De ce trebuie să ne lăsăm copilul să facă și GREȘELI

De ce trebuie sa ne lasam copilul sa faca si GRESELI

De ce trebuie să ne lăsăm copilul să facă și GREȘELI

Trăim într-o lume în care copiii sunt expuși competiției. Și din acest motiv, a fi cel mai bun sau măcar foarte bun... a face parte din plutonul fruntaș, face parte din educația pe care părinții o dau copilului. 🏆

Dar parenting-ul este ca un dans, căci trebuie să fii în sincron cu energia copilului tău și totuși să menții echilibrul... 💃🕺 Iată o invitație la o discuție despre competiție, perfecționism și de ce trebuie să ne lăsăm copilul să facă și greșeli. 🗣️🤝

- veti citi:
Educatia copilului: intre competitie, esec si perfectionism
Competitia - intre Alfie Kohn si Oxford
Care este parerea voastra despre PUSHY PARENTS si competitie, mai ales in randul copiilor
Cand copilul este alergic la esec
Parentingul este ca dansul
Teama de esec
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Despre parinti si copii inteligenti

Educatia copilului: intre competitie, esec si perfectionism

Traim intr-o lume in care copiii sunt expusi competitiei. Si din acest motiv, a fi cel mai bun sau macar foarte bun ... a face parte din plutonul fruntas,  face parte din educatia pe care parintii o dau copilului.

Insa atat perfectionismul, competitia si frica de esec pot fi contraproductive pentru un copil. De fapt, copilului tau ii este teama de esec fiindca se teme sa te dezamageasca pe tine! Iata de ce este important sa aiba si esecuri ...si care este legatura intre frica de esec si succes.

Suntem o familie care ne-am obisnuit sa castigam in totul: la invatatura, in competitii sportive si la absolut orice altceva ...

Aceasta este reactia pe care a avut-o tatal lui unui copil in varsta de 12 ani, Ronan, dupa ce acesta a castigat concursul "Child Genius 2017" in UK. Copilul este considerat un adevarat geniu si se estimeaza ca are un IQ mai mare decat Einstein.

Parintii  copilului sunt de origine indiana, tatal manager IT, mama farmacista, si care sunt caracterizati ca fiind "very pushy parents".  Tatal a creat valva in UK dupa ce a fost surprins ca zambea in momentul in care ceilalti concurenti greseau raspunsul si ca la final a luat cupa din mana fiului sau ca sa o ridice deasupra capului si sa isi atribuie o parte din succes.
 
Acest eveniment vine la doar o saptamana dupa ce un filmulet a facut valva pe Internet cu un parinte de origine chineza din America care is lasa copilul plangand sa alerge in slip prin zapada cu remarca: "doresc sa-l intaresc si sa-l pregatesc pentru viata" Fiind aspru criticat, el a fost aparat de o profesoara absolventa de Harward care a spus ca lumea nu trebuie sa critice o cultura pe care nu o inteleg, si ca succesul ei in cariera se datoreaza exclusiv parintilor sai care au impins-o catre standarde cat mai inalte si au determinat-o sa fie cat mai competitiva.

Competitia - intre Alfie Kohn si Oxford

Alfie Kohn, un autor cunoscut de parenting si specialist in parenting si multi psihologi considera ca a impinge copilul in viata si a-l face cat mai competitiv are un distructiv pentru viitorul sau de adult. La polul opus, multe scoli (printre care si Oxford, Cambridge si majoritatea universitatilor de top din Statele Unite) considera ca fara competitie sistemul educational nu functioneaza.

Ei spun mai mult: competitia ii ajuta pe copii/tineri sa-si creasca performantele, sa atinga un potential mai ridicat si ... implicit(?) sa fie mai fericiti in viata.

Care este parerea voastra despre PUSHY PARENTS si competitie, mai ales in randul copiilor?

Pana una alta, la jocurile olimpice (un model de top in societate) exista in continuare medalie de aur, argint si bronz, iar podiumul ii pune pe castigatori pe pozitii mai inalte, in functie de rezultat.

Trebuie schimbat acest model? Citeste parerea parintilor de la Desprecopii la acest topic: Copii competitivi si pushy parents

IAta ce povesteste o mamica pe forumul de Parenting de la Desprecopii

Cand copilul este alergic la esec

Mama unei fetite de cinci ani ducea mari lupte fiindca acesteia nu ii placea scrisul. Copilul este inteligent, profesorul ei avea numai cuvinte de lauda si copilul era genial la absolut totul la scoala.

Ea si sotul ei au jucat un rol foarte in educatia copilului. In fiecare seara cand se intordea de la munca, sotul taticul fetei petrecea fiecare minut liber jucandu-se cu ea sau citindu-i. Amandoi au incurajat copilul sa faca lucrurile bine si au continuat sa o laude chiar si atunci cand nu se descurca foarte bine. Singura problema era ca fetitei sale nu ii placea scrisul si plangea de fiecare data cand nu se descurca bine sau pierdea un joc, chiar si atunci cand se jucau in familie. Copilul era alergic la esec si incercau sa o lase sa castige de fiecare data cand se jucau impreuna, mi-a spus recent mama.

Parentingul este ca dansul, caci trebuie sa fii in sincron cu energia copilului tau si totusi sa mentii echilibrul.

Parentingul este ca dansul, caci trebuie sa fii in sincron cu energia copilului tau si totusi sa mentii echilibrul. Pe masura ce copilul creste, te va impinge la limite si te va testa, uneori cu un anumit scop, alteori pentru a se intelege pe el mai bine.

La varsta de cinci ani este prea devreme sa decizi daca al tau copil nu va simti nicioadata placere pentru scris. Noi, ca parinti, trebuie sa intelegem ca micutii sunt ca plastilina si sa le oferim timp sa isi dea singuri seama si sa isi dezvolte ceea ce le place si ceea ce nu le place. La fel cu modul in care poate ai depasit placutul bomboanelor si te-ai orientat catre ciocolata neagra, copiii trebuie sa dobandeasca un gust pentru lucruri.

Cum vorbeam cu mama fetitei, am presupus ca ea insasi era o perfectionista si imi imaginam cat de imaculata trebuie sa fie casa ei. Ea m-a aprobat razand. Ea a realizat ca propria sa nevoie pentru perfectiune nu ii permitea sa digere faptul ca nu era buna la un anumit lucru. Copilul a preluat de la mama aceasta energie subtila si, prin urmare, stia ca un lucru nereusit ar putea sa nu primeasca raspunsul corespunzator de la parinti, fapt pentru care trebuie sa castige de fiecare data.

Copiii sunt mai destepti decat credem noi. Ei isi dau seama foarte repede ce ii fac fericiti pe parintii lor si ce ii fac sa reactioneze contrar. Accesele de isterie pe care le fac copii la magazine ii pot face pe parinti sa le cumpere jucaria dorita pentru a le inchide gura, un truc pe care copiii il invata foarte devreme.

Teama de esec

Asadar, fii constient ca nevoia ta pentru perfectiune i-ar putea cu usurinta semnala copilului tau ca tot ceea ce este mai putin decat perfect nu este acceptabil si nu o face pe mama fericita, fapt pentru care ei mai degraba nu incearca deloc sau daca o fac si esueaza, lacrimile reprezinta o modalitate buna pentru a te distrage de la a fi dezamagit de ei. Copilul tau se teme de esec fiindca ii este teama sa te dezamageasca pe tine. Perfectionismul si frica de esec sunt parteneri in crime.
In cele mai multe cazuri le spun parintilor sa se implice mai mult in viata copiilor lor si sa petreaca mai mult timp cu ei, in acest caz particular i-am rugat sa faca un pas inapoi si sa ii ofere copilului mai mult spatiu. Permite-i sa esueze, permite-i sa piarda in timp ce se joaca si permite ca ea sa fie “ranita” de ceilalti.

Cand parintii le ofera copiilor spatiu pentru a esua, ei de fapt le transmit ideea ca au incredere in ei ca isi vor reveni din esec. 

Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului

Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat? Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat?

Citeste in continuare  despre aceste tipologii de parenting, cu pro si contra si apoi horataste ce fel de parente vrei sa fii tu pentru copilul tau.

 

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Creste copilul pe care il ai, nu pe cel pe care ti-ai fi dorit sa il ai
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

referinte: positive-parenting-ally.com, psychologytoday.com - 2023 - si discutii de pe forumul Desprecopii
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII