Terapia asistata cu animale

Terapia asistata cu animale

Terapia asistata cu animale

 • Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur
Dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru specialistii care studiaza cauzele care determina aceste nevoi speciale . De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane.

Terapia asistata cu animale

Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur. Pe langa dezvoltarea laturii emotionale, terapia asistata cu animale poate contribui si la dezvoltarea capacitatilor motorii ale copilului. Spre exemplu, calaritul terapeutic sau inotul alaturi de delfini dau uneori rezultate mai bune decat alte terapii de miscare.

Calaritul terapeutic este de mare ajutor in cazul copiilor cu autism, dar si al celor cu scleroze multiple, distrofie musculara, probleme de comportament etc. pe langa faptul ca tonifica musculatura, calaritul ajuta la dezvoltarea abilitatilor de coordonare, de concentrare, creste increderea in sine si stima de sine. Felul in care copilul interactioneaza cu calul ii poate dezvolta si abilitatile de comunicare care ulterior vor fi valorificate in mediul social. In plus, un avantaj al acestei terapii este faptul ca pacientul uita de dificultatile intampinate pentru ca este o activitate amuzanta, captivanta.

Terapia cu delfini este si ea foarte populara, fiind eficienta mai ales in cazul copiilor cu paralizie cerebrala, al adolescentilor cu sidrom de oboseala cronica. Terapia este insa eficienta si in tratarea problemelor legate de vorbire, de fobii, anxietate, depresie au tism etc. Inotul alaturi de delfini are un efect tonic imediat pentru ca delfinii au, in general, o atitutdine foarte pozitiva fata de oameni. Sunt extrem de inteligenti, usor de antrenat si foarte jucausi, ceea ce ii face pe copii sa se simta imediat atrasi de ei. Prezenta delfinilor ajuta la relaxare, exercitiile acvatice fiind executate mult mai usor. De asemenea, terapia poate fi utilizata uneori ca mijloc de motivare, pentru ca inotul cu delfinii este o experienta foarte captivanta pentru copii.


terapia cu delfini

Spre deosebire de cai si delfini, cainii prezinta un avantaj major pot locui impreuna cu copiii. Cainii folositi in terapia cu animale sunt special antrenati pentru a avea grija de copii, pentru a-i ajuta in diferite situatii. In plus, cainii pot ajuta la efectuarea unor exercitii care dezvolta capacitatea motorie (cum ar fi alergatul, sariturile etc.), dar si la efectuarea de exercitii legate de vorbire. Comenzile executate la rostirea anumitor cuvinte cresc foarte mult increderea in sine a copilului. 

Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale:

Terapia prin arta
Terapia prin muzica si dans
Terapia prin horticultura

Mai cititi:

 • Unde pot gasi mai multe informatii ? Daca aveti un copil cu nevoi speciale, iata cateva topicuri in care puteti schimba informatii cu parinti ca dvs:

 • Va asteptam pe forumul special:

    Copii cu nevoi speciale
  Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

  Clinica Virtuala DC
  Consultanta medicala online.

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 • Scoli, gradinite, crese, bone...
  La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
  Am nevoie de un baby-sitter...

  autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate (c) 2011

   Bolile copilului

  Toate bolile aici>

   

  Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  Meseria de parinte

 • Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII