Terapia prin muzică și dans

Terapia prin muzica si dans

Terapia prin muzică și dans

Terapia prin muzica se defineste ca folosirea muzicii in tratamentul diverselor afectiuni psihologice, accentul fiind pus pe dobandirea de competente non-muzicale si comportamente determinate de catre un terapeut, prin evaluare sistematica si printr-un plan de tratament prestabilit.

- vei citi:
Terapia prin muzica
Terapia prin dans
Terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale
Terapia asistata cu animale

Terapia prin muzica

Terapia prin muzica se defineste ca folosirea muzicii in tratamentul diverselor afectiuni psihologice, accentul fiind pus pe dobandirea de competente non-muzicale si comportamente determinate de catre un terapeut, prin evaluare sistematica si printr-un plan de tratament prestabilit. Primul program oficial de terapie prin muzica dateaza din 1944 si a fost implementat la Universitatea din Michigan, SUA.

Persoanele cu intarzieri de dezvoltare psihica sau cu dizabilitati de invatare (cum sunt cele care sufera de sindromul Down, spre exemplu) raspund foarte bine la o astfel de terapie. Raspunsurile pot varia de la o simpla clipire, la un zambet sau la vocalizare, la cantat sau dans. Terapia prin muzica le ofera acestor pacienti oportunitatea de a se exprima. In plus, se pare ca terapia prin muzica este una dintre cele mai bine primite de catre pacienti.

Cititi neaparat: Verdict: Sindrom Down

Persoanele suferinde pot avea probleme motorii sau alte probleme fizice. De aceea, folosirea vocii sau a unui instrument muzical pentru a canta, indiferent de calitatea sunetelor rezultate, demonstreaza abilitatea de a crea sunetele respective, lucru care creste stima de sine a persoanelor in cauza. Cantatul la diverse instrumente creste increderea in sine, dezvoltand si abilitatile de miscare. Conexiunea dintre sunete si miscarile facute de pacient incurajeaza constinetizarea actului in sine si repetarea procesului, ceea ce creeaza un mediu bun pentru invatare. Exercitiile de miscare pe muzica sunt foarte eficiente in acest sens. Datorita faptului ca muzica este temporizata, miscarile pot fi coordonate mai bine la auzul ei.

Experientele muzicale sunt utile si in asimilarea unor cunostinte despre corp, culori, numere, bani sau forme. Desigur, obiectivul nu este cresterea gradului de inteligenta sau a performantelor muzicale, ci stimularea calitatilor cognitive care ajuta persoana respectiva sa se descurce mai bine in cadrul comunitatii. Terapia prin muzica poate imbunatati, printre altele, abilitatea de a retine informatii. Spre exemplu, numele animalelor pot fi retinute mai usor daca in timp ce sunt privite fotografii cu animale, se aude un fundal cu o melodie despre ferma.

Terapia prin muzica ajuta si la dezvoltarea interactiunii sociale, in cazul terapiei de grup. Spre exemplu, pacientii pot fi incurajati sa cante numele celorlalti, odata cu terapeutul, sa ofere instrumente muzicale celor din jur si sa cante impreuna la ele. Indiferent de cat de grave sunt afectiunile psihice ale pacientilor, terapia prin muzica stimuleaza capacitatea creativa si expresiva a fiintei, aducand uneori rezultate miraculoase.

Terapia prin dans

Dansul este una dintre cele mai expresive arte. De aceea este, probabil, si una dintre cele mai puternice terapii pentru bolnavii cu diverse afectiuni psihice. Bazata pe ideea ca mintea si corpul sunt legate intre ele, terapia prin dans este definita drept  utilizarea psihoterapeutica a miscarii ca proces ce influenteaza integrarea emotionala, cognitiva si fizica a individului . Terapia prin dans / miscare se bazeaza pe modelarea sentimentelor, a capacitatii cognitive, a functiilor fizice ale organismului, precum si a elementelor comportamentale.

Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale:

Terapia prin arta
Hipoterapia - terapia cu cai
Terapia prin horticultura

Terapia asistata cu animale

Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur... mai departe >>

Sfatul de la Desprecopii: cautati suport pe forumul special

Fiecare copil cu nevoi speciale este diferit si fiecare familie este unica insa exista probleme si ingrijorari care ii pot uni pe parinti.

In multe cazuri, parintii copiilor cu nevoi speciale au exeriente pe care si le pot impartasi. Pentru alti parinti, experienta prin care trec este coplesitoare si viitorul poate parea sumbru.  De aceea, cautati suport  - iar forumul special de la Desprecopii poate fi un instrument de suport, empatie si recomandari.

Va asteptam pe forumul special:  Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

Poate pentru ca intotdeauna exista o balanta, parintii cu copii cu nevoi speciale sunt mai flexibili si mai horatati ca alti parinti - pentru ca desigur, merita facut orice efort pentru a ne ajuta copiii sa isi atinga potentialul maxim. Nu uitati, nu sunteti singuri...

Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale

 

autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII