Memoria bebelusului si legatura cu viitoare capacitate de invatare - cum trebuie sa ne jucam cu bebe pentru a-i stimula creierul
Bebelușul începe să colecteze amintiri încă din burtica mamei. Încă din primele săptămâni de viață, memoria bebelușului se îmbogățește cu senzații, sentimente, ordinea în care se desfășoară anumite activități, recunoașterea cântecelor și expresiilor mamei.
Cu toate acestea, lipsa unei memorii puternice poate sugera o legătură cu ADHD - de aceea, este important să stimulăm constant bebelușul încă din primele luni de viață.
Joaca cu bebelușul în reprize scurte și frecvente este o strategie recomandata pentru dezvoltarea sa. Cercetările sugerează că împărțirea perioadelor de interacțiune și învățare în segmente mai mici poate fi mai eficientă în consolidarea memoriei și dezvoltarea abilităților cognitive ale copilului. Această abordare permite bebelușului să asimileze mai bine informațiile și să se familiarizeze cu lumea înconjurătoare într-un mod mai adaptat vârstei sale. Reprizele scurte de joacă nu numai că mențin atenția bebelușului, ci și îl ajută să se distreze și să se bucure de interacțiunea cu părinții. În plus, această metodă încurajează legătura și comunicarea cu cel mic, creând o atmosferă de încredere și conectare în cadrul familiei. Astfel, jucându-ne cu bebelușul în reprize scurte, contribuim la dezvoltarea sa cognitivă și emoțională într-un mod distractiv și interactiv.
- veti citi:
Bebelusul are deja memorie si stocheaza zilnic amintiri emotionale
Bebelusii au memorie specifica
Rutina zilnica este buna pentru memoria bebelusului
Ambianta este importanta pentru bebelus
Bebelusul are amintiri din burtica mamei
Lipsa unei memorii poate sugera o legatura cu ADHD
Ce memorie are bebelusul in primul an de viata
Despre stimularea creierului bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Bebelusul are deja memorie si stocheaza zilnic amintiri emotionale
Pana nu demult, oamenii de stiinta si cercetatorii credeau ca bebelusii nu poseda deprinderea de a memora inainte de varsta de opt sau noua luni. Parintii au sustinut contrariul o buna perioada de timp. Aceste mituri au fost combatute mult timp dar iata ca de curand cand au fost publicate rezultatele unor studii fascinante. Iata mai multe despre memoria bebelusilor - de la Desprecopii:
Bebelusii au memorie specifica
Rezultatele cercetarilor recente cu privire la memoria bebelusilor sunt cu adevarat foarte interesante atat pentru oamenii de stiinta cat si pentru parinti. Potrivit unui articol publicat in "American Baby Magazine", intitulat "Memorie completa", memoria pe termen lung a bebelusilor poate fi definita astfel: la bebelusii de pana la 6 saptamani - pe o perioada de 24 ore si creste la 4 luni pentru copiii cu varsta de 16 luni. Este fascinant deoarece asta dovedeste ca bebelusii au o memorie specifica.
Rutina zilnica este buna pentru memoria bebelusului - joaca-te cu bebe in reprize scurte
A-i stabili bebelusului o rutina zilnica este o buna modalitate pentru dezvoltarea memoriei. Aceasta ii da posibilitatea sa prevada ceea ce urmeaza, asigurandu-i astfel confort si sanatate. Repetarea ritualului de joaca il va ajuta pe bebelus sa-si aminteasca cum sa se joace cu o anumita jucarie, sa capete indemanare si sa se adapteze la mediul inconjurator.
Este usor pentru bebelusul tau sa-si aminteasca despre o noua indemanare capatata, daca o repeta de cateva ori pe perioade scurte de timp, mai mult decat daca s-ar juca in reprize lungi de timp. " Sa presupunem ca timpul total de joaca ar fi 18 minute.
Daca imparti 18 minute de joaca la 3 zile in loc de doua, bebelusul isi va aminti ceea ce a invatat in aceasta perioada, timp de doua saptamani", sustine Carolyn Rovee, profesor la Universitatea Rutgers, SUA. Joaca-te cu copilul tau in reprize scurte!
Carolyn Rovee, profesor la Universitatea Rutgers din SUA, a efectuat cercetări privind dezvoltarea copiilor, în special în ceea ce privește memoria la vârste foarte fragede. Una dintre descoperirile sale notabile se referă la ritmul optim de joacă și învățare pentru bebeluși.
Conform cercetărilor sale, Rovee a descoperit că împărțirea perioadelor de joacă mai lungi în reprize scurte poate ajuta la consolidarea memoriei la bebeluși. De exemplu, în loc să petreci 18 minute jucându-te cu bebelușul într-o singură sesiune, ar fi mai eficient să împarți acele 18 minute în sesiuni mai scurte, de exemplu câte 6 minute, pe parcursul a trei zile consecutive. Acest lucru ar ajuta bebelușul să-și amintească mai bine informațiile și experiențele din acele sesiuni de joacă.
Această abordare se bazează pe ideea că repetiția și consolidarea sunt importante pentru dezvoltarea memoriei la copii. Prin împărțirea activităților de învățare și joacă în reprize scurte și frecvente, bebelușul poate asimila mai bine informația și poate să-și dezvolte abilitățile cognitive într-un mod eficient.
În concluzie, ideea de a juca și învăța în sesiuni mai scurte și frecvente poate ajuta la dezvoltarea memoriei și a abilităților cognitive ale bebelușilor, conform cercetărilor lui Carolyn Rovee.
Ambianta este importanta pentru bebelus
Contextul este foarte important pentru ca bebelusul tau sa capete indemanare. El va recunoaste ambianta, un cantec sau un joc anume folosind memoria sa pe termen scurt daca nimic din context nu se schimba. Schimba unul din aspecte si bebelusul nu va recunoaste nimic nici macar a doua zi.
Adultii inteleg cu greutate acest lucru deoarece, pentru ei, este insignifiant. Vei observa ca daca vei schimba ceva din accesoriile patutului copilului tau, jucariile cu care se joaca sau cantecelul pe care i-l canti, el va reactiona imediat la acest nou stimul (nu neaparat va avea o reactie negativa).
Bebelusul are amintiri din burtica mamei
Memoria pe termen scurt a bebelusului pare sa ne indice perioada de viata intrauterina, faza de fetus din dezvoltarea sa. In saptamana a 14 -a, un fetus isi poate aminti un stimul 10 minute mai tarziu si chiar mai mult decat atat, si-l poate aminti chiar si 24 de ore. Studii similare au fost facute pentru a descoperi mai multe indicii. Aceste studii sunt disponibile in reviste medicale si alte ziare de profil.
Cateva variabile contribuie la dezvoltarea memoriei copilului tau. In special, o alimentatie corespunzatoare in primele optsprezece luni de viata este cruciala pentru dezvoltarea memoriei pe termen lung, sustin cercetatorii Scolii de Medicina a Universitatii din California. "Concluzia autorilor este urmatoarea: suplimentele nutritionale din primele optsprezece luni de viata ale copilului pot aduce mari beneficii dezvoltarii memoriei acestuia" - articol din decembrie 2014, American Journal of Clinical Nutrition.
Lipsa unei memorii poate sugera o legatura cu ADHD
In conformitate cu unele studii realizate de cercetatori ai Universitatii din Iowa - SUA, "unii copii diagnosticati cu Deficit de Atentie si Hiperactivitate (ADHD), de asemenea au probleme de memorare si de aceea evaluarea lor va trebui sa fie separata de tratamentul propriu-zis".
Abilitatea in a face diferenta intre dificultatile de invatare (retard de memorie) ca rezultat al neatentiei sau defectelor de memorie si tratarea ambelor situatii este critica.
Sfatul de la Desprecopii
Daca esti ingrijorata in legatura cu capacitatea de memorare a copilului tau, fa-i testele de memorie corespunzatoare. Discuta cu pediatrul despre aceasta problema. Tine minte, un copil cu dificultati de invatare va avea si dificultati in a memora.
Ce memorie are bebelusul in primul an de viata
Suna interesant, nu? Oare ce isi poate aminti bebelusul in primul an de viata? Dar la nastere? Este posibil sa isi aminteasca ceva? Desprecopii lamureste acest mister citeste mai departe aici >
Despre stimularea creierului bebelusului merita citit si:
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Activitati de joaca pentru nou-nascuti
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 5 comentarii
baietelul meu de 3 ani nu poate pronunta litera R si C si de aici cuvintele capata alt inteles .cum pot sa-l corectez?
Doresc sa aflu mai multe despre intarzieri in dezvoltarea limbajului.
Asi vrea sa stiu si eu mai multe despre relatia dintre tulburarile memoriei si retardul mental,daca se poate.Va multumesc!!
vreau mai multe date din cercetarile psihocognitive ale memoriei legate de aspectul emotional al copiilr de varsta scolara. Va multumesc. sarbatori fericite
Cu toate ca nu am nici un motiv de ingrijorare pentru baietelul meu, Vlad de 2 ani si jumatate, ci chiar lasand modestia la o parte-ca orice parinte- pot sa-l laud ca stie 10 litere, toate culorile, nenumarate marci de masini etc. as vrea sa stiu unde pot sa gasesc testele de memorie. sunt curioasa cum le trece. Multumesc
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII