Tiroida și greutatea: Cum influentează glanda tiroidă kilogramele în plus

Tiroida si greutatea: Cum influenteaza glanda tiroidă kilogramele în plus

Tiroida și greutatea: Cum influentează glanda tiroidă kilogramele în plus

Vrei să slăbești și să presupunem că urmezi sfaturile în materie de alimentație sănătoasă și, totodată, faci exerciții fizice regulate. Faci totul conform regulilor, însă NU reușești să pierzi în greutate.

Este timpul să te oprești și să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă cu controlul metabolismului, mai precis cu glanda tiroidă. Iată care este legătura dintre glanda tiroidă și kilogramele în plus...

- veti citi:
Vrei sa slabesti dar nu reusesti?
Ce este tiroida?

Blocaj emotional?

Iodul si glanda tiroida

Hipertiroidie sau hipotiroidie
Alimentatia si glanda tiroida

3 Modalitati de imbunatatire a functiilor tiroidei

Vrei să slăbești dar nu reușești?

Vrei să slăbești și să presupunem că urmezi sfaturile în materie de alimentație sănătoasă și, totodată, faci exerciții fizice regulate. Faci totul conform regulilor, însă NU reușești să pierzi în greutate.

Este timpul să te oprești și să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă cu controlul metabolismului, mai precis cu glanda tiroidă. Iată care este legătura dintre glanda tiroidă și kilogramele în plus.

Ce este tiroida?

Tiroida este un organ în formă de fluture amplasat în gât care produce hormoni tiroidieni (care includ iodul). Acest organ poate lucra prea repede, însă mai adesea această glandă provoacă probleme prin funcția ei prea lentă. Această condiție încetinește toate procesele din organism, ceea ce duce la un consum mai mic de calorii necesare pentru funcționarea organismului.

Ca rezultat, caloriile se transformă în grăsimi, ceea ce duce la creșterea în greutate. De asemenea, puteți suferi de un aport redus de energie, iritabilitate, depresie, tulburări de memorie și libido scăzut.

Dacă nu sunteți sigur că tiroida funcționează corect, în primul rând trebuie să mergeți la medic pentru un test de sânge. Numai prin intermediul unui test de sânge se poate stabili acest lucru.

Blocajul emoțional și tiroida

Doctorul american și autorul Christiane Northrup sugerează că problemele tiroidiene sunt legate de blocajele emoționale, ceea ce ar putea însemna că o glandă tiroidă disfuncțională poate fi un semn că există un aspect emoțional inclus care joacă un rol.

Modul în care gestionăm situațiile dificile în viață ar putea fi esențial pentru funcționarea glandei tiroide. Astfel, oamenii care au multe de „înghițit” în viață ar putea avea o șansă mai mare de a dezvolta o tulburare tiroidiană decât cei care pot exprima ușor ceea ce îi deranjează. Aceasta este o teorie în medicina complementară și nu este fundamentată științific.

Iodul și glanda tiroida

Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Din păcate, prin dieta noastră modernă, primim foarte puțin iod în mod natural. Acest deficit poate fi rezolvat prin luarea unui supliment, dar este mai indicat să rezolvăm în mod natural. Algele marine, precum varecul, sunt cunoscute pentru efectul lor pozitiv asupra glandei tiroide, indiferent dacă aceasta are o funcție prea rapidă sau prea lentă. Aceste alge sunt bogate în iod și pot fi integrate în dietă sub formă de suplimente sau pot fi consumate sub formă de alge uscate sau în diferite preparate culinare.

Cititi neaparat si: Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Hipertiroidie sau hipotiroidie

Cei doi hormoni pe care îi produce tiroida se numesc triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Valorile mai mari decât cele normale, în special ale hormonului T3, indică prezența unei disfuncții numită hipertiroidie.

De cele mai multe ori, simptomele unei hipertiroidii sunt de obicei evidente. Există suspiciune de hipertiroidie atunci când pacientul pierde în greutate, dar mănâncă foarte mult, este nervos și agitat, tremură și are palpitatii. În schimb, când valorile celor doi hormoni sunt mai mici decât normalele, apare o disfuncție numită hipotiroidie. Spre deosebire de hipertiroidie, hipotiroidia este însoțită de simptome mai puțin evidente. Pacientul care suferă de această afecțiune este obosit, are edeme (umflături) în special pe pleoape și pe față, are tegumente reci, este somnolent și nu tolerează frigul.

Valori normale ale hormonilor tiroidieni

T3: 80 – 200 ng/ml
T4: 4,5 – 13 µg/dl
TSH: 0,5 – 4,5 µU/ml

Alimentația și glanda tiroidă

Pentru a înlocui orezul sau pastele, puteți opta, de exemplu, pentru paste de varec, care sunt asemănătoare cu spaghetele și au o textură crocantă, fiind neutre la gust.

Pe lângă alimentele bogate în iod, este foarte important să consumați și vitamina A, deoarece fără această vitamină, glanda tiroidă nu poate produce hormonii tiroidieni. Alte alimente benefice pentru buna funcționare a glandei tiroide sunt patrunjelul, pestele, fulgii de ovăz și bananele.

3 Modalități de îmbunătățire a funcțiilor tiroidei

Hipotiroidismul poate fi motivul pentru acele câteva kilograme în plus... dar aceasta nu este o scuză! Există multe femei care, în urma analizelor, au aflat că au o tiroidă "leneșă" și cunosc sentimentul de frustrare pe care acest lucru îl poate cauza. Însă vestea bună este că, chiar și în acest caz, se poate pierde în greutate, chiar dacă tiroida nu funcționează în mod corespunzător, prin câțiva pași simpli. Citeste in continuare aici >

Despre tiroida si sanatatea femeii mai poti citi:

Dezechilibrul hormonal si legatura cu fertilitatea

Probleme ale tiroidei in timpul sarcinii: tot ce trebuie sa stii

Cum ne afecteaza hormonii viata

autor: Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2024
referinte: telegraaf.nl si revista medicala Olandeza

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII