Metoda JEEPP - comunicarea perfecta cu sotul :)

Metoda JEEPP - comunicarea perfecta cu sotul :)

Metoda JEEPP - comunicarea perfecta cu sotul :)

  • Dupa multi ani si multe metode, pana la urma tot la asertivitate m-am oprit. Adica sa cer ce am nevoie, sa nu ma astept sa se gandeasca sotul singur, sa faca din proprie initiativa, ci sa repet eu ca discul stricat la nesfarsit. Bine, stiu ca tehnica discului stricat se foloseste adesea la refuzuri ("inteleg ca...dar eu nu pot sa..."), insa eu am aplicat JEEPP si merge.
Dupa multi ani si multe metode, pana la urma tot la asertivitate m-am oprit. Adica sa cer ce am nevoie, sa nu ma astept sa se gandeasca sotul singur, sa faca din proprie initiativa, ci sa repet eu ca discul stricat la nesfarsit. Bine, stiu ca tehnica discului stricat se foloseste adesea la refuzuri ("inteleg ca...dar eu nu pot sa..."), insa eu am aplicat JEEPP si merge.

Dar daca ma bosumflu sau enervez, mai mult imi dau inapoi propriile progrese. Mi-a luat mult sa imi schimb convingerile ca ar trebui sa vina de la sine si ca nu ar trebui sa cer eu. Dupa ce le-am schimbat, mi-a fost mai usor sa aplic JEEPP. Bine, mai obosesc si atunci iau pauza, dar altfel repet perseverent care-s nevoile, dar ca si cum cer ajutorul la modul frumos, nu ca si cum era obligat sa faca si n-a facut.

Adica JEEPP inseamna asa:

J - sa spun EU (de la JE), nu TU (adica EU am nevoie, nu TU nu faci)
E - empatie - inteleg ca ai nevoie sa te relaxezi (fara adaugat ca si eu am nevoie sa ma relaxez etc.)
E - emotie - ca esti stresat de la munca si iti vine sa uiti de toate, ca nu e deloc usor, nici la munca, nici acasa (fara sa adaug ca nici mie nu mi-e usor)
P - precizie - insa as avea si eu nevoie sa faci asta, te rog - adica spui cu precizie de fiecare data ce nevoie trebuie satisfacuta
P - perseverenta - repetat pentru fiecare nevoie, over and over again, forever asa :P

Si ce a mai functionat f. mult au fost cei trei A:

- admiratie
- acceptare
- apreciere

Eu inainte nu le exprimam, luam ce era bun ca fiind normal. Si m-am educat (desi inca mai uit) sa le exprim. Sa admir la el ceva ce chiar admir (nimic fals), sa accept ca e barbat si barbatii nu-s construiti fix ca femeile, poate si eu daca eram barbat eram altfel, sa-l accept ca om, cu totul, sa cer doar schimbarea vreunui comportament anume, nu a persoanei cu totul, sa am grija sa nu dau senzatie de neacceptare, e f. periculoasa si sa apreciez fiecare (bine, nu reusesc chiar fiecare) lucru bun, nu sa-l tratez ca fiind normal. De ex. mama, cat ai tras azi, wow ce de cumparaturi ai facut, merci (chit ca nu le-a facut numai pt. mine).

Repet, nu fac nici eu asta 100% din timp si nici nu e totul perfect in relatie, insa chestiile de mai sus, aplicate perseverent, nu doar o data sau de doua ori si dupa aia nervi, la noi au functionat major. Ba m-am trezit chiar cu mai multe rezultate decat asteptam. Totodata avand grija sa nu stric pe alta parte astea.

Nu incerc sa ma dau mare, ci doar sa prezint "unelte" care pe mine m-au ajutat, pentru cine vrea sa le foloseasca. La inceput pot fi peste mana, ca am invatat altfel din familii sau ca ni s-ar parea normal sa gandeasca altfel (desi nu stim fix in locul lor daca n-am gandi la fel), dar tot perseverenta mi s-a parut cheia.

Sper sa nu sune scolastic, pt. ca ele sunt gandite doar ca principii, se adapteaza la cuvintele si stilul fiecaruia, dar au functionat fara gres la oricine le-a aplicat perseverent, am experienta cu ele.

autor: membru Desprecopii.com dara76 - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa comentati articolul la ACEST subiect de pe forum

Despre relatie si dragoste, va recomandam sa cititi

 Ultimele 10 dosare din dulapul cu dosare intime:

 Comunitate - Forum recomandat

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Relatie

Cu capul limpede

Sex

Chip frumos


 

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII