Este sau nu platirea unei alte femei sa aduca pe lume un copil o forma de ABUZ? Despre mama surogat cu sinceritate

Este sau nu platirea unei alte femei sa aduca pe lume un copil o forma de abuz? Despre mama surogat cu sinceritate.

Este sau nu platirea unei alte femei sa aduca pe lume un copil o forma de ABUZ? Despre mama surogat cu sinceritate

A fost o vreme când plătirea unei mame surogat era o alegere limitată, în mare parte celebrităților bogate. Dar acest lucru nu se mai întâmplă doar la Hollywood acum...

Subiectul fiind tot mai de interes, de curand in parlamentul britanic s-a dezbatut subiectul. O parlamentarar în vârstă de 51 de ani, a vorbit despre bucuria ei de a deveni părinte cu ajutorul unei mame surogat, după ani de tratamente de fertilitate eșuate și avorturi spontane. Doamna in cauza este doar un caz dintr-un număr tot mai mare de bărbați și femei britanici care au angajat serviciile unei mame surogat, o procedură care a devenit acum o industrie globală de 12 miliarde de euro.

Deși aranjamentul financiar al doamnei in cauza este necunoscut, în general, atunci când părinții folosesc serviciile unei mame surogat  - e vorba despre o mulțime de bani, făcând acest tip de a face copii un procedeu disponibil doar pentru cei înstăriți. O femeie care decide să-și "închirieze" pântecele și să-și supună corpul unei sarcini, durerii și riscurilor asociate nașterii, ca să nu mai vorbim de trauma emoțională de a renunța la copil, este probabil să se confrunte cu probleme financiare.

Vei citi:
În unele tari, serviciile comerciale de mame purtătoare sunt interzise
Rusia a interzis ca străinii să folosească femeile ruse ca mame purtătoare
Numărul mare de celebrități care folosesc serviciile unei mame surogat
Emotionanta calatorie FIV, adoptie si surogat a lui Cameron Diaz - mama la 47 de ani

În unele tari, serviciile comerciale de mame purtătoare sunt interzise

Mama purtătoare (surogat) este acea femeie care acceptă să ducă o sarcină la termen și să nască un copil pentru un cuplu care nu poate avea copii, renunțând la orice drept parental asupra copilului.

In Romania, mamele surogat sunt considerate ilegale si nu exista nicio lege care sa reglementeze sau sa permita acest proces. Nu există nicio procedură legală prin care părinții biologici să devină părinți legali ai copilului născut prin mama surogat. Nu există nicio posibilitate legala ca mama surogat sa fie recunoscuta ca mama legala a copilului, totodata nici mama biologica nu poate fi recunoscuta legal. De asemenea, nici plata pentru serviciile de mama surogat nu este permisa in Romania.

În Marea Britanie, serviciile comerciale de mame purtătoare sunt interzise, fiind permise doar cele de tipul „altruist”. Este încă o afacere la negru. Aceste cheltuieli pot include alimente, facturi, îmbrăcăminte, transport, îngrijirea copiilor și chiar angajarea unui ajutor casnic - și pot ajunge până la 25.000 de lire sterline. În 2018, un studiu de la Universitatea Kent a arătat că un cuplu și-a plătit mama surogat cu 60.000 de lire sterline.

Internațional, o mamă surogat costă minim 50.000 de euro - în țări precum Ucraina și Georgia - iar în America se poate ajunge până la 240.000 de euro.

În România, forumurile sunt pline de anunțuri. Prețul pentru o „mamă surogat” poate ajunge până la 50.000 de euro. Insa e  important să protejăm atât părinții, cât și mama surogat și copilul, deoarece în zona aceasta incertă în care se fac astfel de contracte în România, este nevoie de o reglementare pentru a proteja toate părțile implicate. Fără o lege, mama surogat poate spune "nu vă mai dau copilul" sau poate să încerce să șantajeze cuplul pentru mai mulți bani. O reglementare ar asigura protecția atât pentru cuplurile care își doresc un copil, cât și pentru mama surogat.

In unele tari - legea interzice ca străinii să folosească femeile ruse ca mame purtătoare

Există un număr de țări în care mamele surogat sunt interzise sau restricționate în mod legal. De pilda:

♦ Franța: mamele surogat sunt interzise și orice acțiune legată de acestea este considerată o infracțiune.

♦ Germania: mamele surogat sunt interzise, și orice acțiune legată de acestea este considerată o infracțiune.

♦ Italia: mamele surogat sunt interzise.

♦ Spania: mamele surogat sunt interzise, și orice acțiune legată de acestea este considerată o infracțiune.

♦ Grecia: mamele surogat sunt interzise, și orice acțiune legată de acestea este considerată o infracțiune.

♦ Rusia: mamele surogat sunt interzise.

♦ Cipru: mamele surogat sunt interzise.

♦ India: mamele surogat sunt permise doar pentru cuplurile care au probleme medicale și sunt restricționate pentru străini.

♦ Canada: mamele surogat sunt permise doar pentru cuplurile care au probleme medicale și sunt restricționate pentru străini.

♦ Israel: mamele surogat sunt permise doar pentru cuplurile care au probleme medicale și sunt restricționate pentru străini.

Este important de menționat că aceste reguli pot varia în funcție de țară și de schimbările legislative care pot avea loc. Este recomandat să se verifice regulile și legile în vigoare înainte de a lua o decizie.

Foarte puține țări permit serviciile comerciale ale unei mame surogat - Ucraina, Georgia, Columbia, Laos și SUA. Luna trecută, Rusia a interzis ca străinii să folosească femeile ruse ca mame purtătoare.

 "Mă uimește că trăim într-o societate care este în general îngrozită de cei care caută serviciile unei prostituate, în care o femeie vulnerabilă este exploatată pentru folosirea corpului ei și totuși, maternitatea surogatica, care în multe cazuri funcționează pe aceeași bază, primește o "trecere gratuită".

Oricât de dur ar suna, nu vorbesc din poziția privilegiată de a fi o femeie suficient de norocoasă pentru a concepe copii în mod natural. Nu sunt o mamă îngâmfată a trei copii, care le-a refuzat altor femei bucuria maternității. Sunt infertilă și a existat o perioadă în viața mea în care am încercat totul pentru a avea un copil.

Am avut trei runde nereușite de FIV, inclusiv două cicluri cu ovule donate. În ambele cazuri, donatoarele de ovule erau din Europa de Est și aveau mai puțin de jumătate din vârsta mea. Știu cât am plătit clinica, dar mereu m-am întrebat ce procent a mers donatoarelor. Mai puțin decât am plătit pentru noua mea canapea, îmi imaginez.

Astăzi, îmi este rușine că, din cauza mea, o femeie a acceptat să fie "pompată" cu hormoni pentru a-și dona ovulele. Este o experiență neplăcută și obositoare. Știu pentru că eu am trecut prin asta în timpul tratamentului FIV.

Privind în urmă, cred că ar fi trebuit să accept mai devreme că nu era posibil pentru mine să am propriul meu copil biologic. Am tras linie și mi-am dat seama că am avut o viață destul de buna fără copii.

Un lucru pe care nu l-am gândit niciodată a fost maternitatea surogat. Slavă Domnului pentru că, pe atunci, notoriile fabrici indiene de bebeluși încă funcționau și ar fi fost cea mai ieftină opțiune disponibilă pentru mine.

În 2016, în urma protestelor mondiale, India a interzis în cele din urmă maternitatea surogat comercială. Până atunci, mii de femei needucate și sărace, adesea sub presiunea soților și rudelor, își închiriau pântecele unor străini înstăriți în schimbul unei sume de bani.

La clinicile de fertilitate, numite „fabrici” sau „ferme”, până la 100 de mame surogat deodată erau găzduite în cămine sumbre până când nășteau și își câștigau onorariul (cu o plată pe zi mai mare celor care nășteau gemeni sănătoși).

În apogeul maternității-surogat comerciale din India, aproximativ 2.000 de copii pe an au fost facuti de mame surogat."

Premila Vaghela, de 30 de ani, mamă a doi copii din Ahmedabad, vestul Indiei, a murit din cauza unor complicații după cezariana din 2012. Cazul ei nu a fost un caz izolat, dar nu putem ști niciodată numărul real de femei din întreaga lume care au murit sau au suferit consecințe grave asupra sănătății, deoarece maternitatea surogat este atât de prost reglementată.

Sarcinile surogat pot avea un risc mai mare, deoarece majoritatea se bazează pe ovule donate, ceea ce poate crește riscul de complicații în urma diabetului gestațional, naștere prematură și naștere prin cezariană.

În 2004, Natasha Caltabiano, în vârstă de 29 de ani, asistentă medicală și mamă a doi copii din Weston-super-Mare, Somerset, a murit din cauza unor complicații la scurt timp după ce a născut un băiețel, pentru un alt cuplu.

 "Cu toate acestea, utilizarea mamelor surogat este în creștere în lume.

Numărul mare de celebrități care folosesc serviciile unei mame surogat au stimulat, fără îndoială, interesul.

Actrițele Rebel Wilson și Priyanka Chopra au devenit recent mame datorită mamelor surogat. Dar ele se alătură deja lui Nicole Kidman, Kim și Khloe Kardashian, Sarah Jessica Parker și lui Elon Musk, pentru a numi doar câțiva. Unele celebrități de sex feminin au o primă sarcină proprie, doar pentru a trece ulterior la serviciile unei mame surogat, invocând probleme de sănătate și infertilitate secundară.

Ollie Locke, de la reality show-ul Made In Chelsea, a dezvăluit că ea și partenerul ei Gareth și-au pierdut speranțele de a deveni părinți prin intermediul unei mame surogat pentru a treia oară, când aceasta a suferit un avort. Ollie spusese anterior: „Uneori pur și simplu nu funcționează. Dar asta nu ne va împiedica să încercăm din nou și din nou..."

 "Niciodată realitatea îngrozitoare a maternității surogat nu a fost mai gravă decât atunci când Rusia a invadat Ucraina anul trecut. După ce India și-a schimbat legile, Ucraina a devenit un centru internațional al maternității surogat. Înainte de război, în Ucraina s-au născut în jur de 2.500 de copii pe an cu ajutorul mamelor surogat. La momentul invaziei, zeci de bebeluși erau părăsiți în creșele din Kiev, părinții neputând să-i ia.

Mai târziu, au început să apară povești despre părinții din tarile vestice care, triumfători, au reușit să ajungă în Ucraina pentru a-și salva bebelușii.

În fotografii, ei zâmbeau și legănau copilul - dar cum rămâne cu femeia care a născut acel copil? Nu m-am putut abține să nu mi-o imaginez lăsată în urmă într-o grămadă de dărâmături cu laptele curgându-i din sânii, încă având sângerări postpartum...

A fost deranjant, dar nimic nu este mai supărător decât copiii abandonați de părinți, atunci când se nasc cu probleme de sănătate sau dizabilități.

Pentru a vedea maternitatea surogat ca un act frumos și altruist în care o femeie o ajută pe alta să-și atingă visul de a fi mamă este în cel mai bun caz naiv și în cel mai rău caz periculos, chiar dacă banii nu schimbă mâinile.

Luna trecută, agenția de maternitate surogat New Life Global, care își desfășoară activitatea în Ucraina, Georgia, Mexic, sud-vestul Asiei și Kenya, a fost acuzată că a pus în pericol viețile mamelor surogat prin încurajarea transferului de mai mulți embrioni pentru a crește șansele de gemeni sau tripleți, care implică un risc crescut de mortalitate maternă. Agenția a negat afirmațiile de practică neetică și a spus că toate sucursalele sale operează în jurisdicții în care maternitatea surogat comercială este legală.

În cele din urmă, nu am putut niciodată să văd maternitatea surogat printr-o lentilă de trandafir. Voi merge până acolo încât să spun că îl consider la fel de condamnabil din punct de vedere moral ca traficul de copii sau comerțul de organe." spune parlamentara din Marea Britanie.

După cum știm prea bine, adevărul este că nu toți putem avea ceea ce ne dorim și, uneori, asta include și un copil... 

Surogatul: intrebari și răspunsuri

Termenul surogat este utilizat atunci cand o femeie este insarcinata si naste un copil pentru o alta femeie.  Mama surogat poate fi mama genetica a copilului (acesta fiind o forma traditionala de surogat) sau, poate purta sarcina dupa ce a fost implantata cu un embrion al altei femei - fiind mama purtatoare.

Iata mai multe aspecte despre surogatul FIV sau surogatul natural, despre ce inseamna mama purtatoare si sfatul de la Desprecopii

► Forum despre mame purtatoare: intrebari si raspunsuri despre surogat. 

Emotionanta calatorie FIV, adoptie si surogat a lui Cameron Diaz - mama la 47 de ani

Cameron Diaz, frumoasa actrita de 47 ani de la Hollywood, a anuntat fericită, ca alaturi de sotul ei - e mamă pentru prima dată. Mama unei fetițe pe care a așteptat-o mult, la capatului unei călăatorii dificile si emoționante ...

Deschiderea la posibilitatea surogatului le-a oferit in sfârșit fericirea ca vor deveni părinți...iată detalii despre emoționanta călătorie FIV, adopție si surogat a lui Cameron Diaz. Mai departe>>

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII