5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie

5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie

5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie

Adolescentii isi doresc cat mai multa socializare in weekend  - iar noi parintii avem dreptul sa stim cat mai multe detalii despre ce se intampla in afara casei cu ei.

Iata 5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie...

- veti citi:
Cand copilul ajunge la vremea adolescentei
Mami, in weekend ies cu prietenii.
Noi parintii suntem cei care stabilim regulile adolescentului
Cata libertate acordam unui adolescent?
Parentingul in era copiilor milenari: provocari si oportunitati
7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti

Cand copilul ajunge la vremea adolescentei ...

Cand pustiul meu a ajuns la granita adolescentei pe la finalul varstei de 13 ani, am inceput sa dau mai mult credit unei vechi zicale pe care mi-o spunea tata in copilarie ... Copii mici probleme mici - copii mari, probleme mari.

Nu ca incepuseam brusc sa am probleme cu pustiul meu insa simteam cum se trezeste in el  - de la zi la zi - o dorinta tot mai accentuata sa iasa din casa si sa isi petrecea tot mai mult timp cu altii decat noi.

Mami, in weekend ies cu prietenii...

Asa ca imediat ce se apropia sfarsitul de saptamana - cam pe joi seara - vedeam ca e tot mai plin de energie si isi planifica (pe retelele sociale desigur) urmatoarea iesire in oras. Ba la un film, ba asa  - la niste plimbari cu alti colegi - pe strazile cu cafenele si multi adolescenti. De regula se facea un cârd de adolescenti care luau la pas mall-ul din zona si apoi luau la maruntit stradutele pe care le considerau ei mai trendy....

Din acea perioada  - ca orice parinte - am inceput sa ma acomodez - mai greu e drept - cu idea ca al meu copil nu e in apropierea mea - ci in locuri pe care eu nu le cunosc, inconjurat de alte persoane - ale caror educatie nu o cunosteam in detaliu  - ce impinge tot mai mult spre ore tarzii ...ora de intoarcere acasa....

Am avut cateva discutii si sfaturi cu alti parinti de adolescenti de pe forumul parintilor de adolescenti de la Desprecopii si impreuna am decis ca exista 5 lucruri pe care fiecare parinte de adolescent are dreptul sa le stie:  in aceste situatii:

Noi parintii suntem cei care stabilim regulile adolescentului

Asadar, acestea sunt cele 5 intrebari care cred eu, sunt necesare de adresat copilului adolescent  - inainte  de fiecare iesire in weekend. Pentru a avea o ordine in mintea noastra de parinti ingrijorati si pentru a stabili - cel putin formal - niste limite:

1. Unde mergi exact?

E important ca noi parintii sa stim de la inceput unde urmeaza sa aiba loc expeditia - pentru a sti - cel putin teoretic - de unde incepe povestea.

2. Care este programul?

Cu cat mai multe detalii, cu atat mai bine - Raspunsurile evazive nu sunt OK  - pentru ca noi parintii trebuie sa stim daca e vorba despre un film sau o telelala prin mall sau alte strazi... sau alte activitati.

3. Cu cine te intalnesti?

Da, e foarte important sa stim cu cine se intalneste copilul. Cu ce colegi anume? In felul asta ne putem cumva imagina cam ce fel de nivel de pozne are grupul in cauza  ...si putem detecta anumite riscuri. Anturajul este foarte important in perioada adolescentei...Citeste si: Copilul tau are prieteni toxici? 6 moduri de a face fata Gastii cu care nu esti de acord ...

4. Cum te intorci acasa?

E important sa stim cum anume se intoarce acasa - cu ce mijloace de transport. Vine cu un transport in comun - sau il aduce acasa alti parinti (de-ai celor cu care ieste) ? toate detaliile sunt importante petri noi, pentru a sti - unde se afla sau ce riscuri il pot pandi.

5. La ce ora esti acasa?

Aceasta este intrebarea de esenta.  Iar, cu cat mai in detlaiu raspunsul - cu atat mai bine.

Nu acceptam raspunsuri de genul - nu stiu - sau am sa vad. Noi parintii suntem cei care fixam limitele. Daca adolescentul spune ca e la ora 10 acasa - atunci el trebuie sa stie ca in jur de ora 9.30 trebuie sa plece spre casa   - copilul trebuie sa se invete sa isi planifice aceste iesiri cu prietenii in limitele impuse de noi - si sa se comporte responsabil. Altfel - in weekendul urmator - i se scad 2 ore din permisie. :)

Cata libertate acordam unui adolescent?

Cata libertate acordam unui adolescent? Cand ai un copil adolescent  - re-descoperi termenul 'libertate' ... evident, acum de partea cealalta a baricadei.

Aproape nici nu iti vine sa crezi dar, e foarte posibil ca propriul tau copil adolescent sa ceara din ce in ce mai multa libertate ...Prin definitie, adolescentii isi doresc sa fie 'diferiti' de parinti si sa isi defineasca singuri personalitatea. Si totusi, cata libertate putem acorda unui adolescent? Iata intrebari si ganduri din parte parintilor...

Parentingul in era copiilor milenari: provocari si oportunitati

Copiii nascuti intre anii 1990-2003, cunoscuti si sub denumirea de copii milenari, par sa aiba in ADN-ul lor, incorporat un set distinct de trasaturi. Una dintre acestea este stransa lor afinitate pentru lumea digitala...Care sunt insa provocarile de parenting ale acesti generatii? Iata o trecere in revista a celor mai importante caracteristici ale generatiei de milenari si cum putem noi parintii sa pastram balanta ... in completa cunostinta de cauza - cu provocari si oportunitati.

7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti 

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, curaj si lumea lor nebuna
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii  

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII