Drepturile mamelor surogat in Romania

Drepturile mamelor surogat in Romania
- Legea privind obtinerea unui copil prin metoda mamei surogat contine multe lacune. In prezent, pentru a obtine serviciile unei mame purtatoare sau surogat, se semneaza un simplu act notarial prin care aceasta consimte ca dupa nastere sa renunte la copil in favoarea parintilor biologici.
In prezent, pentru a obtine serviciile unei mame purtatoare sau surogat, se semneaza un simplu act notarial prin care aceasta consimte ca dupa nastere sa renunte la copil in favoarea parintilor biologici.
Doctorii sunt cei care decid cu privire la cuplurile care pot beneficia de reproducere umana asistata medical. Legea nu prevede in ce fel poate fi contestata decizia medicilor. De asemenea, nu este stipulata o varsta minima si maxima pentru initierea procedurii. Se stipuleaza ca persoana trebuie sa aiba varsta necesara pentru a procreea".
Pentru a beneficia de inseminare in vitro, parintii biologici trebuie sa fie casatoriti sau sa poata demonstra ca au o relatie de cel putin doi ani. Insa nu se precizeaza cum anume sa probeze acest lucru.
Femeilor singure sau cuplurilor homosexuale nu le este permis sa apeleze la o astfel de procedura. In acest fel se incurajeaza discriminarea. Daca o persoana singura poate sa adopte un copil, de ce nu are si dreptul de a da nastere in mod artificial unuia?
In cazul mamelor surogat sau purtatoare se incalca un drept fundamental al omului - acela de a decide asupra propriului corp. In momentul in care se semneaza contractul dintre mama si cuplul reproductiv, acesta contine si o clauza care stipuleaza ca nu se poate face avort in lipsa unei indicatii medicale".
Asadar, medicul este cel care ia hotararea cu privire la avort, mama surogat pierzand dreptul inalienabil la integritate corporala.
In contextul socio-economic si profitand de erorile legii, multe femei ar putea fi constranse usor sa castige bani din meseria de mame surogat sau purtatoare, mai ales ca sumele platite de cei care-si doresc un copil sunt de ordinul zecilor de mii de euro.
Mai cititi si:
autor: pentru Desprecopii.com Av. Coltuc Marius - Fondator Casa de Avocatura Coltuc www.coltuc.ro , Toate drepturile rezervate (c) 2012
Care sunt sursele de informatii care te pot ajuta?
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Mai cititi despre fertilitate si
infertilitate
- Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
- Viitorul tratamentelor de fertilitate
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Stresul si infertilitatea sunt legate
- Infertilitatea de cuplu
- Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
- Despre infertilitate
- Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
- Infertilitatea secundara
- Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
- Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
- Stresul si infertilitatea
Despre sex
si relatia cu partenerul dvs mai cititi:
- 8 lucruri trasnite pe care barbatii le cred despre sex...
- Cele mai importante 10 intrebari despre Dragoste si Sex
- Modul cum mancam arata cum facem sex
- Trucuri pentru seductie
- Sexul ca o terapie
- Sexul fara orgasm
- Sexul este mai bun decat un paracetamol
- Barbatii sunt de pe Marte.. chiar si in pat
- 7 solutii pentru o viata sexuala mai buna
- Top 10 afrodisiace
- Reguli feng shui în dormitor
- Pentru femei, sexul si fericirea sunt strans legate
Cand sarcina se lasa asteptata: sfaturi si
trucuri
Forum recomandat
Asteptand un ingeras in viata noastra
!
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie,
in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi
nu ne pierdem speranta!
Despre Conceperea unui copil sanatos:
- Arta de a-ti urmari fertilitatea
- Alimentatia in perioada preconceptiei
- Ce analize de laborator ar trebui să faci înainte de a avea un copil?
- Acidul Folic
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Prietene COlTUC. Nu mai vorbi aiurea? In data in care ai scris articolul nici nu exista o lege cu privire la mamele surogat. Nu exista GHEORHGE
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII