Ameteala si sincopa la copil
Sincopa este o afectiune comuna in perioada copilariei, peste 50% dintre copii suferind cel putin o data de aceasta afectiune.
Desi este atat de des intalnita, sincopa ii sperie insa pe multi parinti din cauza fricii de moarte subita.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este sincopa?
Cauzele sincopei
Cauzele cardiace ale sincopei
Determinarea cauzelor sincopei
Tratamentul sincopei
Ce este sincopa?
Sincopa este o afectiune comuna in perioada copilariei, peste 50% dintre copii suferind cel putin o data de aceasta afectiune. Desi este atat de des intalnita, sincopa ii sperie insa pe multi parinti din cauza fricii de moarte subita.
Cauzele sincopei
Sincopa este cauzata de o scadere brusca a presiunii sangvine, care are ca efect imediat o scadere a nivelului de oxigen din creier. Sincopa este adesea precedata de ameteala. De altfel, multi pacienti se plang adesea de ameteala fara sa fi suferit de sincopa.
Sincopa are, de fapt, o varietate de cauze. Ocazional, ea poate fi determinata de o problema neurologica precum migrena. Alte cauze, care nu au legatura cu afectiunile cardiace, pot fi hiperventilatia (respiratia prea rapida), respiratia prea rara, isteria, expunerea la anumite toxine sau medicamente.
Cauzele cardiace ale sincopei
Cauzele cardiace ale sincopei se manifesta rar in timpul copilariei, insa ele trebuie tratate cu seriozitate, deoarece pot pune in pericol viata. Ele pot aparea ca elemente secundare ale unor afectiuni cardiace specifice:
al unei obstructii sangvine (stenoza aortica valvara, cardiomiopatie hipertrofica, hipertensiune pulmonara primara, sindrom Eisenmenger)
al unor anomalii cardiace (tahicardie ventriculara, sindrom Wolff-Parkinson-White, sindrom QT lung, disfunctie a nodului sinusal, blocaj atrioventricular, displazie aritmogenica ventriculara dreapta).
al unei functionari diminuate a inimii (disfunctii ventriculare cauzate de o varietate de factori, incluzand cardiomiopatia dilatativa, boli inflamatorii, precum miocardita acuta si boala Kawasaki, afectiunea cardiaca ischemica secundara unei anomalii a arterei coronare, bolii Kawasaki sau hipercolesterolemiei).
Medicul cardiolog este singurul in masura sa identifice cauza reala a sincopei, daca ea este una de natura cardiaca. In timpul copilariei insa, sincopa apare cel mai adesea (in peste 90% dintre cazuri) ca:
un efect secundat al unor dereglari in reflexul vegetativ, rezultat dintr-o relaxare inadecvata a vaselor sangvine (vasodilatatie);
un efect al scaderii frecventei cardiace (bradicardie) in momentul in care corpul ar avea nevoie de fapt de o constrictie a vaselor si de o crestere a frecventei cardiace;
Aceste schimbari duc la scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune) care, la randul ei, poate provoca ameteala si sincopa. Aceasta forma de sincopa, care nu ameninta viata, a fost denumita in mai multe moduri: sincopa mediata neuronal, sincopa neurocardiogenica, sincopa vasovagala, sincopa vasodepresoare.
Determinarea cauzelor sincopei
Cea mai importanta misiune a cardiologului este aceea de a stabili daca sincopa si cauzele ei ameninta viata pacientului. De aceea, descrierea simptomelor sincopei reprezinta partea cea mai importanta a evaluarii acesteia. Atat cauzele cardiace, cat si cele neurologice ale sincopei pot fi, de regula, excluse, daca se face o examinare fizica adecvata si daca se stabileste un istoric corect al afectiunii. De cele mai multe ori, o electrocardiograma este necesara pentru a determina eventualele anomalii de ritm cardiac. Ocazional, pot fi efectuate alte teste, precum monitorizare Holter, ecocardiograma, test de efort gradat, electroencefalograma etc. De asemenea, unora dintre pacienti le poate fi provocata sincopa, pentru a studia exact cauzele acesteia.
Tratamentul sincopei
Cele mai multe dintre cauzele sincopei pot fi indepartate cu succes. Sincopa ce apare ca un efect secundar al unor cauze neurologice poate fi tratata cu medicamente, iar cea determinata de diverse afectiuni cardiace are o varietate de tratamente, in functie de cauzele specifice. Sincopa mediata neuronal poate fi tratata adesea fara medicatie, prin evitarea unor situatii care o provoaca, prin evitarea cofeinei, a cresterii consumului de sare si printr-o hidratare suficienta. De asemenea, cantitatea de fluide consumate ar trebui crescuta pana cand urina devine aproape incolora.
Pentru a evita transformarea ametelii in sincopa, pot fi efectuate anumite manevre, cum ar fi intinderea, ghemuirea, tensionarea muschilor abdominali, incrucisarea picioarelor si plasarea unuia dintre ele pe un scaun, in timp ce celalalt ramane pe podea.
Daca niciuna dintre manevrele non-farmaceutice nu da rezultate, atunci pot fi incercate anumite medicamente. Una dintre cele mai utilizate substante active este fludrocortizonul, care ajuta rinichii sa retina fluidele si sarea. Medicamentul utilizat pe scara larga in acest sens este Florinef. Acesta are efecte secundare putine si slabe, printre care luarea in greutate, hipertensiunea si crampele musculare la picioare. Acestea din urma sunt cauzate de lipsa de potasiu. De aceea, pacientii care iau acest medicament trebuie sa consume banane si sa bea sucuri de fructe.
Beta-blocante precum Propanolol, Atenolol, Nadolol, Metoprolol pot fi si ele prescrise, pentru a preveni anumite reflexe inadecvate care conduc la sincopa. Ca efecte secundare, cel mai adesea apar oboseala, lipsa de performanta in exercitiile sportive, moleseala, depresia.
Disopiramida este un alt medicament prescris in acelasi scop, al prevenirii aparitiei sincopei prin indepartarea reflexelor inadecvate. Cele mai obisnuite efecte secundare ale medicamentului sunt senzatia de uscaciune in cavitatea bucala, probleme de vedere, constipatie. In cazuri rare de sincopa mediata neuronal este necesar implatul unui stimulator.
In timp, simptomele sincopei se accentueaza, insa acest lucru se intampla, de obicei, dupa mai multi ani.
Palpitatiile inimii la copil
Termenul de palpitatii, desi este utilizat pe scara larga, nu are o definitie clara pentru majoritatea oamenilor. Intr-o acceptie simpla, palpitatiile se refera la bataile neregulate ale inimii care cauzeaza o anumita stare neobisnuita. Cardiologii, in schimb, utilizeaza termenul pentru a denumi orice bataie anormala a inimii, mai rapida decat cele normale.
Iata ce trebuie sa stii despre palpitatiile la copil.
autor: redactor Desprecopii.com A.G. - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII