Masajul perineal in timpul sarcinii - de ce se face, cum și care sunt precauțiile
Masajul perineal în timpul sarcinii este o practică recomandată pentru pregătirea zonei perineului pentru momentul nașterii. Această tehnică constă în aplicarea unei ușoare presiuni și a unor mișcări de masaj pe perineu și zonele învecinate, cu scopul de a întinde și de a elasticiza pielea și mușchii din acea zonă.
Iată cum se practică acest masaj și care sunt precauțiile pe care trebuie să le iei în considerare.
veti citi
Masajul prenatal al perineului
Cum se face acest masaj?
Precautii in cazul masajului perineal
Pentru ce tipuri de nastere este masajul perineal?
Nasterea ideala? 8 sfaturi
Masajul prenatal al perineului
Masajul perineal este un masaj al musculaturii perineului (musculatura din zona uretrei, vaginului si anusului). Se poate practica din saptamana 35 de sarcina si are rolul de a obisnui aceasta musculatura, foarte important in expulzie, cu o anume tensiune. Pregatind-o pentru trecerea fatului la nivelul ei. Cu cat aceasta musculatura este mai elastica, cu atât are o capacitate de întindere, prin relaxarea fibrelor musculare.
Iată câteva motive pentru care se recomandă masajul perineal în timpul sarcinii:
✅ Reducerea riscului de ruptură perineală:
Prin întinderea și pregătirea zonei perineului, se poate reduce riscul de rupere sau de epiziotomie în timpul nașterii.
✅ Promovarea vindecării rapide:
Dacă totuși apare o ruptură perineală sau este necesară o epiziotomie, masajul perineal poate contribui la o vindecare mai rapidă și mai confortabilă a acelei zone după naștere.
✅ Ameliorarea disconfortului:
Masajul perineal poate ajuta la reducerea disconfortului și a senzației de întindere excesivă a pielii din jurul perineului în timpul travaliului și nașterii.
Cum se face acest masaj?
Masajul perineal se face dupa o spalare a zonei, folosindu-ne de un ulei special pentru acest tip de masaj sau de un ulei natural de calitate, eventual presat la rece (ulei de masline, atentie, nu ulei mineral sau vaselina). Ne imaginam ca in zona vaginal suprapunem un cadran de ceas.
Cu degetul mare, introdus in vagin, maxim pana la prima falanga, orientat posterior- către anus, vom face o miscare de întindere a musculaturii din dreptul orei 4 pe ceas pana in dreptul orei 8. ( ora 12 fiind spre ureta si ora 6 spre anus).
- Este recomandat să începi masajul în jurul săptămânii 34-35 de sarcină.
- Spală-ți bine mâinile și asigură-te că zona perineului este curată.
- Folosește ulei sau cremă pentru a lubrifia zona și pentru a facilita mișcările de masaj.
- Folosește degetele încălzite pentru a aplica o ușoară presiune pe perineu și pentru a masa delicat în direcția exterioară și laterală.
- Încearcă să menții o respirație calmă și să te relaxezi pe cât posibil în timpul masajului.
Durata acestui masaj: 3-5 minute.
Acest masaj poate fi facut si de către partener, folosind indexul si fiind prezenta o comunicare foarte buna intre parteneri pentru a stabili fermitatea masajului. Acest masaj trebuie sa se execute cu o anumite fermitate DAR fără a produce senzatii de disconfort.
Precautii in cazul masajului perineal
Trebuie sa urmărim efectele care apar in urma masajului si sa il sistam daca sesizam aparitia contractiilor, a unor secretii cu aspect anormal, a senzatiilor de disconfort.
Este important sa se folosească acest masaj dupa saptamana 35 de sarcina.
Este interzis a se face acest masaj daca este prezenta o infectie locala sau o interdictie a medicului datorita modificarii locale la nivelul colului.
Joca un rol important in preventia traumelor perineale conform datelor provenite din studiile recente mai ales daca se realizeaza in mod regulat. (de 3 ori pe săptămână minim). Dar masajul este doar unul dintre factorii care au un impact in eficienta preventiei traumelor perineale.
Trebuie sa constientizam ca ceilalti factori implicati sunt:
– factorul genetic (calitatea fobrelor de colagen si elastina)
– pozitia corpului femei in timpul expulziei (de preferat o pozitie in care gravitatia sa ajute)
– modalitatea prin care femeia participa activ, in momentul expulziei. Pentru perineu este de preferat un inspir prelung si un expir prelung si controlat la momentul impinsului ( contractia musculaturii abdominale). Chiar daca presiunea abdominala este putin mai mica in cazul expirului controlat decât in cazul apneei pe plin (metoda Valsalva), aceasta metoda este eficienta si este mai prietenoasa cu perineul femeii.
– si nu in ultimul rând, respectarea ritmului propriu al corpului femeii si fatului
Pentru ce tipuri de nastere este masajul perineal?
Un aspect puţin cunoscut de către femei şi cu care din păcate multe dintre ele se confruntă atunci când naşterea se finalizează prin operaţie de cezariană este faptul că tonusul muscular al perineului şi al sfincterelor este afectat inclusiv după o naştere prin cezariană. Asta deoarece tonusul ţesuturilor din acea zonă nu este afectat atât de trecerea efectivă a bebeluşului prin vagin, cât de acţiunea hormonilor pe toată durata sarcinii, precum şi de presiunea intraabdominală mare din ultimele luni de sarcină.
De aceea, specialisii recomandă în aceeaşi măsură participarea la şedinţa de pregătire a perineului pentru naştere şi la şedinţele de recuperare abdo-perineală după naştere atât mamelor care nasc vaginal, cât şi celor care nasc prin operaţie de cezariană.
La fel, şi programul de recuperare abdo-perineală postnatală este recomandat la 6 săptămâni după naştere tuturor mamelor indiferent de modul în care au născut. Această abordare non-invasiva a refacerii zonei intime după naştere este deosebit de eficientă dacă exerciţiile sunt practicate corect şi cu consecvenţă.
În ceea ce priveşte refacerea tonusului abdomenului e nevoie şi de răbdare: multe mame sunt nerăbdătoare să îşi recapete formă după naştere cât mai repede însă trebuie să îşi reamintească faptul că extensia pielii şi a musculaturii abdomenului în sarcina s-a făcut treptat pe durata a 9 luni şi că este normal că revenirea la formă dinainte să dureze tot între 6 şi 9 luni, în funcţie de consecvenţă şi corectitudinea cu care practică exerciţiile speciale învăţate la curs.
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica in acea zi
Exista nasteri ideale? Da exista insa in general, multe gravidute sunt terorizate de frica si anxietate, legate de momentul concret al nasterii. Cum va fi? Va fi totul in regula? Ar putea aparea complicatii? Voi rezista? Oare va trece cu bine? Iata 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica in timpul nasterii.
Succes 💗
Forumul despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
Autor - Desprecopii.com, 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Buna seara.Am o fetita de doi ani jumate.De 4zile evita mancarea si ii miroase gurita si se vaita de burtica .Am fost la urgenta de doua ori si au zis ca e indigestie,dar ea nu varsa nu face diaree,face caca normal.Ce pit face.va multumesc!
am un baietel de3anisi 7 luni.si la 1 luna dupa ce l-am nascut a fost diagnosticat cu hiperplazie adrenala congenitala cu deficit de 21 hidroxilaza ,si asi dori sa stiu cat depericuloasa este si daca este posibil sa se vindece.cu tratamentul de hidrocortison pe care il ia in fiecare zi?
CUM POT STIMULA O FETITA DE 5 ANI SA MANANCE SANATOS?PRINTESA MEA A RAMAS O PERIOADA DE TIMP (1 1/2)CU BUNICII CARE I-AU FACUT TOATE POFTELE DINDU-I SA MANANCE DOR CE VROIA EA .PASTELA ,CARNACIORII DE LA MEDA SI LAPTELE DE NESQUICK FIIND ALIMENTELE DE BAZA .CIORBICA DOR FORTATA MANANCA .CUM AS PUTE SCHIMBA ACEST ASPECT PT CA CU RABDARE NU AM REUSIT
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII