“Femme fatale” – realitate sau mit?

“Femme fatale”

“Femme fatale”

  • Ideea ca barbatii prefera frantuzoaicele, in ipostaza lor de femei fatale, mi-a starnit intotdeauna curiozitatea de a gasi o explicatie a acestui mit, unul printre multe altele. Si asta cu atat mai mult cu cat am intalnit de suficiente ori opinii contradictorii. Toata lumea sustine ca este un mit fals si totusi, el continua sa reziste. De ce?

Ideea ca barbatii prefera frantuzoaicele, in ipostaza lor de femei fatale, mi-a starnit intotdeauna curiozitatea de a gasi o explicatie a acestui mit, unul printre multe altele. Si asta cu atat mai mult cu cat am intalnit de suficiente ori opinii contradictorii. Toata lumea sustine ca este un mit fals si totusi, el continua sa reziste. De ce?
 
Miturile legate de feminitate par sa fie vechi de cand lumea. Se dezvolta in permanenta, se transforma odata cu gandirea umana insasi, dar nu dispar niciodata si asta pentru simplul fapt ca, indiferent de epoca, feminitatea constituie o enigma inepuizabila, nu doar pentru barbati.

In fond, frantuzoaicele, departe de a fi, statistic vorbind, supereve cu calitati fizice iesite din comun, nu sunt decat femei obisnuite, ca toate celelalte, care pot sa iasa in evidenta prin calitati individuale, care n-ar trebui sa depaseasca totusi sfera particularului. Tocmai aceste calitati insa, care nu au absolut nimic de-a face cu infatisarea fizica, sunt cele care genereaza celebrul mit al femeii fatale – si unde altundeva putea prinde radacini mai bine acest mit, decat intr-o tara in care iubirea continua sa fie o valoare suprema? Care sunt, prin urmare, calitatile pe care ar trebui sa la aiba o femeie pentru a deveni „la femme fatale”?

Capacitatea de a iubi neconditionat

Oricine ar putea riposta la aceasta remarca, pentru ca, in fond, orice femeie isi iubeste partenerul, daca este implicata sufleteste, intr-o relatie. De acord, insa iubirea presupune abandonare totala, fara nevoia de manifestare a superioritatii sau a egalitatii. Pentru femeia fatala, expresia insasi de „sexul opus” pare lipsita de sens. Paradoxal, femeile fatale nu sunt deloc feministe. Pentru ele barbatii nu sunt inferiori sau superiori. Sunt pur si simplu diferiti si asta reprezinta o adevarata provocare in a-i cuceri. Pentru majoritatea superevelor, diferentele de sex reprezinta o continua sursa de conflict, tocmai pentru ca aceste diferente genereaza dorinta de a-l schimba pe celalalt – o sursa inutila de stres, pentru ca, oricum, oamenii nu se schimba atat de usor. De ce sa transformi placerea de a-l descoperi pe celalalt intr-o lupta, cand poti evita acest lucru? De ce sa nu iubesti pur si simplu, fara frustrari si intrebari inutile?


 Placerea de a flirta

Indiferent de varsta, de dispozitia de moment, de convingerile personale, flirtul  este unul dintre cuvintele cheie ale unei femei fatale. Nu e vorba de flirtul vulgar, ostentativ, ci de placerea de a imprastia in jur o aura de mister si de a atrage privirile celorlalti. Exista o adevarata arta de a flirta, care nu se traduce neaparat prin nevoia de a-ti satisface dorintele sexuale. Flirtul, pentru femeile fatale, nu are o finalitate in sine. Este pur si simplu un mod subtil de a-si exterioriza trairile.

Misterul

O femeie care spune totul despre ea in zece minute, devine deodata o prezenta banala, care distruge placerea celorlati de a-i descoperi calitatile. Si acest lucru este valabil mai ales cand este vorba despre relatiile cu ceilalti. Pentru o femeie fatala, conceptul de cea mai buna prietena aproape ca nu exista. Iubirile si suferintele sunt pastrate pentru sine. In aceasta consta voluptatea de a trai totul cu maxima sinceritate, fara nevoia de confirmare sau de compatimire din partea celor dragi. O femeie fatala stie intotdeauna sa isi asume propriile decizii sentimentale, fara sa dea explicatii si fara sa simta nevoia de a se destainui.

Nonconformismul

Nu este vorba de o placere ostentativa de a iesi in evidenta prin incalcarea regulilor de orice natura. Dimpotriva, discretia este un atu.


Nonconformismul se manifesta insa mai ales fata de regulile scrise, care conditioneaza existenta umana in genere. Pentru femeia fatala exista altfel de reguli, nescrise, vechi de cand lumea, care pot garanta fericirea sentimentala. Si una dintre ele consta tocmai in lipsa prejudecatilor. Un exemplu banal... Pentru majoritatea femeilor, a face dragoste la prima intalnire este un act aproape imoral. Pentru o femeie fatala acest lucru este o chestiune de intuitie. In fond, la ce bun atata ipocrizie fata de ceva care oricum se poate intampla mai devreme sau mai tarziu?

Acceptarea ideii ca o casnicie nu poate fi perfecta

In general, statutul de „femme fatale” nu prea implica ideea de mariaj. Femeile fatale prefera sa isi pastreze libertatea, fara a se supune unor conventii sociale inutile pentru cultivarea iubirii. Exista, de altfel, un soi de scepticism in aceasta privinta. Femeia fatala nu crede sau nu mai crede aproape deloc in fraze frumoase de genul „Si au trait fericiti pana la adanci batranete...”. Prefera sa fie ancorata in realitate, sa accepte viata cu toate contradictiile si compromisurile pe care aceasta le presupune. Prefera, cu alte cuvinte, acceptarea ideii ca o casnicie nu este perfecta niciodata. Asta nu inseamna in niciun caz o promovare a adulterului, ci, mai degraba, o constientizare a faptului ca adulterul poate fi indepartat, atunci cand o relatie se bazeaza pe libertatea si respectul reciproc, pe maturitatea fiecaruia de a accepta deciziile celuilalt sau de a spune la un moment dat „stop”.


Placerea de a trai si de a simti

Senzualitatea este o calitate care, desi este cultivata asiduu de multe supereve, a devenit tot mai rara si mai artificiala in ultima vreme. A savura esenta vietii, desi poate parea o utopie in epoca moderna in care traim, inseamna, de fapt, a-ti acorda timp pentru a te bucura de lucrurile simple – o mancare delicioasa, un strop de vin parfumat, o mangaiere seducatoare... In fond, viata inseamna ceea ce facem noi din ea. Si atunci de ce sa nu o traim si sa o simtitm cum ne place?

Demnitatea de a imbatrani frumos

In timp ce pentru superevele prea ancorate in vartejul vietii cotidiene frumusetea se traduce, la un moment dat, in incercari disperate de a insela timpul, pentru o femeie fatala, varsta nu este niciodata un dusman. Pentru ea, frumusetea nu se masoara in riduri sau in fire albe de par. De fapt, frumusetea nu are unitate de masura. Obsesia de a repara neajunsurile pe care le produce trecerea anilor este inlocuita de placerea de a-ti cultiva propria frumusete, indiferent de varsta.

Care anume din toate aceste insusiri ne face sa asociem mitul femeii fatale cu ideea ca barbatii prefera frantuzoaicele e greu de spus. Si totusi, daca aruncam o privire peste imaginile celor care au intruchipat de-a lungul timpului mitul sarmantei frantuzoiace seducatoare, aproape ca intelegem misterul. A fi sau a nu fi „la femme fatale” nu este neaparat o chestiune de etnie, de temperament sau capriciu. E ceva ce tine de identitatea feminina in esenta ei – o optiune mai mult sau mai putin personala a oricarei supereve.

GALERIE: KATE MOSS CU GLORIE SI FARA aici >>

Mai cititi, cu capul limpede...

 Forum unde comentam cu placere

 Moda si Fitze...

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII