eczema devine sacaitoare pentru ca reapare sub influenta anumitor factori. De aceea, pe langa tratamentul prescris de un dermatolog, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi simple, care va vor ajuta sa depasiti mai usor afectiunea.

 Dermatita seboreica infantila

Dermatita seboreica infantila, cunoscuta popular sub denumirea de crusta de lapte, este o afectiune a pielii, foarte des intalnita la nou-nascuti, care apare mai ales in zona scalpului, sub forma unor coji aspre, grase, de culoare galbena. Cojile apar insa adesea nu doar pe pielea capului, ci si in jurul urechilor, al ochilor sau la baza nasului.

De cele mai multe ori, dermatita seboreica infantila apare in primele 3 luni de viata, dar nu il deranjeaza pe bebelus, pentru ca nu produce dureri sau mancarimi. Simptome asemanatoare apar si la copiii mai mari, insa acestea sunt asociate mai degraba cu matreata decat cu dermatita seboreica.

Cauzele dermatitei seboreice infantile

Chiar daca denumirea populara este de  crusta de lapte , dermatita seboreica infantila nu are nicio legatura cu laptele. Denumirea vine de la faptul ca are aspectul unei cruste de lapte uscat, insa e bine de stiut ca este o afectiune cutanata care nu este cauzata de o infectie bacteriana, de alergie si nu are legatura cu igiena.

Este vorba pur si simplu de o acumulare de celule moarte, fixate pe piele de un exces de sebum. Medicii nu sunt inca edificati asupra cauzelor precise ale aparitiei dermatitiei sebroeice, insa 2 ipoteze sunt mai des vehiculate. Unii sustin ca ar fi vorba de o infectie fungica, iar altii considera ca dermatita apare ca urmare a activitatii unei glande sebacee hiperactive. cititi pe larg: Crusta de lapte (dermatita seboreica infantila)

Cum se trateaza dermatita atopica 

Cremele cu sau fara steroizi

Cremele cu steroizi sunt foarte eficiente. Atunci cand sunt utilizate cu moderatie si intinse usor pe zona afectata sunt eficiente si sigure. Cremele sau unguentele fara steroizi, antiinflamatorii pot fi folosite pentru a indeparta roseata si mancarimile, acestea reducand, de asemenea, nevoia de a utiliza cremele cu steroizi.

Medicamentele antihistaminice

Medicatia antihistaminica poate fi prescrisa de medic pentru a reduce mancarimile si pentru a le indeparta treptat. Este foarte important ca aceasta sa fie administrata conform recomandarilor.

Igiena corporala si dermatia atopica

Evistati folosirea de sapunuri parfumate si de deodorante pe pielea afectata, mai ales in cazul copiilor. Sunt recomandate baile caldute si scurte. Uscati pielea cu un prosop moale, doar prin tamponare blanda, fara a o freca. Aplicati apoi o crema hidratanta pentru a preintampina intensificarea iritatiei.

 Mai cititi: Igiena intima la baietei si Igiena intima la fetite

Igiena hainelor si dermatita atopica

Hainele intra in contact direct cu pielea. De aceea este important ca ele sa fie in permanenta curate si sa nu contina substante care ar putea agrava eczema. Spalati orice haina noua inainte de a o purta. Evitati folosirea balsamului de rufe! Folositi produse de curatare a hainelor fara coloranti si fara parfum si nu uitati sa clatiti foarte bine prosoapele si hainele care intra in contact direct cu pielea. Si, ca un truc, retineti ca o pijama cu maneca lunga este foarte indicata pentru ca reduce scarpinatul in timpul noptii.

dermatita
dermatita atopica pe obraji

Alimentatia si dermatita atopica

Eczema, mai ales in formele ei severe, este adesea asociata cu alergiile la diverse alimente (lapte, alune, oua, capsuni etc.). De aceea este bine sa supravegheati regimul alimentar si sa indepartati din meniul zilnic orice astfel de aliment care ar putea amplifica efectele unei eczeme.

De ce trebuie sa fim atenti la produsele cu care ingrijim bebelusul: experienta unei mamici

Trebuie să recunosc că de când am devenit mămică, sunt mult mai precaută cu produsele pe care le folosesc. Încă din perioada sarcinii m-am ferit de substanțe toxice, parfumuri, creme cu parabeni și alți factori externi care ar fi putut să mă afecteze atât pe mine, cât și pe bebe. Preferam să nu folosesc nimic sau foarte rar apelam la uleiuri naturale, presate la rece. Însă, odată cu nașterea fetiței mele a crescut și interesul meu ca mămică pentru produsele de îngrijire a pielii bebelușului citeste in continuare aici.

Tot despre dermatita atopica, trebuie sa cititi:

Eczema la copil. Legătura cu alergiile și cum se tratează - sfatul medicului dermatolog

Eczema la copil. Legătura cu alergiile și cum se tratează - sfatul medicului dermatolog

Circa unul din zece copii fac eczema. Denumirea de eczema se refera la mai multe probleme ale pielii, caracterizate de inrosirea si iritarea pielii, iar uneori de formarea unor mici bube pline de…

Totul despre alergii

Totul despre alergii

Alergiile sunt frustrate, iritate, iar uneori pun viata in pericol. De ce unii oameni sunt sensibili la cele mai obisnuite lucruri – ca laptele, nucile si praful – iar altii nu? Cum…

Cremele și produsele pentru bebeluși pot favoriza eczema - iată sfatul medicului dermatolog

Cremele și produsele pentru bebeluși pot favoriza eczema - iată sfatul medicului dermatolog

Eczema bebelușului este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă părinții, iar se pare că răspândirea sa este din ce în ce…

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. raluca
    ralucatrimis la 22/10/2014

    Dermatita atopica nu chiar asa usor de tratat daca nu stii pe cine sa intrebi sau daca doctorul nu iti recomanda un produs eficient. Eu pot sa zic din experienta mea ca lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle a fost cel mai eficient produs si il recomand

    Raspunde la acest comentariu
  2. DANA
    DANAtrimis la 18/9/2012

    Am terminat prima luna de cura cu argila albastra Azzura si va spun sincer si cu lacrimi de fericire ca am scapat ca prin minune de o dermatita atopica foarte grava, cu mancarimi, carne vie, inflamatie a pielii, insomnie, dupa 1 an de tatamente fara rezultate:creme cu cortisteroizi, medicamente antialergie, tratament homeopat, creme di lotiuni naturiste si pietre la rinichi ca efect secundar, indispozitie, depesie. NU POT SA CRED DAR E ADEVARAT, cand ma uit la mine nu ma mai recunos. Acolo unde aveam carne vie, piele rosie, coji pe care nu mai reuseam sa le acopar cu hainele fiind extinse, acum au mai ramas doar niste cicatrici abia vizibile, pielea e fina, fara prurit, dorm bine noaptea si am pofta de viata. Argila albastra le-a vindecat pe toate odata cu o simpla cura interna, 2 zile catalasme si trei zile bai. Va recomand cu incredere, incercati trei luni daca aveti probleme cronice. In plus, am si slabit vreo 2 kg intr-o luna. Multumesc lui Dumnezeu ca ne-a lasat pe pamant tot ce a

    Raspunde la acest comentariu
  3. iuli
    iulitrimis la 4/12/2011

    Desi la prima vedere ar fi ceva simplu(si nu am considera-o o boala) se pare ca poate fi destul de grava, si noi ne confruntam cu dermatita , dar este o forma usoara din fericire.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII