10 metode de renunțare la suzetă: sfaturi tactice de la mămici care au trecut prin asta ...

10 metode de renuntare la suzeta

10 metode de renunțare la suzetă: sfaturi tactice de la mămici care au trecut prin asta ...

Folosirea suzetei este, desigur, o optiune asupra careia parintii unui bebelus sunt singurii in masura sa ia o decizie. Copilul nu are de unde sa stie de existenta suzetei, prin urmare, introducerea sau nu a acesteia in viata bebelusului este o optiune exclusiva a adultului.

Inainte de a-i da copilului o suzeta, multi parinti au anumite ezitari legate de avantajele si de dezavantajele utilizarii acesteia.

⇒ Iata 10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta ...

Despre cum il puteti convinge pe bebe sa renunte la suzeta, veti citi
Cu suzeta sau fara suzeta - la inceput mamica decide
Mamicile sunt disperate de suzeta
10 sfaturi tactice de la mamicile de la Desprecopii de castigare a razboiului cu suzeta :)
Renuntarea la suzeta nu este, cu siguranta, un lucru usor
Despre suzeta, mai cititi si
Diversificarea si hranirea bebelusului

Cu suzetă sau fără suzetă - la inceput mămica decide

Folosirea suzetei este, desigur, o optiune asupra careia parintii unui bebelus sunt singurii in masura sa ia o decizie. Copilul nu are de unde sa stie de existenta suzetei, prin urmare, introducerea sau nu a acesteia in viata bebelusului este o optiune exclusiva a adultului. Inainte de a-i da copilului o suzeta, multi parinti au anumite ezitari legate de avantajele si de dezavantajele utilizarii acesteia.
 
Desigur, suzeta nu este neaparat necesara, dar poate fi de mare ajutor. Pentru multi parinti, adevarata bataie de cap nu este legata insa de introducerea suzetei, ci de scoaterea ei din viata copilului care nu mai este deja bebelus. 
 

Mămicile sunt disperate de suzetă

Cateva topicuri deschise pe forum, precum Sfaturi pentru perioada dupa scoterea suzetei sau Cum scapam de suzeta? arata disperarea, pe buna dreptate, a unor mamici care se vad neputincioase in fata refuzului copiilor lor de a renunta la suzeta.

10 sfaturi tactice de la mamicile de la Desprecopii de castigare a razboiului cu suzeta :)

 

Tăiati suzeta cu foarfecele!

renuntare la suzeta

Hmmm suna brutal dar scopul scuza mijloacele, nui- asa?  Niste mamici hazoaze si foarte hotarate au gasit cea mai eficienta - zic ele - metoda de renuntare la suzeta...

Asadar ce este de facut? pur si simplu se taie suzeta cu foarfecele astfel incat copilul sa remarce singur faptul ca aceasta a devenit inutila. Puteti incerca fie sa taiati deodata suzeta, fie gradat, cate o bucatica in fiecare seara. Unii copii pot renunta din prima zi, altii se despart, in schimb foarte greu de suzeta, chiar daca este taiata.

Iata insa si alte metode, mai mult sau mai putin ingenioase, care pot constitui o alternativa la metoda cu foarfecele:

Aruncati-o pur si simplu!

S-ar putea sa vi se para o metoda cam brutala, dar uneori rezultatele sunt mai eficiente decat in cazul metodelor mai blande. Renuntati pur si simplu sa mai dati copilului suzeta, spunandu-i ca este destul de mare si ca nu trebuie sa o mai foloseasca. Asteptati-va la plansete si la agitatie pentru cateva zile sau chiar saptamani. Daca aveti nervii tari, veti reusi!

Faceti pierduta suzeta!

E o varianta mai  inocenta decat cea anterioara. Obisnuiti-l mai intai pe copil cu ideea ca suzeta are un anumit loc, de unde o poate lua singur, apoi, dupa o vreme, ascundeti suzeta, astfel incat sa nu o mai poata gasi. Prefaceti-va ca o cautati impreuna, dar nu cedati prin a o gasi.

Muiati suzeta in cafea amara!

De fapt, cafeaua poate fi inlocuita cu orice altceva despre care stiti ca nu ii place copilului. Altfel spus, ideea este sa faceti ca suzeta sa nu mai fie dorita. Nu faceti insa acest lucru in fata copilului. Muiati suzeta cand nu va vede el si lasati-l sa o descopere singur. Si inca ceva... nu faceti exces de zel, muind suzeta intr-o substanta nociva pentru copil, cum ar fi alcoolul.

Dati-i ceva de rontait!

De obicei, copiii beau lapte inainte sa se culce, apoi cer suzeta. Incercati sa inlocuiti suzeta cu un biscuite sau cu ceva de rontait inainte de culcare. S-ar putea ca inlocuirea sa aiba succes. Nu renuntati insa la spalarea dintisorilor.

Alegeti o zi anume!

Alegerea unei zile anume pentru renuntarea la suzeta poate fi o metoda eficienta. Ziua de nastere, de exemplu, poate fi acest moment, argumentandu-i copilului ca este mare si ca nu mai are nevoie de suzeta. Craciunul sau Mos Nicolae pot fi si ele zile speciale, de renuntat la suzeta, ca o metoda de impresionare a mosilor.

Donati suzeta!

Daca v-ati obisnuit deja copilul sa fie altruist si sa isi imparta cu alti copii jucariile, dulciurile, atunci va fi usor sa il convingeti ca nu mai are nevoie de suzeta si ca trebuie sa o doneze unui bebelus mai mic care are nevoie de ea.

Cititi-i o poveste!

De obicei, la varste mai mari, suzeta este folosita doar pentru a adormi. Incercati sa o inlocuiti cu o poveste, care poate sa distraga atentia copilului de la lipsa suzetei. Faceti povestea interesanta, gesticuland si mimand personajele, astfel incat sa starniti curiozitatea copilului.

Negociati inlocuirea suzetei cu o jucarie!

Daca e suficient de mare, explicati-i copilului ca in momentul in care va renunta la suzeta va fi recompensat cu o anumita jucarie pe care stiti ca si-o doreste. Explicati-i ca va putea dormi cu jucaria respectiva in locul suzetei.

Lasati copilul sa renunte pur si simplu!

Unii copii sunt mai incapatanati si de aceea s-ar putea sa se impotriveasca oricarei tentative ce vine din exterior. Asa ca este mai indicat sa ii lasati sa decida singuri cand vor renunta la suzeta. Puteti sa stimulati decizia, dar fara sa ii impuneti nimic. Momentul cheie este atunci cand copilul arunca singur suzeta la gunoi. Daca dupa aceea intreaba de ea, amintiti-i ca el a fost cel care a aruncat-o si ca nu puteti face nimic pentru a schimba situatia.

Renuntarea la suzeta nu este, cu siguranta, un lucru usor

Renuntarea la suzeta nu este, cu siguranta, un lucru usor. Aveti nevoie de rabdare, de tact si de perseverenta. S-ar putea ca o strategie anume sa nu dea roade singura, insa daca le combinati, veti gasi calea potrivita. Secretul este sa nu disperati si sa constientizati faptul ca, indiferent de reactia imediata a copilului, in cele din urma va renunta sa mai intrebe de suzeta. Citeste si Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii

Cititi ghidul nostru: Primul anisor al bebelusului pe luni: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Despre suzeta, mai cititi si:

 Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului|
 Suzetele (tetinele) si dependenta parintilor de ele
Afla ce obiceiuri dauneaza danturii copilului tau! 

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2022
referinte: Stomatologia Pediatrica SUA 2014, WEBMD, Oudersonline.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII