Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Noi parintii, vrem ca al nostru copilas sa fie inconjurat de prieteni si sa nu fie izolat. Un copil izolat si fara prieteni va fi trist si asta ii afecteaza increderea in sine.

Dar ce facem daca avem un copil timid? Cum ne putem ajuta copilul sa isi faca prieteni? Iata cateva sfaturi pe care le poti pune in practica.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Evita etichetarea copilului
Nu-l impinge sa fie ceea ce nu este
Ajuta-ti copilul sa-si construiasca increderea de sine
Vorbeste cu profesorul
Activitati placute copilului
Roaga profesorul sa-i dea copilului tau niste responsabilitati in clasa
Nu-ti intervieva copilul pentru comportamentul negative
Fiecare copil are un temperament unic\

Ai un copil cu caracter introvert?

Multor copii, in special celor inclinati spre comportamentul introvert, le este foarte greu sa isi faca prieteni. Prietenii sunt insa acei tovarasi de joaca sau scoala, de care fiecare copil are nevoie. Noi parintii, dorim desigur sa vedem ca al nostru copilas este inconjurat de prieteni si ca are o viata sociala.

Deci, cum ne putem ajuta copilul sa isi faca prieteni? Iata cateva sfaturi pe car ele poti pune in practica.

Iata ce spune o mamica pe forumul Desprecopii:

Fiul meu este un copil foarte timid. A avut la scoala un coleg care i-a fost cel mai bun prieten anul trecut (in clasa intaia), insa acel copil s-a mutat la alta scoala. Baietelul meu este prea timid pentru a se conecta cu colegii sai de clasa, asa ca adeseori este singur, si incepe sa se prefaca bolnav pentru a evita mersul la scoala deoarece spune ca ii este dor de mine toata ziua. Cum as putea sa il sjuta sa isi faca prieteni noi?

Evita etichetarea copilului

In primul rand, evita sa pui o ethicheta copilului. “El este timidul nostru.” “Ea este mica noastra frumusete.” “El este bobocul familiei.” Etichetele definesc, de multe ori, cine suntem si cine credem ca putem deveni. Descrie comportamentul fara a impune baietelului tau o eticheta limitata ce ar putea sfarsi urmarindu-l intreaga sa viata. Valideaza-i sentimentele spunandu-i ceva precum “Pare ca te simti putin inconfortabil in jurul tuturor copiilor” mai degraba decat “Desigur ca nu-ti place sa fii la zile de nastere - tu esti timid!”

Nu-l impinge sa fie ceea ce nu este

In timp ce etichetarea unui copil este negativa, este, de asemenea, daunator sa insisti ca el sa fie persoana ce nu-i. Copilul tau ar putea fi un comedian acasa unde ii este usor, insa retras atunci cand este in public. Modul in care se comporta va varia in functie de cat de confortabil si relaxat se simte.

Ajuta-ti copilul sa-si construiasca increderea de sine

Cauta locuri mici si intime in care isi poate practica abilitatile sociale intr-o situatie mult mai usor de gestionat, ca intr-o clasa de arta sau un program la biblioteca. Multor copii retrasi le este mult mai usor sa se apropie de alti copii atunci cand nu se simt coplesiti de zgomotul si haosul clasei.

Incurajeaza-ti copilul sa-si identifice trei colegi de clasa cu care crede ca ar fi distractiv sa se joace. Apoi vezi daca poti aranja, dupa scoala, o iesire in parc sau la inghetata pentru a vedea daca ei reusesc sa se conecteze.

copil timid

Vorbeste cu profesorul

Ar putea imparti “prieteni de studiu” elevilor sai, astfel incat sa poata lucra ocazional impreuna la teme. Aceasta ar putea fi pentru copii o modalitate mai naturala si mai usoara de a se cunoaste unul pe celalalt, unu la unu.

Activitati placute copilului

Cand copiii se simt vazuti, pretuiti si apreciati asa cum sunt ei, increderea de sine creste natural. Ce ii place sa faca in afara scolii? Ajuta-l sa-si dezvolte un puternic simt intern al sinelui, prin oferirea de oportunitati in care sa isi manifeste talentele si calitatile sale unice, fie ca este vorba de grija pentru animale, stapanirea miscarilor de karate sau de nascocirea deserturilor gustoase.

Roaga profesorul sa-i dea copilului tau niste responsabilitati in clasa

Unii copii retrasi infloresc atunci cand se simt speciali sau importanti. Poate ca fiul tau poate fi desemnat ingrijitorul hamsterului sau cel care ia notite la birou. Este posibil sa se simta mai putin ca un strain ce tanjeste dupa casa si mama, daca se simte mai integrat in clasa ca membru de valoare al ei.

Nu-ti intervieva copilul pentru comportamentul negativ

Cand iti iei copilul de la scoala, evita adresarea intrebarilor precum “Iubire, ai stat din nou singur la pranz?” sau “Ai stat din nou in clasa in pauza?” in timp ce el trebuie sa iti poata spune adevarul daca a avut o zi grea, el te va urmari pentru indicii care sa anticipeze ca fiecare zi va fi ingrozitoare.

Fiecare copil are un temperament unic

Unii sunt de foc si extrovertiti, iar altii sunt mai sensibili si introvertiti, iar majoritatea sunt intre aceste doua extreme in functie de locul in care sunt si cu cine se afla. Speram ca aceste sfaturi iti vor ajuta micutul sa navigheze prin jena de la inceputul procesului cunoasterii unei persoane, si ca va avea din nou un cel mai bun amic!

Cum iti inveti copilul sa converseze pentru a-si face prieteni: schema de initiere a conversatiilor

Problemele de comunicare, in special deficitul conversational pot afecta copilul atunci cand el doreste sa isi faca prieteni noi. Iata cum iti poti ajuta copilul sa initieze conversatii pentru a intra in grupurile de prieteni. Citeste in continuare sfaturile psihologilor: Invata-ti copilul sa converseze pentru a-si face prieteni: schema de initiere a conversatiilor

Despre copilul timid mai cititi pe forum

Timiditatea copilului
Puiul meu e timid
Copilul timid

8 moduri de a ajuta un copil timid

Multi copii sunt etichetati ca fiind timizi. Daca ati inteles ce inseamna cu adevarat acest termen, s-ar putea sa concluzionati ca aveti un copil timid, si ca, la urma urmei, aceasta nu este o insusire negative. Citeste mai departe aici...

 Forum si consiliere psihologica

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta. 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2019

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII