Carnetul Gravidei

Interviu Carmen Constantinescu

Interviu Carmen Constantinescu

  • Medic specialist obstetrica ginecologie Regina Maria.

    "Numaratoarea" sau "istoria" sarcinii incepe cu prima zi a ultimei menstruatii.

  • IntrebareDe retinut:

"Numaratoarea" sau "istoria" sarcinii incepe cu prima zi a ultimei menstruatii.

Suntem in studioul desprecopii, in dialog cu Specialisti de la Regina Maria.

Invitat: Alaturi de noi se afla doamna doctor Carmen Constantinescu, medic specialist obstetrica ginecologie Regina Maria.

Doamna Doctor, cum este sa fii medic femeie - ginecolog atunci cand ai pacienti majoritatea femei? E un plus, prin prisma faptului ca ati trait aceasta experienta a sarcinii, sunteti mama, vin viitoarele mame cu mai multa incredere?

Intrebare Buna ziua in primul rand.
min 0:50

Da, sigur cred ca este un atu. In pricipal pot sa empatizez, sa le inteleg temerile, spaimele, toate intrebarile care vin din partea lor mi le-am pus si eu, chiar daca stiam la ce sa ma astept.

Astazi incercam sa abordam un subiect de maxim interes pentru viitoarele mame, acela al analizelor din timpul sarcinii. Analize pe care orice femeie insarcinata care doreste sa aduca pe lume un  copil sanatos ar trebui sa si le faca.

Intrebare Ce face o femeie care afla ca este insarcinata? Ce analize recomandati?
min 1:50

La inceput se dateaza sarcina, aceasta se calculeaza de la prima zi a ultimei menstruatii. Dupa ce stim ca exista aceasta sarcina, se fac anumite analize pe fiecare din cele trei trimestre in parte.

Intrebare La ce varsta a sarcinii se vede embrionul?
min 2.18

Embrionul se vede la aprx 5 saptamani, prin ecografie cu sonda transvaginala, activitatea cardiaca la aprx 6 saptamanai, iar sacul gestational la 4 saptamani de la ultima menstruatie.

Intrebare Asadar, suntem la primul set de analize. Cum stie cand trebuie sa vina, ce sa faca efectiv? Cum procedati efectiv, isi noteaza pe ceva?
min 2.49

Exista un carnet al gravidei in care se noteaza toate aceste date: ultima menstruatie, greutate, inaltime, patologie asociata, tensiune, etc, in general la toate consultatiile tensiunea si greutatea sunt monitorizate.
 
Asadar in acest carnet al gravidei sunt mentionate toate analizele si problemele daca exista, astfel ca exista un istoric medical riguros. Si mai pot exista notite ale femeii insarcinate cu intrebarile la care doreste raspunsuri.

Intrebare Dupa prima ecografie, care sunt analizele efective?
minutul 4:28

Analize de sange: Hemograma, coagulare, biochimie, grup de sange si  RH, pentru tiroida, pentru hepatite (B, C), sifilis, HIV

Complex TORCH (toxoplasma, citomegalovirus, rubeola si herpes)

Si analize pentru colul uterin: Papanicolau, Clamydia, Michoplasma, Ureaplasma si secretie cu cultura.

Intrebare De exemplu, in cazul depistarii unei incompatibilitati de RH. Femeia isi depisteaza un RH negativ diferit de al sotului.Ce se intampla?
min 5.25

Se face o analiza din sange, o dozare de anticorpi. Daca acesti anticorpi sunt absenti, la 20 de saptamani se face din nou aceasta dozare, urmarindu-se lunar. In mod normal acesti anticorpi trebuie sa fie absenti. Daca ei sunt prezenti, sarcina trebuie urmarita cu mai mare atentie: daca fatul creste corespunzator, daca lichidul amniotic e normal, ecografie....

Intrebare Am ajuns din nou la ecografie. Pot avea efecte negative pentru fat aceste ecografii?Cat de des se pot repeta?
min 6.07

Nu sunt nocive, sunt cu ultrasunete. Trebuie facute la inceputul sarcinii si apoi cele stabilite standard. Sunt femei care au divere probleme in antecedente si atunci e firesc sa fie mai precaute.

Intrebare Cand este recomandat acidul folic?
min 6.55

Acidul Folic e recomandat sa se ia preconceptional, intrucat deficitul de acid folic poate genera probleme de tub neural. Doza recomandata zilnica este de 1mg.

Femeilor cu diverse patologii asociate: probleme de coagulare, trombofilii, anemii li se poate recomanda o doza marita de 5mg/zi.

Intrebare Dati-ne cateva detalii depre toxoplasmoza. Cum interpretam valorile rezultatelor?
min 7.55

Anticorpii antitoxoplasma sunt IgM si IgG. IgM pozitiv inseamna infectie acuta prezenta la momentul respectiv. IgG pozitiv inseamna ca ai avut boala si nu o mai faci in timpul sarcinii. De obicei femeile au acesti anticorpi, iar daca nu ii au acestia se urmaresc in cursul sarcinii din doua in doua luni.

Intrebare Cand facem primul screening, prima ecografie morfofetala?
min 8.53

La inceputul trimestrului doi se face bitestul (acelasi lucru cu dublutest). La 9-10 saptamani de sarcina se recolteaza analizele de sange, cu rezultatele se merge la ecografia de screening la aproximativ 12 saptamani (intre 11 saptamani si 13 sapt si 6 zile).Rezultatele acestei ecografii, rezultatele analizelor de sange si date despre mama (varsta, greutate, antecedente, etc) se introduc intr-un soft special care calculeaza un risc calculat: risc de trisomie 18, trisomie 13 si trisomie 21 sindromul Down.

Intrebare Ce se recomanda in situatia in care este o problema la dublu test?
min 9.58

Trebuie facuta amniocenteza pana la 20 saptamani de sarcina.

Intrebare Este aceasta procedura dureroasa?
min 10.08

Nu, aceasta procedura se face ambulatoriu, cu anestezie locala.

Intrebare Trecem in revista analizele trimestrului doi de sarcina?
min 10.21

Se face hemograma, sumar de urina, urocultura, se repeta anumite analize gen toxoplasmoza, anticorpii  antiRH sau antigrup si desigur ecografia de morfologie fetala intre 20 si 24 de saptamani.

Intre 24 si 28 se face testul de screening pentru diabet gestational.

Intrebare In trimestrul trei sunt probleme care pot aparea mai des, ce analize se mai fac?
min 11.17

Se face un set complet de analize, aproape similar cu cele din trimestrul unu plus o ecografie de morfologie intre 28 si 32 de saptamani. La 36 de saptamani se recomanda cultura vaginala pentru streptococ de grup B, pentru infectiile genitale.
 
Ce le spuneti viitoarelor mamici inainte de nastere?

Depinde foarte mult de modul in care vor sa nasca sau in care trebuie sa nasca. Cele care au probleme nasc in general prin cezariana iar cele fara patologii deosebite pot sa nasca normal.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII