Autismul se manifestă diferit la fete si baieti - iată de ce

Autismul se manifesta diferit la fete - iata de ce

Autismul se manifestă diferit la fete si baieti - iată de ce

Cercetătorii sunt de părere că autismul se poate manifesta diferit la fete în comparație cu băieții. Înțelegerea acestor diferențe determinate de sex, atât biologic, cât și experiențial, deține promisiunea de a îmbunătăți rezultatele tuturor copiilor cu autism pe termen lung.

Iată ce manifestări specifice de autism pot avea fetele.

Definitia și diagnosticul autismului

Autismul  este o tulburare de neurodezvoltare cauzata, cel putin in parte, de factori genetici.

Autismul a fost pentru prima dată descris și diagnosticat în anul 1943, iar de atunci, cercetarea și înțelegerea acestei afecțiuni au evoluat semnificativ. În perioada inițială, autismul a fost asociat cu trei caracteristici comune la copiii autiști: deficite în interacțiunea socială, dificultăți de comunicare și comportamente repetitive sau stereotipe.

Specialiștii din domeniul autismului susțin că intervenția timpurie este esențială pentru succesul tratamentului unui copil autist. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât se pot obține mai bune rezultate în dezvoltarea copilului și în îmbunătățirea calității vieții lui.

De aceea, părinții copiilor de vârste tot mai fragede sunt tot mai atenți la eventualele semne sau comportamente care ar putea indica autismul. Ei sunt primii care observă și înțeleg nevoile și diferențele copiilor lor, iar observațiile lor pot fi cruciale pentru detectarea timpurie a autismului.

Însă, un alt aspect important este colaborarea cu pediatrul copilului. În mod ideal, pediatrul ar trebui să fie capabil să recunoască semnele precoce ale autismului sau să ofere recomandări pentru evaluarea specialiștilor atunci când sunt necesare. Cu toate acestea, nu toți pediatrii au expertiză în autism sau în detectarea sa timpurie. De aceea, dacă părinții au suspiciuni sau îngrijorări cu privire la dezvoltarea copilului lor, este recomandat să caute o evaluare specializată de la un psiholog sau terapeut comportamental care se specializează în autism.

Aici poti citi pe larg despre simptomele si diagnosticul autismului - Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte

Tulburarea de obicei apare in copilarie, incepand cu probleme notabile in comunicarea sociala, cu o preferinta pentru angajarea in comportamente repetitive, orientate senzorial. Severitatea acestor deficiente variaza foarte mult in randul persoanelor diagnosticate cu autism. Recuperarea este rara, desi este adevarat ca unele persoane ar putea face progrese substantiale in timp.

Tulburare este asociata cu povara mare de a suferi in ceea ce priveste limitarile pe care le au cei afectati. S-a acordat, de asemenea, o mare atentie sarcinilor suplimentare, diminuarea veniturilor pe care le au parintii, precum si costurilor sistemelor de asistenta sociala, educational si de sanatate.

Autismul - manifestari diferite la fete si baieti

Un aspect al autismului caruia nu i s-a acordat prea multa atentie este modul diferit in care acesta se manifesta la fete si baieti.

Intelegerea autismului prin muzica
Ne este cunoscut de multi ani ca autismul este mai frecvent la baieti decat la fete. Tulburarea apare diferit la cele doua sexe, iar aceste diferente pot avea implicatii importante atat pentru diagnostic cat si pentru tratament.

O constatare uimitoare a unui raport de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor Recente arata ca raportul dintre numarul de baieti/fete cu autism a crescut cu 78%, el ajungand la aproximativ 5 la 1. Aceasta este mai mare decat ceea ce este, de obicei, raportat in alte studii, adica 2 la 3 sau 4 la 1.
Nu exista nici o explicatie adecvata pentru acest dezechilibru in raportul dintre sexe, desi trebuie sa recunoastem, este, de asemenea, valabil si pentru alte tulburari de dezvoltare ale copilariei timpurii, cum ar fi dizabilitatile de invatare si deficitul de atentie. In schimb, fetele par sa fie supra-reprezentate in tulburari care incep dupa pubertate, cum ar fi depresia si anxietatea.

Ceva pare a proteja fetele de aceste tulburari de dezvoltare si autism

Acest "ceva" ar putea fi nivelurile de hormoni din uter, factorii epigenetici care "inchid" sau "deschid" genele de susceptibilitate ale autismului in timpul dezvoltarii, sau faptul ca tinerele fete au, in general, abilitati sociale mai bune decat baietii si au nevoie de astfel o mai mare "doza" de ceea ce face ca autismul sa treaca acest prag si sa fie afectat in dezvoltare. De asemenea, este posibil ca o parte din fetele cu trasaturi usor autiste sa le piarda mai devreme si astfel, aceste trasaturi sa devina nedetectabile pana la virsta de 8 ani.

Oricare ar fi motivul, raportul intre sexe in autism este probabil cea mai consecventa constatare in domeniu, dar, probabil, cea mai putin inteleasa. Cu toate acestea, este posibil ca acesti "factori de protectie", o data identificati si intelesi, ar putea juca un rol important in descoperirea a noi tratamente si interventii care valorificate pe aceste elemente de protectie  sa faca astfel o diferenta reala a rezultatelor pe termen lung.

Expresia clinica a autismului este de asemenea diferita la baieti. In general vorbind, fetele cu autism au dizabilitati de invatare mai mari si mai multe probleme intelectuale decat baietii. In ceea ce priveste cresterea gradului de depreciere cognitiva, raportul dintre sexe este de 1-1. In schimb, raportul dintre baieti si fete a fost chiar mai mare decat 5 la 1  printre persoanele cu autism asa numitele cazuri "cu activitate superioara", desi nu toate studiile au fost de acord asupra acestui punct.

O constatare interesanta este faptul ca, probabil, fetele cu autism "cu activitate superioara" nu au fost contorizate de catre medicii care sunt experti in diagnosticare. Exista unele dovezi ca intre acest subgrup de "activitate superioara" fetele cu autism au abilitati sociale mai bune decat baietii cu autism si, astfel, nu sunt diagnosticate la fel de usor.

Adesea, simptomele de autism apar ca timiditate extrema sau anxietate la fete

Adesea, simptomele de autism apar ca timiditate extrema sau anxietate la fete, mascand astfel faptul ca acestea nu pot sa raspunda la replicile sociale ale altora. Si, in timp ce interesele fixate sunt comune la ambele sexe cu privire la spectrul autismului, fetele tind sa se concentreze pe teme cum ar fi: ponei, printese, papusi sau desene - pasiuni comune pentru fetele care nu au autism, de asemenea. Baietii, pe de alta parte, se pot bloca pe activitati mai putin tipice, cum ar fi alinierea pietrelor sau joaca cu nisip printre degete. Ca urmare, medicii pot pierde din vedere ca unii dintre pacientii lor de sex feminin prezinta semne de autism.

Fetele cu autism prezinta mai putine comportamente repetitive cum ar fi leganatul si filarea (spinning) si mai putin iritabile senzorial decat baietii cu autism. Deoarece aceste semne sunt subtile, medicii nu pot recunoaste tulburarea. Diagnosticarea tarzie reduce sansele tratamentului timpuriu, care este gandit pentru a produce un rezultat mai bun.

Fetele pot fi diferite de baietii cu autism , in experienta lor de a trai cu acest handicap. Exista o preocupare crescanda cu privire la copii cu autism agresati de catre colegii de scoala si in comunitate. Unele dovezi sugereaza ca fetele cu autism sunt agresate mai putin decat baietii. Ele par sa "se amestece" mai usor in grupul lor de colege si sunt mai rar victime ale agresiunii altor fete.

Diferentele de sex in autism constitue un subiect important si totodata un subiect care recent a inceput sa capteze atentia. Intelegerea acestor diferente de sex, atat biologic si experiential detine promisiunea de a imbunatati rezultatele tuturor copiilor cu autism pe termen lung .

Cel mai important, medicii trebuie sa fie sensibili la modul in care boala apare la fete, astfel incat cei afectati sa poata beneficia de interventia timpurie, cat mai curand posibil.

Dr. Peter Szatmari studiaza tulburarile din spectrul autismului de peste 30 de ani. El este profesor si sef al Diviziei de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Neurostiinte Comportamentale la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario. El afirma ca intelegerea diferentelor dintre baieti si fete din punct de vedere al autismului, poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor copiilor cu acest diagnostic.

Semne ale autismului 

Desi cauzele autismului raman misterioase, semnele nu sunt neaparat aparute din senin. Cei mai multi parinti ai copiilor autisti recunosc intarzieri ale limbajului la circa 18 luni. Si de fapt, exista avertismente pe care parintii le pot urmari la copiii lor cu mult inainte de aceasta varsta. Conform unui raport din Octombrie 2016 al Academiei Americane de Pediatrie, printre semnele timpurii (de dinainte de 18 luni) si semnele subtile ale autismului se numara cititi pe larg aici:  Semne ale autismului  

Grupuri de suport despre autism:  

De ce atatia copii cu autism in Romania? 

Autistii...de linga noi 

Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT)

Copii cu autism (1) 

AUTISM: CHAT & ALTE INSTRUMENTE DE LUCRU

Terapie cu delfini 

copii cu intarziere pervaziva de dezvoltare / cititi si alte discutii despre autism pe forumul Copii cu nevoi speciale

Despre autism mai cititi

Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?
De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.

autor: Desprecopii.com 2023
referinte: 
Special Children, Challenged Parents - Robert A. Nasee 2018
Autism As a Disorder of High Intelligence - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927579/
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII