Cum ajutam un copil timid?

Cum ajutam un copil timid?

Cum ajutam un copil timid?

Nu ii spuneti niciodata unui copil timid: Esti timid  - pentru ca acest termen are o conotatie negativa in societate. Fiti alaturi de el insa nu fiti niste parinti exagerat de protectivi.

Iata cum puteti ajuta, cu dragoste si intelegere, un copil timid.

- veti citi;
Nu ii spune niciodata unui copil timid: Esti timid
Fiti alaturi de el dar nu exagerat de protectivi
Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Nu ii spune niciodata unui copil timid: Esti timid

Nu ii spuneti niciodata unui copil timid: Esti timid  - pentru ca acest termen are o conotatie negativa in societate. Fiti alaturi de el insa nu fiti niste parinti exagerat de protectivi.

Iata cum puteti ajuta, cu dragoste si intelegere, un copil timid.

Referiti-va la copilul dvs ca si "linistit". Nu il etichetati niciodata ca si timid, devreme ce acest termen are o conotatie negativa in societatea noastra. 

Fiti alaturi de el dar nu exagerat de protectivi

Copilul trebuie sa stie ca beneficiaza de increderea dumneavoastra in orice situatie, dar asta nu inseamna ca sariti sa-l aparati imediat ce manifesta teama sau neincredere fata de ceva sau cineva. El va capata o capacitate de adaptare si toleranta la stres daca se va confrunta cu situatii stresante. Prezentati-l anumitor persoane si apoi lasati-l sa se descurce singur. Nu vorbiti sau salutati in locul lui.

Explicati-i inainte situatia in care urmeaza sa se implice (Exemplu: ca vor veni niste prieteni la cina, ca el se va juca sau poate va vrea sa stea cu voi. E alegerea lui).

Implicati-l in discutii

Implicati-l in discutii daca observati ca e atent . Incurajati-l sa puna intrebari si sa-si exprime parerea.

Incurajeaza succesele copilului in relatiile cu ceilalti. Stimuleaza-i increderea in sine. Incurajati-l sa participe in mod activ la activitatile grupului, sa ia si el initiativa in joc, sa ofere solutii la o problema, sa povesteasca o intamplare prietenilor sai, etc.

Pregatiti copilul si pentru insuccesele care pot apare intr-o relatie sociala (refuz, tradare, batjocora).

Obisnuiti-l treptat cu o anumita situatie

Obisnuiti-l treptat cu o anumita situatie (de exemplu daca stiti ca aveti un copil timid poate refuza sa mearga la gradinita; atunci va preocupati in mod deosebit sa cunoasca bine spatiul de joaca, clasele, unii dintre colegi, sala de mese, inainte de a urma cursurile).

Chiar daca la inceput nu se arata incantat de prezenta altor copii nu renuntati la ideea de a-l integra intr-un grup de copii de varsta lui. Duceti copilul in preajma acelor copii si lasati-l sa-i urmareasca de la distanta. Incet, incet va dori el singur sa se apropie si sa se joace. Sau invitati copii acasa, la aniversarea lui sau cu alte ocazii.

Incercati sa nu-i spuneti mereu "Esti timid." mai ales fata de alte persoane. Nu folositi timiditatea copilului ca o scuza pentru faptul ca nu vorbeste cu ceilalti si e retras. Poate interpreta acest lucru ca o deficienta si se va comporta ca atare in continuare.

Exersati acasa roluri diferite

Exersati acasa roluri diferite cu ajutorul unor papusi inspirandu-va din situatiile reale in care copilul manifesta timiditate. De exemplu: " Sa ne imaginam ca eu sunt d-na educatoare si tu esti la gradinita. Avem serbare maine. Haide sa repetam poezia. Urca-te pe acel scaun, sa zicem ca este scena". Apoi inversati rolurile, mama jucand rolul baiatului timid. Astfel copilul se va putea privi din afara.

In urma acestui proces de identificare decurg o serie de stari emotionale care poate dezorganiza comportamentul copilului, acesta poate trai confuzie initiala, disconfort, stari care pot fi depasite curand cu ajutorul unei educatii adecvate din partea parintilor.

Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Noi parintii, vrem ca al nostru copilas sa fie inconjurat de prieteni si sa nu fie izolat. Un copil izolat si fara prieteni va fi trist si asta ii afecteaza increderea in sine. Dar ce facem daca avem un copil timid? Cum ne putem ajuta copilul sa isi faca prieteni? Iata cateva sfaturi pe care le poti pune in practica.

 Forum si consiliere psihologica

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta. 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2018

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

 

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 1 comentarii

  1. Violeta Horvath
    Violeta Horvathtrimis la 17/6/2020

    Oare m-ati putea ajuta cu un sfat, cum pot ajuta nepotelui cand este foarte incarcat emotional si plange- urla in bratele mamei sau tatalui. Oare este imbratisatul acesta o metoda de a ajuta copilul sa-si gestioneze emotiile? Va rog o opinie daca se poate. Multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII