A fi sau a nu fi o mama tanara

A fi sau a nu fi o mama tanara

A fi sau a nu fi o mama tanara

  • A fi sau a nu fi o mama tanara ... pentru multe femei cea mai buna optiune e personala si foarte subiectiva.

    Varsta la care o femeie decide sa devina mama este un detaliu pe care nimeni nu are dreptul sa il comenteze, cel putin in teorie. Si totusi, de ani buni incoace, se comenteaza mereu pe aceasta tema. Ce conteaza mai mult, varsta sau experienta? Desigur, aceasta este doar varianta simplificata a intrebarii, pentru ca, dincolo de varsta si de experienta in sine, intervin o sumedenie de factori. Citeste o dizertatie pe tema a fi sau nu mama tanara ...

A fi sau a nu fi o mama tanara

Flexibilitatea, din toate punctele de vedere...
Detaliile nu conteaza atat de mult la 20 de ani...

Amanarea maternitatii nu garanteaza succesul in cariera

Despre tine si partenerul tau, 2 teste importante

Despre momentul perfect de a deveni mama

 
Varsta la care o femeie decide sa devina mama este un detaliu pe care nimeni nu are dreptul sa il comenteze, cel putin in teorie. Si totusi, de ani buni incoace, se comenteaza mereu pe aceasta tema. Ce conteaza mai mult, varsta sau experienta? Desigur, aceasta este doar varianta simplificata a intrebarii, pentru ca, dincolo de varsta si de experienta in sine, intervin o sumedenie de factori care ingreuneaza adesea decizia de a tine sau nu cont de varsta atunci cand iti doresti sa devii mama.

Unele femei prefera sa se ocupe mai intai de alte aspecte ale vietii lor

Unele femei prefera sa se ocupe mai intai de alte aspecte ale vietii lor, considerand ca un copil este o responsabilitate pentru care, pentru a ti-o putea asuma in totalitate, ai nevoie de o anumita stabilitate pe toate planurile. Altele, in schimb, prefera sa vada in experienta maternitatii ceva spontan, menit sa dea sens vietii in momentul in care te astepti mai putin. Care dintre categorii are dreptate? Probabil ca ambele, insa exista o tendinta vizibila in a perpetua o prejudecata pe care ma straduiesc de ceva vreme sa o inteleg - aceea ca o femeie moderna, cu preocupari profesionale intense, trebuie sa faca copii dupa 30 de ani.

Nu stiu daca femeile care aplica acest principiu de viata in propria existenta o fac din convingeri feministe sau din teama ca nu s-ar descurca in ipostaza de mamica la o varsta mai mica, insa un lucru este cert - exista suficiente argumente care ar putea foarte bine demonta ideea ca o femeie inteleapta face copii doar atunci cand este mai in varsta.

Si, cu riscul de a fi contrazisa, cred ca asa cum unele femei sustin ca este mai bine sa ai mai intai o cariera si o anumita experienta de viata pentru a face fata experientei maternitatii, am putea tot asa de bine sa sustinem ideea ca maternitatea la o varsta tanara poate fi cel mai frumos mod de a capata experienta si ca nu cariera este neaparat cea care ar trebui sa primeze in cautarea fericirii dupa care cu totii alergam.

/Images/mama-tanara-munca.jpg

 
Iata cateva argumente, pe care, poate, n-ar fi rau sa le luati in seama, inainte de a amana prea mult experienta maternitatii:

Flexibilitatea, din toate punctele de vedere...

Cu cat e mai tanara, o femeie are mai putine responsabilitati la serviciu, cel putin in teorie, si, prin urmare, ar trebui sa aiba un program mai flexibil si mai usor de adaptat pentru cresterea unui copil. Evident, flexibilitatea poate fi castigata si la o varsta mai inaintata, atunci cand, poate, o femeie ajunge sa ocupe un post care sa ii permita sa isi faca singura programul flexibil daca altii nu ii ofera aceasta posibilitate. Si daca flexibilitatea programului este ceva relativ, cea a organismului este cu siguranta mai mare la 20 de ani decat la 30, atat cand vine vorba de a suporta modificari inevitabile generate de sarcina, cat si atunci cand trebuie sa alergi dupa copii in toate directiile.

Detaliile nu conteaza atat de mult la 20 de ani...

Este vorba despre acele detalii pe care le observi din ce in ce mai atent odata cu inaintarea in varsta, care incep sa se transforme in pedanterie si care transforma adesea femeile in mamici carcotase, obsedate de perfectiune. Statisticile arata ca mamele tinere sunt mult mai relaxate in privinta cresterii unui copil decat cele care au primul copil la o varsta mai inaintata.

Mamicile tinere sunt mai dispuse sa isi accepte imperfectiunea parentala, decat cele mai in varsta, care sunt intr-o continua goana dupa perfectiune. Mamicile tinere sunt mai capabile sa improvizeze si sa nu isi impovareze viata cu detalii efemere si inutile, fata de mamicile mai in varsta care, se spune, sunt mult mai preocupate de detalii carora le acorda o importanta adesea exagerata.

Amanarea maternitatii nu garanteaza succesul in cariera

De cele mai multe ori, cariera este motivul pentru care femeile isi amana experienta maternitatii, fara a lua in considerare ca exista si posibilitatea ca dupa zece ani de amanare, cariera sa se afle in acelasi stadiu evolutiv. Si atunci... nu devine oare frustrant sentimentul ca timp de zece ani ai amanat o bucurie imensa, care da sens vietii, de dragul unui lucru pragmatic pe care poate ca l-ai fi implinit oricum?

Cele de mai sus, au fost niste argumente care te invita la meditatie

Sunt doar 3 argumente care ar trebui macar sa invite la meditatie… Si asta fara a ingora, desigur, faptul ca, in cele din urma, niciun factor, nicio statistica si niciun argument nu este mai puternic decat propriul instinct.

Cat timp este necesar pentru a ramane insarcinata?

Vrei sa stii in cat timp poti ramane insarcinata? Ei bine, multi factori diferiti iti afecteaza sansele de a ramane insarcinata si este, de asemenea, un lucru foarte individual, dar exista o serie de factori care pot influenta timpul de care este nevoie pentru a ramane insarcinata.

In mod normal, cuplurile care 'se pun pe treaba' vor concepe un copilas intr-un an, in cazul in care desigur  - au relatii sexuale neprotejate in mod regulat.

In mod statistic, exista exista aproximativ 84 de conceperi din 100 de relatii intr-un an si aproximativ 92 de conceperi din 100 de relatii ce dureaza pana la doi ani. Citeste mai departe Cat timp este necesar pentru a ramane insarcinata.

Cand doresti prea tarziu un copil ...

Poate ca intr-o zi, te vei privi in oglinda si vei descoperi ca ai o dorinta pe care nu ai mai avut-o ... Sa fii mama. Si totusi ... va fi prea tarziu sa ai un copil biologic ...Asa a descoperit intr-o zi Lisa Stansfield.

Cantareata engleza Lisa Stansfield a dezvaluit modul in care dorinta ei disperata de a avea un copil a condus la ani durerosi de fertilizare in vitro.

Starul a realizat ca isi doreste un copil dupa ce mama ei a decedat.

Insa era prea tarziu ...Citeste despre Cand doresti prea tarziu un copil ...

Despre tine si partenerul tau, 2 teste importante:

Cat de tare doresti sa devii mama?
Ce fel de tata vei fi?

Sarcina la diverse varste

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani  

11 Sfaturi pentru a ramane insarcinata

Sfaturi pentru a ramane insarcinata - Sfaturi garantate pentru a ramane insarcinata nu cunoaste nimeni.

In mod cert insa, in afara de dragostea care ii creaza, copiii vin pe lume si cu un gram de intamplare a destinului.

Avem insa 11 sfaturi care iti pot mari foasrte mult sansa de a deveni mamica citeste mai departe aici.

 Grupuri de suport si intelegere: Asteptand o comoara in viata noastra

 Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

autor: Anamaria Ghiban, Redactor desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si 
pe blogul ei AICI.  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Alexandra
    Alexandratrimis la 24/8/2014

    Eu cred ca ambele lucruri sunt importante pentru copil O mamica tanara ii acorda flexibilitatea de care are nevoie dar in acelas timp are nevoie si de o mamica educata pe care sa se poata baza din punct de vedere cultural!O cariera se poate face la fel de bine si cu copil poate mai bine datorita motivatiei pe care ti-o da micutul!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII