Naste fara frica: Fiecare nastere este unica. Energie pozitiva pentru femeile insarcinate - lectia 1

Naste fara frica: Fiecare nastere este unica. Energie pozitiva pentru femeile insarcinate - lectia 1

Naste fara frica: Fiecare nastere este unica. Energie pozitiva pentru femeile insarcinate - lectia 1

Multe femei insarcinate se tem de nastere. Am asistat la discutii in care femei tinere (fara copii) discutau despre sarcina si nastere si toate erau speriate de nastere  - si ma refer nu speriate ci mai degraba TERORIZATE de actul nasterii. Multe femei tinere sunt de parere ca desi ar dori sa aiba copii, poate ca nu o vor face din cauza fricii de a da nastere.

Naste fara frica: Fiecare nastere este unica - Energie pozitiva pentru femeile insarcinate - lectia 1

 

Deși nu există date oficiale disponibile în Romania despre frica de nastere, sondajele efectuate in randul femeilor din Franta arată că aproape 87 la sută dintre femei spun că „le este frică să nască”.  Un sondaj facut pe site-ul Desprecopii.com - arata ca 89 la suta dintre femeile insarcinate se tem de nastere. Iar intrebarea este de ce?

Mortalitatea maternă a scăzut considerabil în România față de acum 25 de ani

Faptul este că nașterea în țările dezvoltate, în orice cadru, este incredibil de sigură pentru o femeie care are acces la asistență medicală. Rata mortalității materne în SUA este de 12,7 decese materne la 100.000 de născuți vii2, comparativ cu 500 la 100.000 în Asia de Sud și 920 la 100.000 în Africa Subsahariană (cea mai mare rată regională).3 Un raport despre experiențele femeilor americane cu suma de naștere ridică destul de bine situația: „În Statele Unite, marea majoritate a femeilor însărcinate sunt sănătoase și au motive întemeiate să anticipeze o naștere fără complicații.”4 Din nou, întreb, având în vedere aceste fapte, de ce atât de multe femei sunt atât de speriate de naștere?

Mortalitatea maternă a scăzut considerabil în România față de acum 25 de ani, când peste 100 de mame se stingeau în urma nașterii. Conform platformei Panorama  - Mortalitatea maternă s-a dublat în ultimii ani în România, ajungând de la 8,4 la suta de mii de nașteri în 2019, la 17,9 în 2020. Media la nivelul Uniunii Europene este de 8 decese la suta de mii de nașteri, conform celor mai recente date publicate de UNICEF.
În cifre absolute, dacă în 2019 nu mai puțin de 20 de românce au murit la naștere, în 2020 și-au pierdut viața la naștere sau în perioada lăuziei 32 de femei, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Un motiv posibil...

Un articol din Jurnalul Educației Perinatale din Marea Britanie oferă o explicație: portretizarea actulul de nastere in mod negativ în mass-media. Autorul oferă exemple de nașteri așa cum sunt portretizate la televizor și explică cum astfel de emisiuni „pot convinge pe majoritatea femeilor că corpurile lor sunt incapabile să nască fără o intervenție medicală majoră și că ar fi nebuni să nu-și dorească toată tehnologia pe care o pot avea la dispozitie....”

La televizor, femeile însărcinate sunt de obicei prezentate în stare de panică în timp ce sunt duse de urgență la camera de urgență. Odată ajunsă la spital, femeia țipă de durere și cere medicamente, ceea ce provoacă de obicei râsul în comedii. În drame, de prea multe ori, apare o urgență medicală care pune viața în pericol, care necesită ca o echipă de personal să ducă în grabă femeia la sala de operație, unde ea, copilul ei sau ambii, aproape să moară, dar sunt salvați în mod miraculos printr-o combinație de medicamente moderne. tehnologie și un medic atrăgător. Probabil ca majoritatea din noi au văzut câteva, dacă nu multe, variații ale acestui lanț de evenimente în filme sau emisiuni cu tematică medicală.

In plus, pe internetul de limba romana, abunda povestirile de nastere cu subiect șsocant - pentru clickbait - cu situatii dramatice .... Noi la Desprecopii.com ne propunem exact inversul - prezentarea nasterii ca pe o experienta pozitiva - si pregatim femeile insarcinate pentru a naste fara frica.

Având în vedere că in 2022 internetul este cea mai frecventă expunere pe care o au femeile la procesul de naștere, este ușor de înțeles teama femeilor de naștere, Dar dacă toate nașterile ar fi ca cele descrise pe internet pe site-uri de clickbait (qbebe sau totuldespremame) rata mortalității materne în Romania ar fi mult mai mare decât este în realitate...

Descopera aici S-a mai nascut o stea: experiente de la nastere povestite de mamici - ghid pe judetele Romaniei

Naste fara frica - fiecare nastere este unica

Teama de naştere este un sentiment normal, existenţial, care seamânâ cu teama de necunoscut. Nici femeile care au mai nascut copii nu scapa de ea, fiindca fiecare nastere este unică.

Mămicile care sunt la prima sarcina sunt adesea cele mai temătoare în legătură cu absolut tot qe ţine de Sarcină, din simplul motiv câ este o experienţă noua, care nu poate fi comparată cu nimic din ceea ce au trait până atunci", spune psihologul Milena Sadova. Cand o femeie aduce pe lume un copil, practic, isi pierde identitatea de tânâră fată, pentru a o prelua pe cea de mama. Este o transformare profundă. Tu dai viaţă, dar, cu fiecare naştere, de fapt, te apropii tot mai mult de maturitate. în plus, devenind mama, || la rândul tău, s-ar putea să te temi câ vei semăna cu propria mamă ori, dimpotrivă, că nu te vei ridica la înăltimea ei. Există tinere mame care încearcă fie primul astfel de sentiment, fie cel de-al doilea.

Naste fara frica - citeste si

Nașterea fără frică: de ce FRICA este egală cu DUREREA la naștere

Naște fără frică: metoda nașterii - populară in Suedia

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

referinte
Mamele lăsate în urmă de sistem: de ce s-a dublat mortalitatea maternă în România în ultimii ani
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII