Drepturile mamelor surogat in Romania

Drepturile mamelor surogat in Romania

Drepturile mamelor surogat in Romania

  • Legea privind obtinerea unui copil prin metoda mamei surogat  contine multe lacune. In prezent, pentru a obtine serviciile unei mame purtatoare sau surogat, se semneaza un simplu act notarial prin care aceasta consimte ca dupa nastere sa renunte la copil in favoarea parintilor biologici.
Legea privind obtinerea unui copil prin metoda mamei surogat  contine multe lacune.

In prezent, pentru a obtine serviciile unei mame purtatoare sau surogat, se semneaza un simplu act notarial prin care aceasta consimte ca dupa nastere sa renunte la copil in favoarea parintilor biologici.

Doctorii sunt cei care decid cu privire la cuplurile care pot beneficia de reproducere umana asistata medical. Legea nu prevede in ce fel poate fi contestata decizia medicilor. De asemenea, nu este stipulata o varsta minima si maxima pentru initierea procedurii. Se stipuleaza ca persoana  trebuie sa aiba varsta necesara pentru a procreea".

Pentru a beneficia de inseminare in vitro, parintii biologici trebuie sa fie casatoriti sau sa poata demonstra ca au o relatie de cel putin doi ani. Insa nu se precizeaza cum anume sa probeze acest lucru.

Femeilor singure sau cuplurilor homosexuale nu le este permis sa apeleze la o astfel de procedura. In acest fel se incurajeaza discriminarea. Daca o persoana singura poate sa adopte un copil, de ce nu are si dreptul de a da nastere in mod artificial unuia?

In cazul mamelor surogat sau purtatoare se incalca un drept fundamental al omului - acela de a decide asupra propriului corp. In momentul in care se semneaza contractul dintre mama si cuplul reproductiv, acesta contine si o clauza care stipuleaza ca nu se poate face  avort in lipsa unei indicatii medicale".

Asadar, medicul este cel care ia hotararea cu privire la avort, mama surogat pierzand dreptul inalienabil la integritate corporala.

In contextul socio-economic si profitand de erorile legii, multe femei ar putea fi constranse usor sa castige bani din meseria de mame surogat sau purtatoare, mai ales ca sumele platite de cei care-si doresc un copil sunt de ordinul zecilor de mii de euro.

Mai cititi si:

autor: pentru  Desprecopii.com Av. Coltuc Marius - Fondator Casa de Avocatura Coltuc www.coltuc.ro , Toate drepturile rezervate (c) 2012

Care sunt sursele de informatii care te pot ajuta?

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

 Despre sex si relatia cu partenerul dvs mai cititi:

 Cand sarcina se lasa asteptata: sfaturi si trucuri

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Despre Conceperea unui copil sanatos:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. irina
    irinatrimis la 16/7/2012

    Prietene COlTUC. Nu mai vorbi aiurea? In data in care ai scris articolul nici nu exista o lege cu privire la mamele surogat. Nu exista GHEORHGE

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII