Terapia prin muzica si dans

Terapia prin muzica si dans

Terapia prin muzica si dans

 • Terapia prin muzica se defineste ca folosirea muzicii in tratamentul diverselor afectiuni psihologice, accentul fiind pus pe dobandirea de competente non-muzicale si comportamente determinate de catre un terapeut, prin evaluare sistematica si printr-un plan de tratament prestabilit.
Terapia prin muzica

Terapia prin muzica se defineste ca folosirea muzicii in tratamentul diverselor afectiuni psihologice, accentul fiind pus pe dobandirea de competente non-muzicale si comportamente determinate de catre un terapeut, prin evaluare sistematica si printr-un plan de tratament prestabilit. Primul program oficial de terapie prin muzica dateaza din 1944 si a fost implementat la Universitatea din Michigan, SUA.

Persoanele cu intarzieri de dezvoltare psihica sau cu dizabilitati de invatare (cum sunt cele care sufera de sindromul Down, spre exemplu) raspund foarte bine la o astfel de terapie. Raspunsurile pot varia de la o simpla clipire, la un zambet sau la vocalizare, la cantat sau dans. Terapia prin muzica le ofera acestor pacienti oportunitatea de a se exprima. In plus, se pare ca terapia prin muzica este una dintre cele mai bine primite de catre pacienti.

Cititi neaparat:

Persoanele suferinde pot avea probleme motorii sau alte probleme fizice. De aceea, folosirea vocii sau a unui instrument muzical pentru a canta, indiferent de calitatea sunetelor rezultate, demonstreaza abilitatea de a crea sunetele respective, lucru care creste stima de sine a persoanelor in cauza. Cantatul la diverse instrumente creste increderea in sine, dezvoltand si abilitatile de miscare. Conexiunea dintre sunete si miscarile facute de pacient incurajeaza constinetizarea actului in sine si repetarea procesului, ceea ce creeaza un mediu bun pentru invatare. Exercitiile de miscare pe muzica sunt foarte eficiente in acest sens. Datorita faptului ca muzica este temporizata, miscarile pot fi coordonate mai bine la auzul ei.

Experientele muzicale sunt utile si in asimilarea unor cunostinte despre corp, culori, numere, bani sau forme. Desigur, obiectivul nu este cresterea gradului de inteligenta sau a performantelor muzicale, ci stimularea calitatilor cognitive care ajuta persoana respectiva sa se descurce mai bine in cadrul comunitatii. Terapia prin muzica poate imbunatati, printre altele, abilitatea de a retine informatii. Spre exemplu, numele animalelor pot fi retinute mai usor daca in timp ce sunt privite fotografii cu animale, se aude un fundal cu o melodie despre ferma.

Terapia prin muzica ajuta si la dezvoltarea interactiunii sociale, in cazul terapiei de grup. Spre exemplu, pacientii pot fi incurajati sa cante numele celorlalti, odata cu terapeutul, sa ofere instrumente muzicale celor din jur si sa cante impreuna la ele. Indiferent de cat de grave sunt afectiunile psihice ale pacientilor, terapia prin muzica stimuleaza capacitatea creativa si expresiva a fiintei, aducand uneori rezultate miraculoase.

Terapia prin dans

Dansul este una dintre cele mai expresive arte. De aceea este, probabil, si una dintre cele mai puternice terapii pentru bolnavii cu diverse afectiuni psihice. Bazata pe ideea ca mintea si corpul sunt legate intre ele, terapia prin dans este definita drept utilizarea psihoterapeutica a miscarii ca proces ce influenteaza integrarea emotionala, cognitiva si fizica a individului . Terapia prin dans / miscare se bazeaza pe modelarea sentimentelor, a capacitatii cognitive, a functiilor fizice ale organismului, precum si a elementelor comportamentale.

Cititi si despre Terapia prin Arta.

 • Unde pot gasi mai multe informatii ? Daca aveti un copil cu nevoi speciale, iata cateva topicuri in care puteti schimba informatii cu parinti ca dvs:

 • Va asteptam pe forumul special:

    Copii cu nevoi speciale
  Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

  Clinica Virtuala DC
  Consultanta medicala online.

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 • Scoli, gradinite, crese, bone...
  La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
  Am nevoie de un baby-sitter...

  autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate (c) 2011

   Bolile copilului

  Toate bolile aici>

   

  Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  Meseria de parinte

 • Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII